search-button
cross-out

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Οι διαταραχές άγχους,προσδιορίζονται από υπερβολικό άγχος και ανησυχία,που συμβαίνει τις περισσότερες μέρες τουλάχιστον για 6 μήνες και μπορούν να επιδεινωθούν αν δεν αντιμετωπιστούν.Το άτομο με αγχώδη διαταραχή δυσκολεύεται να ελέγξει το άγχος του/της που συνήθως εμφανίζεται μαζί με άλλες ψυχικές ή σωματικές ασθένειες, περιλαμβανομένων ναρκωτικών, της κατάχρησης αλκοόλ είτε για να συγκαλύψουν τα συμπτώματα ή να τα επιδεινώσουν.

Κάθε αγχώδης διαταραχή έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όλο το σύμπλεγμα συγκεντρώνεται γύρω από τον υπερβολικό, παράλογο φόβο και τρόμο. Μερικοί από τους κοινούς τύπους της διαταραχής είναι το άγχος του χωρισμού, η κοινωνική φοβία,  η επιλεκτική αλαλία, η  διαταραχή πανικού, οι μετατραυματικές διαταραχές άγχους, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, η αγοραφοβία και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Σε ό,τι αφορά τη διαταραχή αποχωρισμού, περιγράφεται ως το υπερβολικό άγχος σχετικά με τον αποχωρισμό από το σπίτι ή από κάποιον που το άτομο είναι πολύ δεμένο. Κυρίως σχετίζεται με τον επαναλαμβανόμενο φόβο ότι θα αποχωριστεί από κάτι που υπάρχει συναισθηματικός δεσμός και συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία,στομαχόπονο, πονοκέφαλο ή πόνο στο στήθος.

Στην κοινωνική φοβία υπάρχει εξαιρετική ανησυχία και φόβος από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με κοινωνικό άγχος που είναι έντονο, επίμονο και συνεχή φόβο ότι οι άλλοι τους παρακολουθούν και τους κρίνουν, συνθήκες και καταστάσεις που μπορεί να τους φέρουν σε δυσάρεστη θέση. Μπορεί να ανησυχούν για ημέρες πριν λάβει χώρα η πραγματική κατάσταση και αυτό το συναίσθημα μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά, στο σχολείο και στις άλλες δραστηριότητες του ατόμου.

Μια άλλη μορφή αγχώδους διαταραχή είναι η ιδεοψυχαναγκαστική. Στην περίπτωση αυτή το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες και ανεπιθύμητες ιδέες ή ερεθίσματα (Που ονομάζονται εμμονές) και μια παρόρμηση ή  μανία να κάνει κάτι για να ανακουφίσει την ενόχληση που προκαλείται από την εμμονή. Ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καταπολεμά το άγχος με χωρίς νόημα, επαναλαμβανομένες, θλιβερές και μερικές φορές επιβλαβείς συνήθειες που είναι επίσης δύσκολο να ξεπεραστούν.

Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που ακολουθεί κάποιο τρομακτικό γεγονός. Συνήθως τα συμπτώματα των ατόμων με μετατραυματικό άγχος έχουν συνεχείς τρομακτικές σκέψεις και μνήμες της δοκιμασίας τους και αισθάνονται συναισθηματικά μουδιασμένοι  ακόμη και με ανθρώπους που συνήθως στο παρελθόν ήταν κοντά. Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 3 μήνες από το τραγικό συμβάν. Ετσι το άτομο υποφέρει από σύντομα επεισόδια έντονου φόβου που συνοδεύονται από διάφορα  σωματικά συμπτώματα όπως αίσθημα ταχυπαλμίας, ναυτία, πόνο  στο στήθος και άλλα, τα οποία εμφανίζονται κατ’ επανάληψη και ασυνείδητα σε έλλειψη εξωτερικής απειλής

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 6976361788

mail:[email protected]

www.alexandrazografou.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr