search-button
cross-out

Κορονοϊός: Σε αυτό το νησί ήρθαν σε επαφή με κρούσματα αλλά δεν κόλλησε κανείς

Κορονοϊός: Σε αυτό το νησί ήρθαν σε επαφή με κρούσματα αλλά δεν κόλλησε κανείς

Πώς εξηγείται το παράξενο αυτό φαινόμενο που συνέβη σε ιταλικό νησί

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορονοϊού μετρώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, ένα μικρό νησάκι στο Τοσκανικό Αρχιπέλαγος της Ιταλίας, το Τζίλιο μένει ανεπηρέαστο από την Covid-19, καθώς δεν έχει καταγραφεί σε αυτό ούτε ένα κρούσμα της νόσου.

Όπως αναφέρει η Washington Post, όλες οι συνθήκες έμοιαζαν ιδανικές για τη διάδοση του ιού στην μικρή κοινότητα του νησιού. Οι κάτοικοι του Τζίλιο έχουν έντονη κοινωνικότητα, τριγυρνούν συνέχεια στα στενά σοκάκια κοντά στο λιμάνι και ανεβοκατεβαίνουν στα γρανιτένια σκαλοπάτια στη γειτονιά του Κάστρου στην κορυφή του λόφου, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, στη σκιά του παλιού φρούριου που φτιάχτηκε πριν από αιώνες για την προστασία από τους πειρατές.

Ο Δρ Αρμάντο Σιαφίνο, ο μοναδικός γιατρός του νησιού για περίπου 40 χρόνια, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για τον κίνδυνο ενός τοπικού ξεσπάσματος κορονοϊού. «Κάθε φορά που μια συνηθισμένη παιδική ασθένεια, όπως η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά χτυπά κάποιον στο νησί, μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν όλοι μολύνονται στο Τζίλιο», υποστηρίζει ο γιατρός.

Το ίδιο ανήσυχη ήταν και η Πάολα Μούτι, ερευνήτρια του καρκίνου και επιδημιολόγος που βρισκόταν στο νησί. Ανησυχούσε για ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού λόγω της έντονης κοινωνικότητας των 800 κατοίκων του νησιού. Εκείνη, πλέον, προσπαθεί να εντοπίσει τον λόγο για τον οποίο το μικρό αυτό νησί έμεινε ανέγγιχτο από την νόσο, την ώρα που η ηπειρωτική χώρα υπέφερε ενώ σκοπεύει να συντάξει και μια μελέτη πάνω σε αυτό. «Ο δρ. Σιαφίνο ήρθε και μου είπε: ”Πάολα, αυτό είναι απίστευτο. Σε αυτή την πλήρη πανδημία, παρά τα κρούσματα επισκεπτών που ήρθαν στο νησί, κανείς δεν είναι άρρωστος”. Έτσι, είπα στον εαυτό μου: ”Σωστά, εδώ μπορούμε να κάνουμε μια μελέτη. Είμαι εδώ”», ανέφερε η Μούτι.

Copyright: AP

Τα εισαγόμενα κρούσματα στο νησί

Το πρώτο γνωστό κρούσμα κορονοϊού στο Τζίλιο ήταν ένας 60χρονος άντρας που έφτασε στις 18 Φεβρουαρίου – λίγες μέρες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στη βόρεια Ιταλία. «Ο άντρας ήρθε στο Τζίλιο για την κηδεία ενός συγγενή του και έβηχε διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Ο άντρας επέστρεψε με το πλοίο την ίδια μέρα προς την ηπειρωτική χώρα και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο, ανέφερε η γιατρός.

Υπήρξαν μερικά ακόμα περιστατικά ασθενών στο Τζίλιο, ωστόσο όλοι οι ασθενείς, είχαν φτάσει στο νησί από την ηπειρωτική χώρα. Στις 5 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν το εθνικό lockdown, τρεις ακόμη επισκέπτες ήταν θετικοί στον κορονοϊό. Ένας από αυτούς ήταν ένας Γερμανός από τη βόρεια Ιταλία, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας της Ευρώπης. Ο εν λόγω άνδρας ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός για αρκετές ημέρες, αφότου αφίχθη στο νησί. Επειτα από μια εβδομάδα, λόγω επίμονου βήχα, έκανε τεστ και βγήκε θετικός. Το επόμενο διάστημα απομονώθηκε σε ένα σπίτι στο νησί. Υπήρχε ακόμη ένα γνωστό κρούσμα ενός επισκέπτη από την Αυστραλία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την άρση του lockdown στις αρχές Ιουνίου, όταν και έφτασαν στο νησί τουρίστες από όλη την Ιταλία κανένα άλλο κρούσμα, όμως δεν έχει εμφανιστεί στο Τζίλιο.

Πού οφείλεται η ανοσία

Η Μούτι, γεμάτη περιέργεια αναφέρει ότι «ο ιός δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά με τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού», ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. «Μπορεί οι νησιώτες να μην εκτέθηκαν αρκετά στον κορονοϊό για να μολυνθούν» υποθέτει. Την ίδια άποψη είχε και ο Μάσιμο Αντρεόνι, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Tor Vergata της Ρώμης, ο οποίος ανέφερε ότι ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να εξαπλώσουν την ασθένεια για λόγους που εξακολουθούν να είναι ασαφείς.

Η τύχη θα μπορούσε, ίσως, να έχει παίξει ρόλο, δήλωσε ο Ντανιέλ Αλτμάν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London. «Θα μπορούσε να είναι κάτι ασήμαντο, όπως το ότι κανείς δεν μολύνθηκε επειδή βοήθησε η τύχη και δεν υπήρξαν στενές επαφές», έγραψε σε κάποιο mail του. Θα μπορούσε, όμως, να είναι κάτι πολύ σημαντικό και ίσως… εξωτικό, όπως μια γενετική παραλλαγή που είναι κοινή στον ντόπιο πληθυσμό, αναφέρει ο επιστήμονας.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr