search-button
cross-out

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star: “Αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης  στο Star: “Αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα”

Την πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στην Μάρα Ζαχαρέα, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

   Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και παρέπεμψε τον ανασχηματισμό για αργότερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός». Δήλωσε ότι  η συζήτηση για εκλογές είναι «τελείως ανεύθυνη» και πως ο ανασχηματισμός «δεν είναι του παρόντος» καθώς η κυβέρνηση  έχει βρει τον ρυθμό της. «To πολιτικό μου κεφάλαιο σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Πρωθυπουργός διέψευσε τις αναφορές ότι μπήκαν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο. Επιβεβαίωσε  όμως ότι η  Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα  για να μειωθεί το ενδεχόμενο αυξανόμενης έντασης από την παρουσία στρατευμάτων στην περιοχή. Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα,  τόνισε ότι τα χερσαία σύνορα  στον Έβρο είναι απολύτως καθορισμένα βάση της συνθήκης της  Λωζάνης και του πρωτοκόλλου του 1926. 

  


Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις κινήσεις της Τουρκίας σε νευρικότητα λόγω της απόφασης της Ελλάδας  να ενισχύσει τον φράχτη στον Έβρο και ξεκαθάρισε ότι «0 φράχτης εντός κάποιων μηνών θα είναι έτοιμος» και ότι  η Ελλάδα «έχει κερδίσει το κεκτημένο της δυνατότητας να φυλάει τα σύνορα της.»


  

Ο Πρωθυπουργός  υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία  πάρα τις  αντίθετες απόψεις των πολιτών στις δημοσκοπήσεις. Τόνισε ότι «ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής» και πως «τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουν». Ενθάρρυνε μάλιστα τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

  


Ανήσυχος όμως εμφανίστηκε για τις συναθροίσεις πολιτών  όπως που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην  περιοχή του Ψυρρή. «Τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να ξαναδούμε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε ότι ήταν κι αυτός ένας λόγος για να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση.

  Για τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού από τουρίστες που θα έρθουν για διακοπές  στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να «αισθανόμαστε ασφαλείς» με την διεξαγωγή «δειγματοληπτικών τεστ» ενώ κάλεσε τους ξενοδόχους να πάρουν το ρίσκο και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να βάλουν πλάτη  όπως έκανε η κυβέρνηση με τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

  Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε «μείωση των εργοδοτικών  εισφορών» τοποθετώντας  τις «ανακοινώσεις μετά το καλοκαίρι». Επισήμανε όμως ότι παραμείνει στις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει κι κι άλλο πακέτο μείωσης φόρων όσο η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.


  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το παρασκήνιο των αποφάσεων του για την επιβολή περιορισμών,  αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθούσε από τον Ιανουάριο την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κίνα και εκτίμησε ότι «αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με δυο εβδομάδες καθυστέρηση θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα»  και θα είχε συμβεί και στην Ελλάδα «αυτό που συνέβη στην Ιταλία» αλλά  σε υπερθετικό βαθμό.


  

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε γενικευμένους περιορισμούς δηλώνοντας ότι «τα Lockdown  δεν θα είναι οριζόντια αλλά  θα είναι στοχευμένα». Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα σταματήσουν οι συνεχείς ενημερώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα καθώς έχουμε περάσει πια στην επόμενη φάση ωστόσο  ο κ. Τσιόδρας «θα παραμείνει σύμβουλός» του σε θέματα υγείας.


  

Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης  ξεκαθάρισε ότι «η  Ελλάδα διεκδικεί – όχι δανεικά _ αλλά απευθείας μεταβιβάσεις» και εκτίμησε ότι «ο περιορισμός των πλεονασμάτων και για του χρόνου πιστεύω ότι έχει πάει περίπατο». «Συζητάμε για πολλά δις στην Ευρώπη και αυτά θα προστεθούν  στα 24 δις» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Πρωθυπουργός  ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιδίδεται σε πλειοδοσία παροχών.


Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr