search-button
cross-out

Τουρισμός: Σήμερα η τελική λίστα των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορα

Τουρισμός: Σήμερα η τελική λίστα των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορα

Σήμερα, Τρίτη, 30 Ιουνίου και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισαν το απόγευμα της Δευτέρας, 29 Ιουνίου, κυβερνητικές πηγές με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Επίσης, ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού.

Τονίζεται ότι, απαγορευτικό θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία ενώ για τις τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. Φαινόμενα χαλάρωσης -όπως αυτά που παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- δεν επιτρέπονται. Ο κορονοϊός -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ – δεν έχει εξαφανιστεί. Ας μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε», δήλωσε χθες επί του θέματος ο Στέλιος Πέτσας.

Κως: Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, η πολιτική ηγεσία του τουρισμού υποδέχτηκε χθες το απόγευμα την πρώτη πτήση της TUI στην Κω. Παρουσία φορέων και επαγγελματιών του νησιού, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τουρισμού έστειλε μήνυμα ασφάλειας και αλληλεγγύης στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα, σηματοδοτώντας έτσι και το πέρασμα της τουριστικής περιόδου στο επόμενο στάδιο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αμέσως μετά την προσγείωση της πρώτης πτήσης της TUI στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα «μιας τεράστιας» προσπάθειας για να ανοίξει τα φτερά του ο ελληνικός τουρισμός με προτεραιότητα την ασφάλεια. Αφού στάθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείου τουρισμού για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από την ασφαλή παραμονή των ταξιδωτών στην χώρα μας, όπως είπε.

Ποιοι θα συμπληρώνουν τη νέα φόρμα

Ο έλεγχος στους τουρίστες που θα έρχονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας, θα γίνεται με ειδικό λογισμικό και στοχευμένα τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα πρωτόκολλα όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο υποχρεούνται να συμπληρώνουν, μια ειδική φόρμα 48 ώρες πριν από το check in.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο μια φόρμα με τα στοιχεία τους όπως την χώρα προέλευσής τους, ποιες άλλες χώρες πέρασαν (πτήσεις transit), αλλά και πού βρίσκονταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Συγκεκριμένα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) στο travel.gov.gr.

Οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας το μέσο με το οποίο εισέρχονται στη χώρα μας και στη συνέχεια τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας. Το πρωί της Κυριακής έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό «αποτύπωμα», όμως από την 1η Ιουλίου η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική.

Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode βάση του οποίου οι Αρχές στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του επισκέπτη, εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

Για πρώτη φορά μιλά ο 36χρονος με νανισμό που συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος μαστροπείας: Πήγα τα 2 κορίτσια σε ένα πάρτυ αλλά δεν ήξερα την ηλικία τους, ούτε τι έκαναν…
Zina's Blog

Για πρώτη φορά μιλά ο 36χρονος με νανισμό που συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος μαστροπείας: Πήγα τα 2 κορίτσια σε ένα πάρτυ αλλά δεν ήξερα την ηλικία τους, ούτε τι έκαναν…

Σασμός:  Δημήτρης Λάλος- Μαριλίτα Λαμπροπούλου.  Eίναι ζευγάρι και στη ζωή;
Lifestyle news

Σασμός: Δημήτρης Λάλος- Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Eίναι ζευγάρι και στη ζωή;

Συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων στους πολίτες για την αφρικανική σκόνη
Ελλάδα

Συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων στους πολίτες για την αφρικανική σκόνη

Τραγωδία στα Χανιά: Άνδρας αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο στο γκαράζ του σπιτιού του
Ελλάδα

Τραγωδία στα Χανιά: Άνδρας αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο στο γκαράζ του σπιτιού του

Ο Άγιος Ιλαρίων, ο ηγούμενος της Ι.Μ Πελεκητής τιμάται στις 28 Μαρτίου
Ελλάδα

Ο Άγιος Ιλαρίων, ο ηγούμενος της Ι.Μ Πελεκητής τιμάται στις 28 Μαρτίου

Χαμός σε σχολείο της Λάρισας: Βρισιές και άγριος καβγάς μπροστά στα παιδιά – Κλήθηκε η αστυνομία
Ελλάδα

Χαμός σε σχολείο της Λάρισας: Βρισιές και άγριος καβγάς μπροστά στα παιδιά – Κλήθηκε η αστυνομία

Ο μεγαλογαιοκτήμονας που κατηγορείται πως βίασε 11χρονη “σπάει” τη σιωπή του:  Όλη η περιοχή γνωρίζει τι γίνεται στο σπίτι εκείνο με τη μητέρα, τον πατριό και τα αδέλφια…
Zina's Blog

Ο μεγαλογαιοκτήμονας που κατηγορείται πως βίασε 11χρονη “σπάει” τη σιωπή του: Όλη η περιοχή γνωρίζει τι γίνεται στο σπίτι εκείνο με τη μητέρα, τον πατριό και τα αδέλφια…

Η τηλεθέαση το βράδυ της Τετάρτης
Τηλεθέαση

Η τηλεθέαση το βράδυ της Τετάρτης

zinapost.gr