O σεφ Γιώργος Σίσκας στο Nikopolis Blog :

O σεφ Γιώργος Σίσκας στο Nikopolis Blog : "Έχουμε την ίδια τρέλα με τον Αλέρτα"

Aπό τον Νίκο Γεωργιάδη

"Αν το φαγητό που σου σερβίρουν είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο στο πιάτο σου, να ξέρεις ότι τα δάκτυλα κάποιου το έχουν ακουμπήσει παντού" λέει ο νεαρός ανερχόμενος μάγειρας που σύντομα το όνομά του θα σχολιάζεται περισσότερο σε μια εποχή που οι σεφ της τηλεόρασης αντιμετωπίζουν την ίδια αναγνωρισιμότητα με τα πρόσωπα της showbiz. Εξάλλου η άνοδος της μαγειρικής ως τηλεοπτικό προϊόν, δεν είναι μόνο εγχώριο φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Ήταν λίγο μετά το λύκειο -γύρω στο 2001- η στιγμή που πήρα την απόφαση να έρθω  στην Αθήνα για σπουδές μαγειρικής. Ο λόγος ήταν τα νησιά μας. Είχα βρεθεί σε μια παρέα και μιλούσαν για τα νησιά μας και  τα επαγγέλματα τα οποία απορροφούνται σ ' αυτά. Μέχρι τότε η μαγειρική για μένα ήταν κάτι ξένο.

Η μαγειρική ως επάγγελμα πιστεύεις ότι είναι κυρίως θέμα ταλέντου ή εμπειρίας;

Μπαίνοντας στις κουζίνες από τόν  πρώτο κιόλας καιρό,(εστιατόρια, ξενοδοχεία ,catering ) άρχισε για μένα ένα μικρό ταξίδι γεύσεων...και όχι μόνο. 

Η μαγειρική για μένα είναι ένα επάγγελμα το οποίο πρέπει να ερωτευτείς, για να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος. Σίγουρα είναι το ταλέντο αυτό που θα κάνει τη διαφορά στα πρώτα επαγγελματικά χρόνια και η εμπειρία έρχεται σταδιακά. Είναι δύο καλά "όπλα" ή "εργαλεία" τα οποία χρειαζόμαστε δίπλα στη θήκη με τα μαχαίρια μας.

Ποιος διάσημος -ξένος ή Έλληνας- σεφ είναι το πρότυπό σου;

Πρότυπο μέχρι στιγμής δεν έχω κάποιον να σας αναφέρω. Είναι πολλοί οι καλοί επαγγελματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτός που ξεχωρίζω  μέχρι στιγμής και με έχει κερδίσει θετικά και τον βλέπω πάντα ευχάριστα είναι ο Jamie Oliver. Λατρεύω τη φυσικότητα του,την απλότητα του, μαγειρεύει σε κήπους,αποθήκες, αυλές και αυτό είναι το όμορφο. Το απλό μπορεί να είναι και πολύ όμορφο και παράλληλα άκρως γευστικό. 

 Με ποιον γνωστό Έλληνα σεφ πιστεύεις ότι θα είχες χημεία;

 Αν θα έπρεπε να απαντήσω ότι θέλω με κάποιον να συνεργαστώ νομίζω θα έλεγα τον κύριο Διονύση Αλέρτα κι αυτό μόνο για ένα λόγο αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά , Νομίζω είμαστε και οι δυο το ίδιο τρελοί... για τη δουλειά μας! 

 

Γιατί οι πιο γνωστοί σεφ στον κόσμο είναι άντρες;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συνέχεια.  Είναι νομίζω πολύ απλή η απάντηση. Τα ωράρια είναι δύσκολα. Το βράδυ φεύγουμε από τα εστιατόρια στις 2 και στις 3 όταν μια γυναίκα φαντάζομαι ότι θέλει να καθίσει σπίτι με το παιδί της. Είναι ένα επάγγελμα με πολλές ώρες στην κουζίνα, ορθοστασία και πολλά βάρη που δεν  φαντάζεται κάποιος ο οποίος είναι στη σάλα και απολαμβάνει το σπέσιαλ rib eye που θα του έχουν προσφέρει. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές καλές και καταξιωμένες στο χώρο γυναίκες σεφ, σε Ελλάδα και εξωτερικό και πιστέψτε με έχω συνεργαστεί άψογα με μερικές από αυτές. 

 

Η εξωτερική εμφάνιση μετράει τελικά στη δουλειά σου;

Η εξωτερική εμφάνιση νομίζω μετράει μόνο αν είσαι τηλε-μάγειρας -ας μου επιτραπεί η έκφραση.  Σε όλους τους άλλους χώρους -και στις κουζίνες- πιστεύω χρειάζεται μόνο ταλέντο και αγάπη γι' αυτό που κάνεις.

 

Ποιο είναι το λάθος που βλέπεις να επαναλαμβάνεται συχνά στην κουζίνα;

Αν θα πρέπει να πω ένα λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται μέσα στην κουζίνα αυτό είναι τα νεύρα και η ένταση. Οι εκνευρισμός και η έλλειψη ψυχραμίας σημαίνουν κακή λειτουργία και αρνητικό αποτέλεσμα ως προς τον  πελάτη και όχι μόνο.

 

Ποια εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση απολαμβάνεις να βλέπεις ως τηλεθεατής;

Δυστυχώς δεν έχω αρκετό  ελεύθερο χρόνο για να βλέπω εκπομπές μαγειρικής αλλά συχνά πέφτω σε συζητήσεις γι' αυτές με συναδέλφους, με την Ελένη Ψυχούλη στον ΣΚΑΪ και το "Ένα τραπέζι Ελλάδα" με τη Ντίνα Νικολάου να σχολιάζονται πιο συχνά.

 

Συνταγή για υπέροχο σουφλέ σοκολάτας

 

Για 8 μικρά πυρίμαχα σκεύη για ατομικά σουφλέ (χωρητικότητας 3/4 κούπας σχεδόν το καθένα):

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με κακαόμαζα > 55 ο/ο ή μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter)
  • 1 μαργαρίνη 250 γρ.
  • 6 αυγά
  • 1 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι

1. Βάζουμε τη κουβερτούρα και τη μαργαρίνη, κομμένα σε κομμάτια, στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσουν (ή σε μπεν μαρί).

2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά, ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα , προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

3. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια και ψήνουμε στους 200 ο C μόνο 6΄.

4. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή με κρέμα γάλακτος ή με σος σοκολάτας ή με παγωτό.

Ονειρεμένο σουφλέ σοκολάτας! Τραγανό εξωτερικά και υγρό εσωτερικά.  Μόνο σε 15΄.

 

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ