search-button
cross-out

Δικογραφία για Ζωνιανά: Φόβος για νέα βεντέτα – «Με κατασκότωσαν αδελφέ!»

Δικογραφία για Ζωνιανά: Φόβος για νέα βεντέτα – «Με κατασκότωσαν αδελφέ!»

Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως τη δικογραφία του αιματηρού επεισοδίου στα Ζωνιανά στις 2 Ιουνίου, όταν δύο αδέλφια πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν 45χρονο και έναν 54χρονο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, μεταξύ των δύο οικογενειών υπήρξε στο παρελθόν παρεξήγηση

Βεντέτα ή απόπειρα ανθρωποκτονίας δι’ ασήμαντον αφορμή; Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη δικογραφία για το αιματηρό επεισόδιο στα Ζωνιανά της Κρήτης, το οποίο ήρθε λίγο καιρό μετά το διπλό φονικό στα Ανώγεια. Στις 2 Ιουνίου, δύο αδέλφια, ηλικίας 24 και 25 ετών, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά δύο άτομα, τα οποία ήταν επίσης αδέλφια. Ο φόβος να πρόκειται για νέα βεντέτα που θα ανοίξει τον κύκλο του αίματος είναι διάχυτος στην τοπική κοινωνία. Οι δύο δράστες αναμένεται να απολογηθούν αύριο ενώπιον του ανακριτή, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξηγήσεις που θα δώσουν, καθώς τα θύματα επιμένουν πως δεν γνωρίζουν τον λόγο της επίθεσης.

Το αιματηρό περιστατικό εκτυλίχθηκε σε δύο πράξεις. Ηταν απόγευμα, όταν στην Αξό δύο νεαρά αδέλφια επιτέθηκαν με τις κατσούνες τους σε βάρος ενός 45χρονου άνδρα, ξυλοκοπώντας τον άγρια στο κεφάλι και το σώμα. Η δεύτερη πράξη του δράματος γράφτηκε στα Ζωνιανά, όταν ο 54χρονος αδελφός του 45χρονου θύματος έμαθε για την επίθεση που δέχθηκε και έσπευσε να τον βρει στο κέντρο υγείας.

Ομως στον δρόμο συναντήθηκε με τους δύο δράστες, οι οποίοι άρχισαν να τον πυροβολούν, καρφώνοντάς του μια σφαίρα στη μέση. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, που βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο, περιγράφουν στις καταθέσεις τους, τις οποίες αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», την επίθεση, επιμένοντας ότι δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο συνέβησαν όλα αυτά.

«Ήντα γίνεται;»

Στις 2 Ιουνίου, το 45χρονο θύμα βρισκόταν στην Αξό για ραντεβού που είχε στις 19.30 με φίλο του στο καφενείο. Περνώντας με το αυτοκίνητο απ’ έξω είδε πως ο φίλος του δεν ήταν εκεί, οπότε προχώρησε κάποια μέτρα για να σταματήσει το αμάξι και να τον πάρει τηλέφωνο. «Είδα ότι μου έκλεισε τον δρόμο ένα αγροτικό αυτοκίνητο. Επειδή έχω φιμέ τζάμι και επειδή είδα φευγαλέα τον καθρέφτη, δεν κατάλαβα ποιος ήταν.

Αμέσως κατέβηκαν δύο από το αυτοκίνητο, ήρθαν προς τη μεριά μου, άνοιξαν την πόρτα μου και συγκεκριμένα ο ένας με μία βέργα με χτύπησε στο σώμα. Προτού με χτυπήσει, μου είπε “μπ….ε γ.. τη ράτσα σου”. Εγώ στην αρχή τα έχασα γιατί δεν το περίμενα και τους είπα “Ηντα βρε γίνεται;” και άρχισε τότε να με χτυπάει. Με χτύπησε με τη βάση της βέργας. Εγώ τότε κράτησα τη βέργα και ο άλλος τραβώντας τη προς το μέρος του με τράβηξε κι εμένα έξω απ’ το αυτοκίνητο. Τότε ξεκίνησαν και οι δυο να με χτυπούν με τις βέργες σε όλο μου το σώμα» αναφέρει ο 45χρονος στην κατάθεσή του, καταλήγοντας ότι τον έσωσε η εμφάνιση συγχωριανών του, διαφορετικά θα είχε πάθει μεγαλύτερη ζημιά.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί έγινε. Με την οικογένειά τους, εμείς δεν είχαμε διαφορές. Απλά δεν λέγαμε καλημέρα, γιατί πριν από πολλά χρόνια υπήρξε μια παρεξήγηση, αλλά όχι προσωπική. Γι’ αυτό δεν μιλούσαμε. Ποτέ δεν περίμενα κάτι τέτοιο και γι’ αυτό μου ήρθε ξαφνικό. Να φανταστείτε όταν πέθανε ο πατέρας τους, επειδή υπήρχε και συγγένεια, σαν οικογένεια βοηθήσαμε. Ακόμη περιμένω να μάθω τον λόγο» είπε ο 45χρονος, με την εκδοχή αυτή να επιβεβαιώνεται και από τον αδελφό του και τη γυναίκα του. Ο 45χρονος μετά τον ξυλοδαρμό του τηλεφώνησε στον 54χρονο αδελφό του προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιστατικό, αλλά και τη μεταφορά του στο κέντρο υγείας. «Ημουν στο σπίτι μου στα Ζωνιανά. Με πήρε τηλέφωνο ο αδελφός μου και μου είπε τη φράση “με κατασκότωσαν στη Αξό”.

Εκείνη την ώρα μού είπε τα ονόματα αυτών που τον χτύπησαν, αλλά εγώ λόγω της ταραχής δεν κατάλαβα. Πήρα το αυτοκίνητό μου και ξεκίνησα να πάω στα Ανώγεια. Ηταν μαζί μου και η γυναίκα μου. Οπως κινούμουν, σταμάτησα καμιά δεκαριά μέτρα μετά το μαγαζί που έχουμε. Στον δρόμο, στο σπίτι τους απ’ έξω ήταν τα δύο αδέλφια. Αμέσως μετά είδα ότι και οι δύο είχαν πιστόλια στα χέρια τους. Με το που σταμάτησε το αυτοκίνητο, δεν πρόλαβα να πω ή να κάνω κάτι και ξεκίνησαν να πυροβολούν προς το μέρος μας. Εκείνη την ώρα είχα κι εγώ ένα μικρό πιστόλι στο αυτοκίνητο. Για να αμυνθώ, το πήρα και πυροβόλησα κι εγώ δυο-τρεις φορές. Ούτε πρόλαβα να σημαδέψω, απλά έριξα να προστατευτώ. Ημουν σκυφτός, μέσα στο αυτοκίνητο, και έριχνα με το χέρι από πάνω απ’ το κεφάλι μου. Πρέπει οι δύο τρύπες οι μικρές που είναι στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου να είναι από εμένα. Αυτοί δεν σταματούσαν και εγώ πέρασα από το αμάξι να πάω προς την πίσω πλευρά. Την ώρα που βγήκα ένιωσα ένα έντονο σπρώξιμο και έπεσα κάτω. Αυτοί όταν μάλλον τελείωσαν οι σφαίρες τους σταμάτησαν να με πυροβολούν» περιέγραψε στην κατάθεσή του ο 54χρονος, ο οποίος βγήκε από την εντατική πριν από λίγες ημέρες, αλλά έχει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας ακόμα, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και ακόμη ένα χειρουργείο.

«Πυροβόλησαν μόλις μας είδαν»

Το τηλεφώνημα του 45χρονου δεν το άκουσε η σύζυγος του 54χρονου αδελφού του, αλλά κατάλαβε από το ύφος πως κάτι κακό είχε συμβεί. Η επόμενη κίνηση ήταν να κατευθυνθούν προς το κέντρο υγείας, όπως εξηγεί στη δική της κατάθεση, για να διαπιστώσουν την κατάσταση του 45χρονου. Ωστόσο, αυτό που δεν περίμενε ήταν το σκηνικό ταινίας που ακολούθησε, όταν έφτασαν στον κεντρικό δρόμο των Ζωνιανών.

«Είδα τους δύο δράστες να είναι στον δρόμο. Μόλις μας είδανε, σήκωσαν τα όπλα που κρατούσαν στο χέρι και στη συνέχεια άρχισαν να μας πυροβολούν. Εκείνη τη στιγμή ο άντρας μου σταμάτησε το αμάξι, εγώ έσκυψα μέσα σε αυτό προκειμένου να προστατευτώ από τις σφαίρες που δεχόμασταν και στη συνέχεια άνοιξα την πόρτα και βγήκα έξω από αυτό, φωνάζοντας προς το μέρος τους “σταματήστε, θα με σκοτώσετε”. Οπως ήταν σκυμμένος ο άντρας μου στη θέση του οδηγού, έβγαλε κι αυτός το όπλο και άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος που ήταν τα δύο αδέλφια, δεν θυμάμαι πόσες φορές, ενώ στη συνέχεια πέταξε το όπλο και βγήκε από το αμάξι. Στη συνέχεια τον άκουσα να φωνάζει “με σκοτώσανε” και κοιτώντας προς το μέρος του τον είδα να πέφτει στο έδαφος δίπλα από το αμάξι και κατάλαβα ότι είχε δεχθεί σφαίρα» αναφέρει στη δική της κατάθεση η σύζυγος του 54χρονου θύματος, επιμένοντας ότι δεν υπήρχαν διαφορές με τους δράστες, αλλά και ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι πυροβολούσαν με σκοπό να μας σκοτώσουν και δεν σταμάτησαν ούτε όταν βγήκα από το αμάξι και τους φώναζα να σταματήσουν».

Από τους Σαρτζετήδες στον Ξυλούρη – Τα φονικά που έβαψαν με αίμα την Κρήτη

Ο φόβος για αντίποινα γεννάται πάντοτε μετά από κάθε φονικό στην Κρήτη. Μάλιστα, η τιμωρία του «αδικητή» μπορεί να έρθει με καθυστέρηση πολλών χρόνων. Οι βεντέτες κρατούν συχνά πολλές δεκαετίες και το «δίκιο» βάφεται με αίμα. Τόσο αίμα που η διασημότερη βεντέτα του νησιού μέτρησε 60 νεκρούς. Η εκδίκηση έχει μορφή συγκεκριμένη στην Κρήτη. Η μορφή του «τιμωρητή» έχει πολλά γένια και η κατσούνα του βάφεται με μαύρο χρώμα. Ετσι κυκλοφορούσε ο γερο-Πεντάρης στο χωριό μετά τη βεντέτα που άνοιξε με τους Σαρτζέτηδες. Το κακό ξεκίνησε για τα μάτια μιας γυναίκας, λένε, αλλά ακολούθησαν κατοχή και εμφύλιος και εκεί πια χάθηκε το μέτρο. Ακόμα και ο διαμεσολαβητής του χωριού, ο λεγόμενος «σαστάς» που είχε φέρει πολλές οικογένειες κοντά, έλεγε πως η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Σε αυτήν τη βεντέτα, που έληξε το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σκοτώθηκαν παιδιά αλλά και γυναίκες, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Περισσότερα από 30 χρόνια περίμενε ο «εκδικητής» του Γιάννη Παπαδονικολάκη για να εκπληρώσει το «χρέος» του. Η «ρίζα του κακού» φέρεται να φτάνει στη δεκαετία του ’50, όταν μια γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη. Ο σύζυγος και ο πεθερός της καταδικάζονται, αν και δηλώνουν αθώοι για το αποτρόπαιο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας χωριανός, αδελφός του Γιάννη Παπαδονικολάκη, εξομολογείται στον ιερέα του χωριού και αποκαλύπτει τους πραγματικούς δράστες της δολοφονίας.

Αυτό μαθαίνεται στο χωριό και το 1975 ο ένας εξ αυτών τον εκδικείται για τις φήμες που διέδωσε, ενώ το 1977 ο Παπαδονικολάκης σκοτώνει στην πόλη του Ρεθύμνου τον δράστη της δολοφονίας του αδελφού του, για να βρει ο ίδιος 32 χρόνια αργότερα τον θάνατο από το χέρι του «αντιπάλου». 

Η βεντέτα Φραγκιαδάκη – Βεισάκη το 1955 οδήγησε μέσα σε δύο ώρες στη δολοφονία τριών ανθρώπων και στον τραυματισμό ή και ακρωτηριασμό 14 ακόμη, με χειροβομβίδα. Τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες μέτρησε η βεντέτα μεταξύ των οικογενειών Κουκουλά – Μπονατάκη, που ξεκίνησε το 1987 όταν ο Κωνσταντίνος Κουκουλάς σκότωσε τον Γιώργο Μπονατάκη επειδή τα πρόβατά του προκαλούσαν ζημιές στα χωράφια του. Στην ιστορία έχει μείνει και ο μύθος με τη γενειάδα του Γιάννη Παπαδόσηφου, ο οποίος το 1988 σκότωσε τον δολοφόνο του παιδιού του μέσα στη δικαστική αίθουσα, κρύβοντας -όπως ειπώθηκε τότε- το όπλο μέσα στη μακριά γενειάδα του, την οποία είχε αφήσει λόγω πένθους και από σεβασμό δεν έψαξαν τότε οι αστυνομικοί.Για ασήμαντη αφορμή, τα Ανώγεια της Κρήτης βάφτηκαν στο αίμα τον περασμένο Μάιο, ενώ το χωριό βρίσκεται υπό τον φόβο βεντέτας. Το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαΐου ο Γιώργος Ξυλούρης έπεσε νεκρός από το χέρι του Μανώλη Καλομοίρη, έχοντας προηγουμένως σκοτώσει τον πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη. Η κόντρα τους δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους «σαστάδες» και πλέον η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr