search-button
cross-out

Αυτός είναι ο χώρος που θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (δείτε φωτογραφίες)

Ποιοι άλλοι έχουν ενταφιαστεί
Αυτός είναι ο χώρος που θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (δείτε φωτογραφίες)

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών και πλέον διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί τη Δευτέρα (16/1) στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου με τον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων να “ανταμώνει” με τους προγόνους του.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία που είχε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, να ταφεί κοντά στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Μάλιστα οι εργασίες στον χώρο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του DEBATER είναι πυρετώδεις, καθώς λόγω της φωτιάς του περασμένου καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή οι πύρινες “γλώσσες” άγγιξαν τα μνήματα με αποτέλεσμα ο χώρος γύρω από το κοιμητήριο να είναι γεμάτος αποκαΐδια, με κορμούς δέντρων και κλαδιά.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Την Τετάρτη (11/1) κλιμάκιο υπό την επιτήρηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη επισκέφτηκε τον χώρο στο Τατόι προκειμένου να τον επιθεωρήσει.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι σύμφωνα με την ιστοσελίδα των “Φίλων Κτήματος Τατοΐου”, δεσπόζει ο ναός της Αναστάσεως με έτος κατασκευής το 1898-1899 είναι ισόγειος ναός σταυροειδής με κεντρικό τρούλο. Είναι κτίριο από περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και ξύλινη στέγη.

Αρχιτέκτων του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ’ αιώνα. Τον ναό περάτωσε στο διάστημα 1950-1952 ο βασιλεύς Παύλος που με τη βοήθεια του βυζαντινολόγου ακαδημαϊκού Γεωργίου Σωτηρίου επέλεξε τα βυζαντινά γλυπτά που χρησίμευαν ως πρότυπα στην κατασκευή του τέμπλου και της Αγίας Τράπεζας.Την αγιογράφηση ανέθεσε ο βασιλεύς στον αγιογράφο κοσμοκαλόγερο Κομνηνό Καλόθετο, μέλος της αδελφότητας “Ζωή”.

Το Φυλάκιο των τάφων είναι κτίριο του έτους 1950 και βρίσκεται στη θέση προγενέστερου φυλακίου με έτος περάτωσης το 1870. Πρόκειται για ισόγειο κτίριο με περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και ξύλινη στέγη με βυζαντινά κεραμίδια. Το κτίριο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες διημέρευσης των φυλάκων των τάφων και δέχτηκε προσθήκες και μετασκευές στη συνέχεια.

Το Μαυσωλείο εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936-1940 είναι ισόγειο ταφικό κτίριο τετράγωνου σχήματος με κεντρικό τρούλο. Εσωτερικά οι θόλοι και ο τρούλος προοριζόταν να καλυφθούν με ψηφιδωτά σε χρυσό φόντο. Είναι κτίριο μικτής κατασκευής από περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και θόλους, σταυροθόλια και τόξα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη ο οποίος αρχικά είχε σχεδιάσει ένα πιο σύνθετο κτίσμα. Το κτίριο φιλοξενεί τους τάφους των Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου. Οι σοροί των βασιλέων ενταφιάστηκαν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 1936 μετά τη μεταφορά τους από τον Βασιλέα Γεώργιο από την κρύπτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φλωρεντίας.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μνήματα είναι εξαιρετικά λιτά με μασίφ πεντελίσιο μάρμαρο κατά κύριο λόγο. Ιδιαίτερα περίτεχνα είναι τα μνήματα του Πρίγκιπα Νικολάου και της συζύγου του, Πριγκίπισσας Ελένης, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ποιοι άλλοι έχουν ενταφιασθεί στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο στο βασιλικό κοιμητήριο όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων (24 Δεκεμβρίου, 1845 — 18 Μαρτίου, 1913)

Βασίλισσα Όλγα των Ελλήνων, Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας (3 Σεπτεμβρίου, 1851 — 18 Ιουνίου, 1926) – (σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ των Ελλήνων (2 Αυγούστου, 1868 — 6 Φεβρουαρίου, 1923)

Βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων, Πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας (14 Ιουνίου, 1870 — 13 Ιανουαρίου, 1932) – (σύζυγος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄)

Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ των Ελλήνων (1 Αυγούστου, 1893 — 25 Οκτωβρίου, 1920)

Πριγκίπισσα Ασπασία Μάνου (4 Σεπτεμβρίου, 1896 — 7 Αυγούστου, 1972) – (σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄)

Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας (25 Μαρτίου, 1921 — 30 Ιανουαρίου, 1993) – (σύζυγος του Βασιλιά Πέτρου Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, κόρη του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄)

Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ των Ελλήνων (20 Ιουλίου, 1890 — 1 Απριλίου, 1947)

Βασιλιάς Παύλος Α΄ των Ελλήνων (14 Δεκεμβρίου, 1901 — 6 Μαρτίου, 1964)

Βασίλισσα Φρειδερίκη των Ελλήνων, Πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννοβέρου (18 Απριλίου, 1917 — 6 Φεβρουαρίου, 1981) – (σύζυγος του Βασιλιά Παύλου Α΄)

Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας (24 Ιουνίου, 1869 — 25 Νοεμβρίου, 1957)

Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη (2 Ιουλίου, 1882 — 21 Σεπτεμβρίου, 1962) – (σύζυγος του Πρίγκιπα Γεωργίου)

Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας (22 Ιανουαρίου, 1872 — 8 Φεβρουαρίου, 1938)

Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα Ελένη της Ρωσίας (17 Ιανουαρίου, 1882 — 13 Μαρτίου, 1957) – (σύζυγος του Πρίγκιπα Νικολάου)

Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας (20 Ιανουαρίου, 1882 — 3 Δεκεμβρίου, 1944) (Γιος του Γεωργίου Α’ και πατέρας του Δούκα του Εδιμβούργου)

Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας (10 Αυγούστου, 1888 — 21 Ιανουαρίου, 1940)

Πριγκίπισσα Φραγκίσκη της Ορλεάνης (25 Δεκεμβρίου, 1902 — 25 Φεβρουαρίου, 1953)- σύζυγος του Πρίγκιπα Χριστόφορου)

Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (30 Αυγούστου, 1870 — 24 Σεπτεμβρίου, 1891) – (σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (3 Μαρτίου, 1876 — 14 Δεκεμβρίου, 1940) – (σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Γεώργιου Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδας (26 Μαρτίου, 1880 — 21 Οκτωβρίου, 1880) – (κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας, Λαίδη Μπράντραμ (4 Μαΐου, 1913 — 2 Οκτωβρίου, 2007) – (κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄)

Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης (1 Νοεμβρίου 1881 – 7 Φεβρουαρίου 1965), δεύτερος σύζυγος της Πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδος.

Πηγή: debater.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη διασώστρια στην Σύρο, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι την αποχαιρέτησαν
Ελλάδα

Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη διασώστρια στην Σύρο, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι την αποχαιρέτησαν

Γαλάτσι – Ο ύποπτος θάνατος είναι στραγγαλισμός: Έπνιξαν με μαξιλάρι 80χρονο μέσα στο σπίτι του
Ελλάδα

Γαλάτσι – Ο ύποπτος θάνατος είναι στραγγαλισμός: Έπνιξαν με μαξιλάρι 80χρονο μέσα στο σπίτι του

Τέμπη-Συγκινεί ο πατέρας της 20χρονης Μάρθης: Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια και για εμάς είναι σαν να έχουν κολλήσει στη μέρα που μάθαμε τα μοιραία…
Videos

Τέμπη-Συγκινεί ο πατέρας της 20χρονης Μάρθης: Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια και για εμάς είναι σαν να έχουν κολλήσει στη μέρα που μάθαμε τα μοιραία…

Πήρε ταξί για το μαιευτήριο, αλλά το μωρό βιάστηκε να… βγει: Η μητέρα ήταν ψύχραιμη και το παιδί πανέμορφο, λέει ο οδηγός
Ελλάδα

Πήρε ταξί για το μαιευτήριο, αλλά το μωρό βιάστηκε να… βγει: Η μητέρα ήταν ψύχραιμη και το παιδί πανέμορφο, λέει ο οδηγός

Αδιανόητη φρίκη σε γραφείο τελετών: Κρατούσε νεκρούς για μήνες και εξαπατούσε οικογένειες δίνοντας «λάθος» στάχτες
Κόσμος

Αδιανόητη φρίκη σε γραφείο τελετών: Κρατούσε νεκρούς για μήνες και εξαπατούσε οικογένειες δίνοντας «λάθος» στάχτες

Καταδικάστηκε στο Εφετείο 82χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιου του στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να επιστρέψει στη φυλακή
Ελλάδα

Καταδικάστηκε στο Εφετείο 82χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιου του στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να επιστρέψει στη φυλακή

8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Χάτσικο, τον πιο πιστό σκύλο της Ιαπωνίας
Κόσμος

8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Χάτσικο, τον πιο πιστό σκύλο της Ιαπωνίας

Θάνατος 46χρονου ναυτικού στη Σκύρο-Ξεσπά η σύζυγος του: Δεν μας έδωσαν σημασία στο νοσοκομείο…Ήταν χάλια και δεν άντεξε…
Videos

Θάνατος 46χρονου ναυτικού στη Σκύρο-Ξεσπά η σύζυγος του: Δεν μας έδωσαν σημασία στο νοσοκομείο…Ήταν χάλια και δεν άντεξε…

zinapost.gr