search-button
cross-out

Η ζωή ενός ομογενή γιατρού που μάχεται τον κορονοϊό:”Χειρότερα κι από το Contagion”, λέει ο Δρ. Βασίλειος Βελμάχο

Η ζωή ενός ομογενή γιατρού που μάχεται τον κορονοϊό:”Χειρότερα κι από το Contagion”, λέει ο Δρ. Βασίλειος Βελμάχο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το φαινόμενο του να χειροκροτούν οι κλεισμένοι στα σπίτια τους πολίτες, μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας – συνήθως το βράδυ – τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι δίνουν κάτω από δύσκολες και άνισες συνθήκες αγώνα για να σώσουν τους χιλιάδες ασθενείς του κορωνοϊόύ, έχει αρχίσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας να λαμβάνει χώρα και στις ΗΠΑ.

Τις μέρες αυτές τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα ιστορίες για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε μάσκες προσώπου, χειρουργικές μάσκες, γάντια και στολές χειρουργείου, αλλά και γιατρών κι άλλων νοσηλευτών που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό και κάποιοι χαροπαλεύουν ή έχασαν τη ζωή τους. Ενώ η Greek News γνωρίζει την περίπτωση γνωστού Ελληνοαμερικανού γιατρού που χαροπαλεύει διασωληνωμένος στην εντατική.

Ο Ελληνοαμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ. Βασίλειος Βελμάχος είναι ένας από αυτούς που δίνουν την μάχη κατά της επιδημίας. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της New Jersey Infectious Disease Associates, P.A. στο Έντισον της Νέας Ιερσέης, Ιατρικός Διευθυντής – τα τελευταία δέκα χρόνια – του προγράμματος Antimicrobial Stewardship Program στο Ιατρικό Κέντρο JFK Medical Center Hackensack Meridian Health και επικεφαλής του Ελέγχου Λοιμώξεων και Επιδημιολογίας στο Roosevelt Care Center από το 1992.

ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Πως είναι μια τυπική μέρα του Δρα Βασίλη Βελμάχου, στη χρονιά του κορωνοϊού;

«Φεύγω από το σπίτι στις 7 το πρωί και επιστρέφω στις 10 το βράδυ. Φθάνοντας σπίτι αμέσως βγάζω όλα τα ρούχα στο γκαράζ και προσπαθώ μόνος μου να κάνω απολύμανση. Κοιμάμαι χωριστά, στο δωμάτιο των φιλοξενουμένων, με χωριστή τουαλέτα και δεν τρώω μαζί με την οικογένειά μου. Όταν θα πρέπει κάποτε να τους πλησιάσω, φορώ μάσκα. Φοβούμαι μην τους μεταδώσω την ασθένεια. Είναι άνευ προηγουμένου, χειρότερα κι από την κινηματογραφική ταινία Contagion», δηλώνει στη Greek News o Δρ. Βελμάχος.

Το Νοσοκομείο JFK Medical Center περιθάλπει αυτή τη στιγμή 127 ασθενείς με Covid-19. Εξ αυτών οι 13 ήταν διασωληνωμένοι στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Μία από τις πρωτοτυπίες που έκαναν στο νοσοκομείο, για να αποφύγουν την επαφή με τους ασθενείς, ήταν να καλέσουν τους μηχανικούς οι οποίοι τρύπησαν το δωμάτιο προς την πλευρά του διαδρόμου. Αυτό τους επέτρεψε να τοποθετήσουν στο διάδρομο τις ενδοφλέβιες αντλίες (IV pumps) και να χορηγούν ενόσω είναι εκτός δωματίου τα φάρμακα στον ασθενή, ελαττώνοντας την επαφή μαζί του.

Ο Δρ. Βελμάχος μας λέει ότι και στο νοσοκομείο που εργάζεται υπάρχει έλλειψη μασκών Ν95.

«Έχουμε μία για ολόκληρη την ημέρα και τώρα μας λένε να κρατούμε την ίδια μάσκα έξι μέρες. Μας έδωσαν χαρτοσακούλες στις οποίες ο καθένας γράφει το όνομά του και βάζουμε τη μάσκα για να τη χρησιμοποιήσουμε και την επομένη».

Αρκετά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να προμηθεύοντα μηχανήματα  UV Light στα οποία ρίχνουν τις μάσκες για να αποστειρώνονται.

Το νοσοκομείο που εργάζεται ο Δρ. Βελμάχος ευτυχώς δεν έχει μεγάλα ποσοστά ιατρών και νοσοκόμων που έχουν ασθενήσει, ωστόσο πολλοί γιατροί και νοσοκόμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη.

Στο ερώτημα για τους λόγους που υπάρχουν οι ελλείψεις αυτές, ο Δρ. Βασίλειος Βελμάχος απαντά ότι τα νοσοκομεία της χώρες δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τέτοια πιθανότητα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι κυβερνητικοί επίσημοι έχουν επανειλημμένα αναφέρει για εκατομμύρια μάσκες που στέλνονται ως ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτείες.

«Δεν ξέρω που πηγαίνουν, πάντως το δικό μας δεν έχει ακόμη λάβει καμία. Αλλά ούτε και αναπνευστήρες έχουμε λάβει».

Το νοσοκομείο διαθέτει 26 αναπνευστήρες για τις ΜΕΘ, ενώ περίπου ακόμη 10 βρίσκονται στα χειρουργεία, στο ακτινολογικό τμήμα κ.α.

Στο ερώτημά μας αν οι ΗΠΑ υποβάθμισαν το μέγεθος της ασθένειας, ο Δρ. Βελμάχος επιρρίπτει πρωτίστως τις ευθύνες στον Πρόεδρο Τραμπ.

«Στην αρχή ο πρόεδρος Τραμπ το αντιμετώπισε ως να ήταν ένα απλό κρυολόγημα. Χάσαμε πολύ καιρό γιατί πιστεύω ότι έπρεπε από τότε να ξεκινήσουν μέτρα και καραντίνα και να αποφεύγουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Στο ερώτημά μας τι έπραξε η ιατρική κοινότητα για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους, ο Δρ. Βελμάχος μας είπε πως είχε δημιουργηθεί μία ομάδα ιατρών, απαρτιζόμενη από λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς για ΜΕΘ και από την αρχή προσπαθούσαν να ενημερώσουν για την κατάσταση.

«Το πράξαμε πριν καν η επιδημία μεταφερθεί στην Ευρώπη κι ήταν ακόμη εντός της Κίνας. Δυστυχώς ούτε ο πρόεδρος Τραμπ, ούτε και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας δεν μας πίστεψαν».

Ο πρόεδρος Τραμπ επανειλημμένα δηλώνει στις συνεντεύξεις Τύπου ότι στις ΗΠΑ πεθαίνουν 50.000 κάθε χρόνο από την απλή γρίπη, ενώ τονίζεται κατά κόρον πως κινδυνεύουν μόνο οι πολύ μεγάλες ηλικίες.

«Βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους άνω των 18 ετών να είναι εξαιρετικά σοβαρά ασθενείς. Είχαμε στην εντατική άτομα 25 και 30 χρονών με οξύτατα αναπνευστικά προβλήματα και έπρεπε να διασωληνωθούν και να παραμείνουν στον αναπνευστήρα. Ένας από αυτούς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τοποθετήθηκε σε μηχάνημα ECMO, το οποίο στέλνει κατ’ ευθείαν οξυγόνο στο αίμα και δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας», ας μας είπε ο Δρ. Βελμάχος.

ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 120.000 και οι νεκροί τους 2.000, ρωτούμε τον Ελληνοαμερικανό γιατρό που οδεύουμε με την επιδημία.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Να ακούσει την ιατρική κοινότητα, τον διευθυντή του CDC και τον Αντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι εξαιρετικός επιστήμονας αλλά δεν γνωρίζω τους περιορισμούς του».

Ο Δρ. Βελμάχος αναφέρει πως δεν είναι βέβαιος αν η επιδημία έχει φτάσει στο ζενίθ και δεν θεωρεί ρεαλιστικά όσα ακούγονται για το Πάσχα, που τα θεωρεί παραπληροφόρηση.

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα φτάσουμε μέχρι και μέσα στο καλοκαίρι για να καταλαγιάσει. Είναι σημαντικό να δούμε τι θα συμβεί με τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική, που τώρα έχει καλοκαίρι. Τι θα συμβεί όταν ο καιρός σ’ αυτούς κρυώσει και σε μας γίνει πιο ζεστός. Αν οι αριθμοί αλλάξουν, τότε θα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμη και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις».

Πάντως, υπάρχουν και κάποιες μελέτες οι οποίες συνιστούν ότι η θερμοκρασία δεν παίζει κανένα ρόλο στον ιό.

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή το επίκεντρο εστιάζεται στη Μητροπολιτική περιοχή Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης και  Κονέκτικατ, ωστόσο η εκτίμηση του ομογενή λοιμοξιωλόγου είναι πως ο ιός θα διαδοθεί σε όλη τη χώρα, όμως κάποιες μεγάλες πόλεις θα αποτελέσουν σημαντικά επίκεντρα.

«Η Νέα Ορλεάνη και το Λος Άντζελες θα έχουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως το Ντάλας και το Σικάγο. Νομίζω θα δούμε έκρηξη της επιδημίας στις μεγάλες πόλεις κι είναι θέμα χρόνου να μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να αναλάβει δράση τώρα, για αποτρέψει αυτή την «Αποκάλυψη» που απειλεί ολόκληρη την Αμερική, επιβάλλοντας αυστηρότερη καραντίνα. Χρειαζόμαστε μία καραντίνα όπως το στρατιωτικό νόμο. Ασφαλώς και είναι σημαντικό να κατασκευάσουμε περισσότερους αναπνευστήρες, αλλά δεν αποτελούν την απάντηση. Τι θα κάνεις με τους αναπνευστήρες αν δεν υπάρχουν γύρω γιατροί και νοσηλευτές;».

Καθώς η συνομιλία μας με τον Δρα. Βελμάχος έλαβε χώρα πριν ξεκαθαριστεί αν ο πρόεδρος Τραμπ θα επέβαλε καραντίνα στις τρεις πολιτείες, τον ρωτήσαμε αν πιστεύει ότι μία τέτοια ενέργεια θα ήταν επαρκής.

«Όχι, γιατί ο ιός έχει διαδοθεί σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε πολιτείες του νότου. Ακόμη κι αν σταματήσει εδώ η διάδοση, δεν έχει επίπτωση στην υπόλοιπη χώρα. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν πρέπει να επιβληθεί καραντίνα στην περιοχή μας, πρέπει όμως να γίνει και στην υπόλοιπη χώρα».

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Με όλες αυτές τις δυσκολίες, οι ελπίδες εναποθέτονται στους επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίου, αλλά και φαρμάκων τα οποία θα αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό.

«Το εμβόλιο θα χρειαστεί έναν με ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και δούμε ποια είναι η δραστικότητά του. Τουλάχιστον ένα έτος αν όχι περισσότερα».

Ο Δρ. Βελμάχος μας μίλησε για τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση άλλων νόσων και δοκιμάζονται και σε ασθενείς με κορωνοϊό.

«Υπάρχει το φάρμακο Remdensivir, της εταιρείας Gilead Sciences, Inc. Πρόκειται για αντιιικό στοιχείο και χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς του ιού Εμπόλα και του SARS. Κατόρθωσα να το εξασφαλίσω για ‘παρηγορητική χρήση» σε έναν από τους ασθενείς. Μία 74χρονη γυναίκα η οποία ήταν 100% στον αναπνευστήρα. Κατόρθωσα να ολοκληρώσω όλα τα έγγραφα που έπρεπε να υποβάλω στην Gilead και στο FDA. Η όλη διαδικασία κράτησε 3 ημέρες και στο τέλος κατόρθωσα να εξασφαλίσω το φάρμακο, το οποίο δώσαμε στην ασθενή. Στην αρχή η οξυγόνωση από το 100% έπεσε στο 60%, αλλά αργότερα δυστυχώς επέστρεψε στο 90%. Δεν είμαι σίγουρος λοιπόν αν βοήθησε αυτή την ασθενή».

Ο Δρ. Βελμάχος μας είπε πως όταν μετά από την υπόθεση αυτή, συνάδελφός του προσπάθησε να εξασφαλίσει το φάρμακο για 25χρονο ασθενή 100% στον αναπνευστήρα, δεν έλαβε την άδεια.

«Η Gilead είπε πως άλλαξε τα πρωτόκολλα και δίδει το φάρμακα μόνο σε εγκύους και σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Από τότε η Gilead αφού έκανε περαιτέρω δοκιμές, άλλαξε εκ νέου τα πρωτόκολλα και το νοσοκομείο αναμένεται να λάβει ποσότητες του φαρμάκου Remdensivir.

Ένα άλλο φάρμακο που υπάρχει είναι το anti-IL6 φάρμακο KEVZARA (SARIBUMAB), της εταιρείας Regeneron, με πρόεδρος τον Ελληνοαμερικανό Γιώργο Γιανκόπουλο. Το φάρμακο έγινε για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ARDS που αντιμετωπίζουν ασθενείς με μακρά παραμονή στον αναπνευστήρα. Λόγω της μακράς παραμονής οι πνεύμονες παρουσιάζουν φλεγμονή, λόγω της οποίας τα επίπεδα του IL6 είναι υψηλά.

«Ένα τέτοιο anti-IL6 φάρμακο όπως το KEVZARA μπορεί να μειώσει το επίπεδο φλεγμονής των πνευμόνων και να μειώσει ή βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα».

Η εταιρεία Regeneron πρόκειται να ξεκινήσει πολλαπλές ταυτόχρονες δοκιμές (τουλάχιστον 16) του φαρμάκου και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο Δρ. Βελμάχος να είναι ένας από τους βασικούς ερευνητές και να ξεκινήσουν να το δοκιμάζουν σε ασθενείς.  

Τι λοιπόν συμβαίνει όταν ένας ασθενής μεταφερθεί σε νοσοκομείο με κορωνοϊό;

«Το στάνταρτ πρωτόκολλο που υπάρχει είναι μόλις έλθει κάποιο άτομο το οποίο μας περιγράφει συμπτώματα που ταιριάζουν στο Covid-19, του κάνουμε ακτινογραφία, ίσως και αξονική τομογραφία των πνευμόνων. Αν δούμε τα τυπικά χαρακτηριστικά του ιού κι αφού έχουμε κάνει στον ασθενή το τεστ, τον βάζουμε στην απομόνωση και του δίνουμε ένα κοκτέιλ του ανθελονοσιακού φαρμάκου Υδροχλωροκίνη  (ή και τη Χλωροκίνη, η οποία ως παρενέργεια προκαλεί μεγαλύτερη καρδιακή αρρυθμία) και του αντιβιοτικού Azithromycin».

Ο Δρ. Βελμάχος μας είπε πως υπάρχει μία μικρή έρευνα που έγινε στη Γαλλία και αφορά 64 ασθενείς, που δείχνει βελτίωση σε ορισμένους από τους ασθενείς σε σχέση με τη μείωση του ιικού φορτίου.

«Ίσως στη καλύτερη περίπτωση να δουλεύει στο 50% των ασθενών», είπε ο Δρ. Βελμάχος.

Το κοκτέιλ αυτό δίδεται σε όσους ασθενείς πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ όταν έχουν διασωληνωθεί σε αναπνευστήρα, κοιτάζουν άλλα φάρμακα, όπως το Remdensivir».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

O Δρ. Βασίλειος Βελμάχος γεννήθηκε το 1959 στη Δάφνη Μεσσηνίας και μετανάστευσε με τους γονείς του σε ηλικία έξι ετών στις ΗΠΑ. Είναι νυμφευμένος με την Τούλα Ζαμπά – Βελμάχου από τη Μόρφου και έχουν τρία παιδιά, τον Νικόλα (resident doctor στη Νέα Ορλεάνη), την Ελένη και την Εύη. Δραστήριος στην ελληνική κοινότητα και λάτρης της Ελλάδας, την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Πηγή:greeknewsonline.com

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr