search-button
cross-out

Το να ξέρεις να χάνεις απαιτεί μαγκιά και εξυπνάδα

Το να ξέρεις να χάνεις απαιτεί μαγκιά και εξυπνάδα

Είναι ωραίο να ξέρεις να χάνεις και να κερδίζεις με την ίδια αξιοπρέπεια.

Να τολμάς να λες την αλήθεια στον εαυτό σου.

Ναι έχασα!

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενα. Έδωσα υποσχέσεις σε τρίτους και δεν βγήκα αληθινή.

Ένα είναι το μυστικό. Να μην υποτιμάς τον αντίπαλο και να υπολογίζεις πάντα πως κι εκείνος για να υπάρχει κάτι καλό έχει. Είναι εξυπνάδα να λες «εγώ θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό κι αν χάσω έκανα τα πάντα για να κερδίσω».

Υπήρξα σε πολλά τραπέζια συσκέψεων και όλοι πουλούσαν την πραμάτια τους, το σήριαλ που είχαν την ευθύνη, την εκπομπή που έστηναν, την παρουσιάστρια-στή που αγόρασαν ( πιθανότατα και ακριβό-ή) έως τη μοναδική επιλογή στο είδος τους να πετύχουν την πρωτιά.

Έλα που και οι άλλοι το ίδιο προσπαθούσαν, την πρωτιά! Κι εκείνοι «δεν κατούρησαν στο πηγάδι» που θα ‘λεγε και η μάνα μου, η κυρά Λένη.

Κάποιος κέρδιζε και κάποιος έχανε στον απολογισμό. Κάποια από αυτά κόβονταν στη μέση της σεζόν και κάποια συνέχιζαν ειδικά αν ήταν πρότζεκτ του εξωτερικού με ρήτρα ή παρουσιαστής με ισχυρό συμβόλαιο και μετεγγραφή με τυμπανοκρουσίες.

Έχω ζήσει στιγμές απείρου κάλλους.

Νούμερα που ήταν άλλα στην πραγματικότητα. Κι εγώ μπορώ να παρουσιάσω δικά μου αρκεί ο άλλος να μη ξέρει τα αληθινά. Γί αυτό αποδείξεις. Πας και μιλάς στον ανώτερο για νούμερα των επιλογών σου. Και ξαφνικά σου λέει «καλά πήγε το πρόγραμμα, τι μου λένε οι άλλοι»,  «ποιοι άλλοι του λες» και καταλαβαίνεις πολλά!

Έχεις ήδη όμως διαπράξει το αδίκημα. Τα είπες όπως σε βόλευαν,  να μη χάσεις τη θέση σου. Έρχεται όμως η στιγμή που όλα έρχονται στο φως.

Και στο επόμενο ραντεβού σας σου εμφανίζεται με στοιχεία που σε εκπλήσουν γιατί ο καλοθελητής – ανταγωνιστής σου πήγε οργανωμένος, και του πήγε όλα τα στοιχεία που εκθέτουν τις επιλογές σου. Έτσι στο επόμενο ραντεβού χάνεις το μπούσουλα και τη θέση εργασίας, ενώ αν είχες πει την αλήθεια θα είχες το δικαίωμα μιας δεύτερης ευκαιρίας και κυρίως να πεις έχασα αλλά εδώ είμαι να προσπαθήσω ξανά να κερδίσω. Γι’ αυτό λεω αν είσαι παρουσιαστής και λειτουργείς ως παπαγαλάκι να γράψουν τα νούμερα όπως σε βολεύει δεν έχεις ίχνος αξιοπρέπειας για τον εαυτό σου, γιατί ξέρεις πως δεν είναι έτσι.

Πες “έχασα”.

Πες “κέρδισε ο άλλος, αλλά του χρόνου είναι μια άλλη χρονιά”!

Έχει αποδειχτεί στα χρόνια πως παρουσιαστής-τρια μετά από μια κακή χρονιά άγγιξε πρωτιά. Τίποτα δεν τελειώνει έτσι αν έχεις αξιοπρέπεια και αναγνωρίζεις τα λάθη σου.

Αν είσαι διευθυντής και τα έκρυψες από τον ανώτερο παρουσιάζοντας ένα κομμάτι της έρευνας ξέρεις καλά πως θα βρεθεί ο καλοθελητής να τα παρουσιάσει και να δείξει και δελτία τύπου του ανταγωνιστή που είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά σου. Τότε αναγκάζεσαι να του πεις πως είναι τα ειδικά κοινά που κοιτούν οι διαφημιστές και κουραφέξαλα. Η αλήθεια είναι για σένα Να ξέρεις την επόμενη φορά να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο. Να μάθεις πως αν δεις τα λάθη σου χωρίς περυτίλιγμα έχεις ελπίδες να κερδίσεις την επόμενη χρονιά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν είναι τυχαίο γι αυτόν που κερδίζει ή χάνει.

Υ.Γ. Το άρθρο προέρχεται από την εμπειρία μου, 25 χρόνια πίσω από τις κάμερες και τέσσερις σεζόν μπροστά στο φακό!

Έχω δει κι έχω ακούσει πολλά…

Έμαθα να κάθομαι σε τραπέζια συσκέψεων και να ακούω πολλά για ώρες.

Έμαθα πως ακόμη και να ξέρεις να πουλάς ακριβά τον εαυτό σου αν δεν το αποδείξεις έμπρακτα το «γιιουσουρούμ» κρατάει για λίγο…

Έμαθα να υπολογίζω στον αντίπαλο.

Έμαθα πως αυτός που για αρχή φάνηκε μικρός αποδείχτηκε στην πορεία μεγάλος…

Έμαθα πως όσο άσχετος και να είναι ο καναλάρχης στην αρχή έρχεται κάποια στιγμή που τα μαθαίνει όλα, χωρίς να είναι παπαγάλος. Πλήρωσε πολλά αλλά στο τέλος έμαθε.

Αυτά τα τραπέζια τα μίσησα κάποτε κι όμως σήμερα μπορώ να πω με το κεφάλι ψηλά πως τελικά τα αγάπησα για όσα μ´ έμαθαν.

TV News

Latest

zinapost.gr