search-button
cross-out

Γιάννης Τοπαλούδης: Σε ένα διάλειμμα της δίκης για την δολοφονία της Ελένης ρώτησα τον πατέρα του Ροδίτη…

Γιάννης Τοπαλούδης: Σε ένα διάλειμμα της δίκης για την δολοφονία της Ελένης ρώτησα τον πατέρα του Ροδίτη…

Ο Γιάννης Τοπαλούδης μετά τη δίκη και καταδίκη του 23χρονου Μανώλη Κούκουρα και  του 21χρονου Αλέξανδρου Λουτσάι για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της μόλις 21 ετών κόρης του Ελένης, μίλησε στην    Αthens Voice.

Ο πατέρας της Ελένης ο οποίος δίδαξε ήθος και μεγαλείο ψυχής από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστός ο χαμός της άτυχης Ελένης μίλησε για όσα έγιναν στην δίκη, για την θανατική ποινή, για την έφεση που άσκησαν οι δολοφόνοι της κόρης του αλλά και για το κύμα συμπαράστασης από τον ελληνικό λαό σε εκείνον και την σύζυγο του, Κούλα Αρμουτίδου.

Πείτε μας για την απόφαση του δικαστηρίου. Ισόβια και 15 χρόνια στον καθένα από τους δράστες. Σας ικανοποίησε η απόφαση αυτή;
Ναι, μας ικανοποίησε, ήταν η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί και επίσης ήταν μία απόφαση ομόφωνη, από δικαστές και ενόρκους, χωρίς ελαφρυντικά για τους δολοφόνους. Ήταν μια απόφαση που δικαίωσε τη μνήμη της Ελένης και της οικογένειάς μας.

Στη διάρκεια της δίκης, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό, φοβηθήκατε ότι η απόφαση ίσως να ήταν διαφορετική;
Μόνο ως προς το ύψος της ποινής, τις τελευταίες μέρες, ύστερα από κάποια παρατράγουδα εκτός δικαστικής αίθουσας. Δήλωσα τότε ότι δεν θα ανεχτώ και να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας και στη μνήμη της Ελένης.

Δώσατε τριαντάφυλλα στην εισαγγελέα. Γιατί το κάνατε αυτό;
Να σας πω την αλήθεια, η σύζυγός μου τα είχε κόψει το πρωί, εγώ δεν το γνώριζα. Όμως ήταν τέτοιες οι στιγμές που η σύζυγός μου είχε καταρρεύσει και την είχαν πάει στο ιατρείο. Θεώρησα ανθρώπινο να χαρίσω στην εισαγγελέα αυτά τα δύο τρία τριαντάφυλλα εκ μέρους της Ελένης, γιατί η εισαγγελέας, η κ. Δόγκα, ήταν η φωνή της Ελένης, άλλωστε το είχε πει κι εκείνη από τη δεύτερη ημέρα ότι θα ήταν η φωνή της Ελένης. Όποιος και να ήταν εισαγγελέας το ίδιο θα έκανε, όταν το θύμα δεν μπορεί να μιλήσει γιατί είναι εκεί που είναι, όταν δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες παρά μόνο οι δύο εγκληματίες, πρέπει ο εισαγγελέας να είναι η φωνή του θύματος, να μιλήσει για εκείνο. Αυτό έπρεπε να κάνει και αυτό έκανε.

Η ιστορία της Ελένης συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Όλοι το συζητούσαν, στα social media μάλιστα πολλοί έλεγαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε θανατική ποινή. Εσάς, όμως, δεν σας ακούσαμε ποτέ να λέτε κάτι τέτοιο.
Εγώ είπα ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία πράγματι στάθηκε στο ύψος της. Η πρόεδρος φρόντισε να γίνει μια άψογη δίκη, η εισαγγελέας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ποτέ δεν μίλησα για θανατική ποινή, δεν είμαι άνθρωπος των άκρων και όχι μόνο τώρα, αυτή είναι η στάση ζωής μου. Είπαμε, όμως, ότι για τέτοιου είδους εγκλήματα τα ισόβια θα πρέπει να είναι αληθινά ισόβια, όπως ισόβια θα είναι η απουσία της Ελένης, ισόβιος θα είναι και ο δικός μας ψυχικός θάνατος.

Πώς ήταν το συναίσθημα να βρίσκεστε στην ίδια αίθουσα με τους δράστες; Στη διάρκεια της δίκης, υπήρξε κάτι που σας θύμωσε; Που είπαν ίσως οι δράστες ή οι δικηγόροι τους, ή η στάση τους;
Από τους δύο δολοφόνους δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Θα ’λεγα, όμως, ότι κάποιοι δικηγόροι υπεράσπισης ξέφυγαν από τα όρια, αν και πρέπει να πω ότι η πλειονότητά τους σεβάστηκε τη μνήμη της Ελένης και εμάς. Ο ρόλος της υπεράσπισης είναι σεβαστός και θεμιτός.

Οι δικηγόροι που λέτε ότι ξέφυγαν από τα όρια; Σε τι αναφέρεστε;
Αναφέρομαι σε κάποια ψέματα που ακούστηκαν, σε συκοφαντίες, σε ψευδομάρτυρες που παρουσιάστηκαν, σε πλαστές βεβαιώσεις ψυχιάτρων, τα οποία και αυτά θα πάρουν τον δρόμο τους.

Τώρα οι δράστες άσκησαν έφεση. Αρχίζει ένας νέος αγώνας για εσάς;
Το να ασκήσουν έφεση είναι δικαίωμά τους. Όσο για τον αγώνα μας, αυτός ξεκίνησε όταν έφτιαξαν τα κατορθώματά τους, όταν δολοφόνησαν την κόρη μας. Ο αγώνας είχε δύο επίπεδα. Το πρώτο, η δικαστική δικαίωση, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό. Και το δεύτερο κομμάτι, να δικαιωθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, να φτιάξουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για αυτά. Με δύο τρόπους. Με την αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιου είδους εγκλήματα, και για βιασμούς φυσικά, γιατί κάθε παιδί που βιάζεται αυτό αφορά και το σώμα και την ψυχή του. Και με τη δημιουργία σωστών γονέων. Αυτό, το να μεγαλώσει σωστά κανείς ένα παιδί, είναι ο πιο δύσκολος ρόλος στη ζωή.

Με τις οικογένειες των δραστών είχατε ποτέ κάποια επικοινωνία; Σας πλησίασαν, σας είπανε κάτι;
Ποτέ. Όταν η δίκη άρχισε, είχα το μεγαλείο ψυχής να τους πλησιάσω, όπου τους είπα μακάρι να γνωριζόμασταν σε άλλες συνθήκες. Έσκυψαν το κεφάλι, δεν είχαν κάτι να πουν. Και μια φορά, σε ένα διάλειμμα, ρώτησα τον πατέρα του Ροδίτη γιατί δεν έκανε τίποτα όταν τέσσερις φορές του είχαν πει εκπαιδευτικοί ότι ο γιος του δημιουργούσε προβλήματα. Δεν απάντησε τίποτα.

Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι γεννιούνται με εγκληματικές τάσεις, χωρίς να είμαι ειδικός πιστεύω ότι οι συμπεριφορές αυτές αναπτύσσονται στη διάρκεια της ζωής. Θα θέλατε να πείτε κάτι στους γονείς για το μεγάλωμα των παιδιών τους;
Δεν ξέρω να σας πω αν ένας άνθρωπος με τη γέννησή του κουβαλάει τέτοιες τάσεις, αυτό ας μας το πουν οι ειδικοί. Για το μεγάλωμα των παιδιών, όμως, την ευθύνη έχουμε οι γονείς και μετά οι εκπαιδευτικοί. Όχι χρήματα, αλλά αγάπη και ενδιαφέρον. Δεν λέω ότι η αγάπη είναι το μαγικό φίλτρο που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, μπορεί όμως να κάνει πολλά. Ο γονιός να αγκαλιάσει το παιδί του, να το χαϊδέψει, να είναι εκεί, κοντά, να σταθεί σε οτιδήποτε χρειαστεί με αγάπη.

Έχετε πει ότι κάποιοι γνώριζαν για την εγκληματική δράση των δύο αλλά δεν μιλούσαν. Ελπίζετε ότι τώρα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, θα ανοίξουν κάποια στόματα;
Δεν μπορώ να το ξέρω. Μέσα στην αίθουσα φάνηκε ότι αυτοί οι δύο ήταν ο φόβος και ο τρόμος. Αν ψάξετε σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, και σε ροδίτικα κυρίως, θα δείτε ότι υπήρξαν κοπέλες που μίλησαν για επιθέσεις εναντίον τους.

Κάποιοι, από το οικογενειακό, το φιλικό τους περιβάλλον, γνώριζαν, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια. Δεν μπορεί κανείς να μην ήξερε. Έπρεπε να έρθει η Ελένη, να πάει ως πρόβατο προς σφαγή.

Κυριάρχησε το σύνθημα «Καμία άλλη Ελένη». Πώς θα τα καταφέρουμε να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη;
Ήταν το σύνθημα του κόσμου, κάποιων οργανώσεων που βρίσκονταν σχεδόν κάθε μέρα στο δικαστήριο στο πλευρό μας. Το «Καμία άλλη Ελένη» συμβολίζει το «Κανένα άλλο κορίτσι δολοφονημένο και βιασμένο». Ότι όλοι μαζί θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, να τα στέλνουμε να σπουδάσουν και να γυρνούν με αισιοδοξία και χαμόγελο, όπως ήταν η Ελένη μας. Να μάθουν τα παιδιά μας να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Καμία άλλη Ελένη, πρέπει να το φωνάξουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο το δυνατόν δυνατότερα, αρκεί κάποιοι να έχουν αυτιά να ακού

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

Σοκ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε μέσα στην επιχείρησή του με πυροβόλο όπλο
Ελλάδα

Σοκ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε μέσα στην επιχείρησή του με πυροβόλο όπλο

Βασιλιάς Κάρολος: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά» – Το συγκινητικό μήνυμα
Lifestyle news

Βασιλιάς Κάρολος: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά» – Το συγκινητικό μήνυμα

Σασμός: Η Νάντια κάνει μία αποκάλυψη στον εισαγγελέα, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα
TV Program

Σασμός: Η Νάντια κάνει μία αποκάλυψη στον εισαγγελέα, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα

Tattoo artist που κατηγορείται για μαστροπεία σε 2 κυκλώματα: Μου είπε πως ήταν 18 ετών και μου ζήτησε να της κάνω ένα τατουάζ και για πληρωμή να κάνουμε σεξ….
Zina's Blog

Tattoo artist που κατηγορείται για μαστροπεία σε 2 κυκλώματα: Μου είπε πως ήταν 18 ετών και μου ζήτησε να της κάνω ένα τατουάζ και για πληρωμή να κάνουμε σεξ….

Αποκάλυψη-βόμβα για την Κέιτ Μίντλετον: Με ποια μορφή καρκίνου διαγνώστηκε
Lifestyle news

Αποκάλυψη-βόμβα για την Κέιτ Μίντλετον: Με ποια μορφή καρκίνου διαγνώστηκε

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Χριστόφορος μαθαίνει απ’ τη Στέλλα για τις σφαίρες
TV Program

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Χριστόφορος μαθαίνει απ’ τη Στέλλα για τις σφαίρες

Κατέθεσε στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Σταγόπουλος για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου:  Προ ημερών με πήραν τηλέφωνο και με κάλεσαν σήμερα να…
Zina's Blog

Κατέθεσε στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Σταγόπουλος για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου: Προ ημερών με πήραν τηλέφωνο και με κάλεσαν σήμερα να…

Πάτρα-Ο Μάνος Δασκαλάκης περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία  την απόφαση της δικαιοσύνης… Έχει αδικηθεί πάρα πολύ…
Zina's Blog

Πάτρα-Ο Μάνος Δασκαλάκης περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία την απόφαση της δικαιοσύνης… Έχει αδικηθεί πάρα πολύ…

zinapost.gr