search-button
cross-out

Λαρισαίος αγρότης έκρυβε αρχαία αξίας 92.000 ευρώ στην αυλή του

Μια μαρμάρινη πλάκα με αμφίπλευρη διακόσμηση, πιθανόν τμήμα θρό­νου ή κλίνης, η οποία χρονολογεί­ται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους (2ου αι. π.Χ. έως 3ου αι. μ.Χ.) φέρουσα ανά­γλυφες παραστάσεις, αποτέλεσε ένα από τα ευρήματα σε …αυλή 47χρονου αγρότη που καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Λαρισαίος αγρότης έκρυβε αρχαία αξίας 92.000 ευρώ στην αυλή του

Ο 47χρονος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση μνημείων και για πα­ράλειψη υποχρέωσή δήλωσης μνημείου και του επιβλήθηκε συ­νολική ποινή φυλάκισής 2 ετών και 4 μηνών (με τριετή αναστολή), ενώ αρνήθηκε την κατηγορία δηλώνοντας -διά του εκπροσώπου του- πως δεν είχε γνώση ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα ήταν αρ­χαία ια οποία θεωρούνται μνημεία και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/2002 (για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρο­νομιάς), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα αντικείμενα αυτά «επί δέκα χρόνια βρίσκονταν παρατημένα στην αυλή» του.

Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθη­καν στην αυλή του 47χρονου πα­ραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας προς φύλαξη για εκτίμηση της εμπορικής και αρχαι­ολογικής τους αξίας, ενώ η χρηματική τους αξία εκτιμήθηκε στο συ­νολικό ποσό των 95.000 ευρώ.

«Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται σημαντικά ή και μοναδικά, σχετί­ζονται με την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου» σημειώνεται στο παρα­πεμπτικό βούλευμα.

Έρευνα από την Ασφάλεια Ιωαννίνων

Ο 47xρονος Λαρισαίος αγρότης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από «ανώνυμες τηλεφωνικές κα­ταγγελίες» στο Τμήμα Ασφαλείας Ιωαννίνων, ότι στην αυλή του σπιτιού του, σε χωριό του νομού, κα­τέχει «αντικείμενα, τα οποία θεωρούνται μνημεία».

Το πρωί της 14ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί των Ιωαννίνων σε έρευνα εντός και εκτός της οικίας του 47χρονου, όπως σημειώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, βρή­καν, μεταξύ άλλων, «τα ακόλουθα αντικείμενα, τα οποία εκτιμήθηκαν από επιτόπιο έλεγχο του αρχαι­ολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ως εξής:

Μία μαρμάρινη πλάκα με αμφί­πλευρη διακόσμηση πιθανόν τμήμα θρόνου ή κλίνης η οποία χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους, ήτοι 2ου αιώνα π.Χ. έως 3ου αι­ώνα μ.Χ., διαστάσεων 68 εκατο­στών μήκους 37 εκατοστών πλάτους και 17 εκατοστών πάχους, φέρουσα ανάγλυφες παραστάσεις.

Το ανωτέρω μνημείο ήταν κρυμ­μένο εντός βλάστησή στην αυλή της οικίας του. Μία χάλκινη υδρία ή πρόχους, πιθανόν ρωμαϊκών χρόνων, ήτοι 1ου αιώνα π.Χ. έως 3ου αιώνα μ.Χ, μία χάλκινη λαβή, η οποία αποτελεί πιθανώς τμήμα τnς προαναφερόμενης χάλκινης υδρίας/πρόχου και μία δισκοειδή βάση του, η οποία αποτελεί τμήμα της προαναφερόμενης υδρίας/πρόχου. Τα τελευταία τρία μνημεία βρέθηκαν κρυμμένα επιμελώς πί­σω από αγροτικό μηχάνημα που βρισκόταν στην αυλή της οικίας».

Στο πλαίσιο της ακροαματικής δια­δικασίας κατέθεσαν οικείοι και γείτονες του 47χρονου, όπως και αρ­χαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτή­των Λάρισας ενώ ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Λάρισας τον έκρινε τελικά ένο­χο, επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισής 2 ετών και 4 μηνών (με τριετή αναστολή).

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία
Lifestyle

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη
Ελλάδα

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα  με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…
Videos

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε
Ελλάδα

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο:  Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…
Lifestyle

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο: Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…

«Σήμερα ο κόσμος μας σκοτείνιασε»: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 18χρονου Μάκη που σκοτώθηκε στον Πύργο
Ελλάδα

«Σήμερα ο κόσμος μας σκοτείνιασε»: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 18χρονου Μάκη που σκοτώθηκε στον Πύργο

zinapost.gr