Άρχισε η έρευνα για νέους τάφους στην Αμφίπολη

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εντοπίσθηκε δηλαδή ανθρώπινος σκελετός στον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο. Ως προς την ανασκαφική διερεύνηση προφανώς δεν έμεινε καμιά εκκρεμότητα, αλλά υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν στον λόφο Καστά. Η πρώτη είναι η γεωφυσική διασκόπηση, την οποία ανέλαβε το ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και που έχει […]

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εντοπίσθηκε δηλαδή ανθρώπινος σκελετός στον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο.

Ως προς την ανασκαφική διερεύνηση προφανώς δεν έμεινε καμιά εκκρεμότητα, αλλά υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν στον λόφο Καστά.

Η πρώτη είναι η γεωφυσική διασκόπηση, την οποία ανέλαβε το ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και που έχει μόλις αρχίσει. Στόχος, να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι τάφοι στον μήκους μισού χιλιομέτρου περίβολο ο οποίος «αγκαλιάζει» τον λόφο δημιουργώντας έναν κύκλο.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία.

Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη», έχει πει πριν από λίγο καιρό στο «Έθνος» ο κ. Τσόκας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το εργαστήριό του είναι αυτή της ηλεκτρικής διασκόπησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων.

Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν για την τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους. Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο. Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο, αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.