search-button
cross-out

8 παραμυθένια χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας

Μία βόλτα πάνω στο λευκό άλογο ένος φωτεινού καρουζέλ που περιστρέφεται στους ρυθμούς της μουσικής, μία γύρα πάνω σε μία πανήψυλη ρόδα με πανοραμική θέα κάποια όμορφη, επαρχιακή πόλη, ένα παραμυθένιο κάστρο γεμάτο ιστορίες για νεράιδες, πρίγκιπες, ξωτικά ή τον Πινόκιο.
8 παραμυθένια χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας

Το έθιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών έχει φτάσει εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας από την κεντρική Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε γλυκιά, γιορτινή συνήθεια, αλλά και σε ένα event που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να ζήσουν και πάλι τα Χριστούγεννα. Κυρίως τα παιδιά που θα συναντήσουν εκεί τον Άη Βασίλη παρέα με τα ξωτικά του για να ζητήσουν το πολυπόθητο δώρο που ονειρεύονται.

Μπορεί τα Χριστούγεννα του 2020 να έμειναν όλες κλειστές και έρημες, όμως, στις γιορτές του 2021 μία-μία άρχισε να επιστρέφει, υπενθυμίζοντας μάς όλη την ομορφιά και την ελπίδα που φέρνει μαζί της εορταστική περίοδος.

Φέτος, τα χριστουγεννιάτικα χωριά της χώρας μας θα λειτουργήσουν δυναμικά για όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων, με πλήρες ωράριο, και περισσότερες διασκεδαστικές, διαδραστικές δράσεις από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα, αν σκοπεύετε να προγραμματίσετε μία γιορτινή απόδραση εκτός Αθηνών μπορείτε να το κάνετε με αφορμή κάποια φανταστική γιορτινή αγορά σε κάποιο όμορφο, παραδοσιακό τόπο της Ελλάδας, εκεί όπου η μαγεία των Χριστουγέννων «μυρίζει» ζεστό κρασί, αχνιστά κάστανα, και λιωμένη σοκολάτα.

Photo: O Mύλος των Ξωτικών
Photo: O Mύλος των Ξωτικών

Ο Μύλος των Ξωτικών, Τρίκαλα

Στα πανέμορφα Τρίκαλα διοργανώνεται εδώ και μία δεκαετία ένα από τα πιο δημοφιλή και παραμυθένια χριστουγεννιάτικα χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ελλάδα. Είναι ο μαγευτικός Μύλος των Ξωτικών, ένα πραγματικό σύμβολο για την πόλη των Τρικάλων και την ίδια στιγμή ένας χώρος επιμορφωτικός, διασκεδαστικός κι ανεξάντλητος.

Μέσα στα εντυπωσιακά κάστρα του χωριού θα γνωρίσετε γενναίους ιππότες και άτακτα ξωτικά, αλλά και τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη για να του ζητήσετε το δώρο που λαχταρά η καρδιά σας. Κι αν φοβάστε πως εκείνος δεν θα κάνει την επιθυμία σας πραγματικότητα τότε υπάρχει πάντα το μαγικό «πηγάδι των ευχών» για να κάνει πραγματοποιήσει τα όνειρα σας. Αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να ανακαλύψουν όλες τις θεματικές ενότητες του πάρκου και να εξερευνήσουν ένα καταπληκτικό κόσμο γνώσεων που ξεφεύγει πολύ από τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες. Κι αυτο γιατί κάθε ενότητα του πάρκου είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό κεφάλαιο γνώσης όπως οι ιστορίες που αφορού στην ευαισθητοποίηση γύρω από τη ζωτική σημασία του νερού στην καθημερινότητα μας, την μεγάλη αξία του περιβάλλοντος στη ζωή μας, αλλά και τη σπουδαιότητα της μεγάλης, ανιδιοτελούς αγάπης. Ακόμα, φέτος, από τις 27 έως τις 29 Δεκεμβρίου επισκεφθείτε τις Μέρες του Παραμυθιού, για να ακούσετε μοναδικές αφηγήσεις τις Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, ένα από τα ωραιότερα παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Aν από την άλλη ανυπομονείτε για λίγη διασκέδαση και δράση τότε κάντε απευθείας στάση στα παιχνίδια του λούνα παρκ που στήνεται κάθε χρόνο μέσα στο χωριό για να κάνετε πατινάζ στον πάγο το Λευκού Παλατιού των Ξωτικών ή μερικές βόλτες πάνω στο όμορφο καρουζέλ που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Και στη συνέχεια ξεχυθείτε στους πάγκους με τα εκατοντάδες γιορτινά εδέσματα για λίγη γλυκιά (ή αλμυρή) γεύση από Χριστούγεννα. Αγοράστε αναμνηστικά δωράκια και επισκεφθείτε το Μουσείο Μανιταριών, ένα ακόμα από τα πολλά highlights του Μύλου των Ξωτικών.

Φέτος ο Μύλος των Ξωτικών, στο Πάρκο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, άνοιξε τις πόρτες του την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και θα λειρουργήσει έως τις 8 Ιανουαρίου του 2023. Το ωράριο λειτουργίας είναι 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η αφίσα του Greek Santa’s Village
Photo: Shutterstock

Το Ελληνικό Χωριό του Άγιου Βασίλη, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

Ήχοι από κουδουνάκια ταράνδων, πολύχρωμες στολές ξωτικών, γιορτινές λιχουδιές και ζεστή σοκολάτα μοσχομυρίζουν παντού, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αναβοσβήνουν και οι ήχοι του «Jingle Bells» πλημμυρίζουν τον χώρο απ’ άκρη σε άκρη. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε για να επισκεφθείτε μία χριστουγεννιάτικη αγορά φτιαγμένη στα πρότυπα των κεντροευρωπαϊκών χωρών, αφού στο Δήμο Βύρωνα, συγκεκριμένα μέσα στο Θέατρο Βράχων, θα λειτουργήσει το πρώτο Ελληνικό Χωριό του Αη Βασίλη (Greek Santa’s Village), με μία μεγάλη σειρά καλλιτεχνικών δρώμενων για μικρούς και μεγάλους.

Από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου τα Θέατρα Βράχων «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη» μεταμορφώνονται σε τόπους χαράς, γιορτής, παιχνιδιού και γέλιου, μέσα από 60 περίπτερα και άλλους χώρους δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές δωρεάν δράσεις, όπως επίσκεψη στο Αρχοντικό του Αϊ Βασίλη, στο σπιτάκι του παραμυθιού όπου θα ακούσουν φανταστικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες, να ζωγραφίσουν, να κάνουν πατινάζ στο πάγο και να παρακολουθήσουν συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Και επειδή μετά από τόσο παιχνίδι το φαγητό είναι απαραίτητο, στους πάγκους του Greek Santa’s Village θα βρείτε νόστιμα σνακ, από ζεστά και κρύα σάντουιτς μέχρι burger, ζυμαρικά, πίτσα, hot dog, καφέδες, ζεστό κρασί και απίθανα γλυκά.

Το χωριό θα ανοίξει τις πόρτες του με μία πανηγυρική έναρξη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με μία σειρά από δραστηριότητες που θα διαρκέσουν από τις 17:00 έως τις 22:00 το βράδυ. Το ωράριο λειτουργείας είναι 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το θεματικό πάρκο θα μείνει ανοικτό έως τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η είσοδος είναι 7 ευρώ για τους ενήλικες και 3,5 ευρώ για τα παιδιά από 9 έως 15 ετών. Τα παιδιά έως 8 ετών μπαίνουν δωρεάν.

To παγοδρόμιο στο Christmas Factory/Photo: Facebook
Christmas Factory/Photo: Facebook
Photo: Facebook
Η ρόδα του Christmas Factory/Photo: Facebook

Christmas Factory και η επέλαση των Ξωτικών, Τεχνόπολη, Γκάζι

Στην καρδιά της Αθήνας, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ένας φανταστικός κόσμος παιχνιδιού, εκεί όπου κατοικούν καλικάτζαροι και ζαβολιάρικα ξωτικά, ζωντανεύει για τους μικρούς φίλους των παραμυθιών και της περιπέτειας.

Δεκάδες ξύλινοι πάγκοι με καλούδια, ιδέες για δώρα, χειροποίητα προϊόντα διακόσμησης, σνακ και νόστιμα γλυκά είναι ήδη έτοιμοι να σας υποδεχθούν από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου του 2023. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τα διασκεδαστικά παιχνίδια του Christmas Factory, απολαμβάνοντας μία βόλτα πάνω στο carousel, μία διαδρομή με το τρενάκι κάμπια ή μερικές αστείες κόντρες στα συγκρουόμενα. Φυσικά δεν θα ήταν δυνατό να λείπει η μεγάλη, επιβλητική ρόδα, υπέροχα φωτισμένη με γιορτινά, πολύχρωμα λαμπάκια, το ιδανικό κλείσιμο σε μία χριστουγεννιάτικη έξοδο που τα έχει όλα: από μικρά ψώνια που χαρίζουν χαρά, μέχρι παιχνίδι έως τελικής πτώσεως και την απόλυτη θέα στη χειμερινή Αθήνα.

Απαραίτητες στάσεις το Santa’s Factory, όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη, θα φωτογραφηθούν μαζί του, αλλά θα γράψουν και το δικό τους γράμμα για να του δώσουν προσωπικά με τη βοήθεια της κυρά Βασίλαινας. Ακόμα, μία βόλτα από το Toy’s Factory, το εργαστήρι όπου τα ζουζουνιάρικα ξωτικά κατασκευάζουν τα δώρα των γιορτών είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί τέλεια αυτή η εξερεύνηση της μαγείας των Χριστουγέννων.

Αυτές τις γιορτές, μέσα στον χώρο του Christmas Factory, ανεβαίνει η παράσταση Ελαφονταίν, ένα παραμύθι της Σοφίας Καψούρου βασισμένο στους μύθους του Αισώπου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 12 ευρώ.

Η γενική είσοδος στο χριστουγεννιάτικο πάρκο είναι 6 ευρώ για ενήλικες και παιδιά, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών μπαίνουν δωρέαν.

Photo: Αστερόκοσμος
Photo: Αστερόκοσμος

Αστερόκοσμος, Θεσσαλονίκη

Ο Αστερόκοσμος απλώνει τη χριστουγεννιάτικη μαγεία του στα περίπτερα 13-14-15 της ΔΕΘ με παιχνίδια, πατινάζ στον πάγο, λούνα παρκ και,βέβαια, τα Ξωτικά του Αη Βασίλη. Με σύνθημα «Η Ζωή σαν Παραμύθι» μας προσκαλεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της ΔΕΘ, σε ένα μοναδικό συνδυασμό διασκέδασης, χαράς, ελπίδας και θετικής ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στεγασμένο χριστουγεννιάτικο πάρκο στην Ελλάδα που υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τον παλμό της εορταστικής περιόδου με μία εντυπωσιακή σειρά δράσεων στην οποία περιλαμβάνεται και ένα πολύ μεγάλο Fun Park με 15 διασκεδαστικά παιχνίδια για να επιλέξετε.

Ακόμα, όχι ένα, αλλά δύο παγοδρόμια, το Σπιτάκι του Άη Βασίλη, το Σπίτι της Έκπληξης, το Σπίτι των Κατασκευών, ένα σόου με μπουρμπουλήθρες, θέατρο Σκιών με Καραγκιόζη, συναυλίες, κουκλοθέατρο και μια παράσταση με ταχυδακτυλουργικά.

Τα ξωτικά του Αη Βασίλη, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, φόρεσαν τις στολές και τα γιορτινά τους χαμόγελα, έπιασαν δουλειά και θα μοιράσουν αμέτρητα παιδικά χαμόγελα και φέτος στο μαγευτικό σκηνικό του Αστερόκοσμου, με Χριστουγεννιάτικες σκανταλιές και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Ο Αστερόκοσμος θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Η είσοδος στο χριστουγεννιάτικο χωριό είναι 8 ευρώ με απεριόριστη πρόσβαση στα περισσότερα παιχνίδια του πάρκου, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουν έξτρα χρέωση 1 ευρώ.

Τα ξωτικά της Ονειρούπολης/Photo: Oνειρούπολη
Η είσοδος της Ονειρούπολης/Photo: Ονειρούπολη

Ονειρούπολη, Δράμα

Στη Δράμα, φιλοξενείται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες η παραμυθένια Ονειρούπολη, ένα ζωντανό χωριό του Άη Βασίλη, που ξυπνά τη φαντασία των παιδιών, γεμίζοντας την καρδιά τους με γλυκιά, χριστουγεννιάτικη ελπίδα και προσμονή.

Εκεί, τα όνειρα μπορούν στα αλήθεια να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο «Δάσος των Ευχών» όπου μικροί και μεγάλοι αφήνουν κάθε χρόνο τις ευχές τους για τις γιορτές, αλλά και για τη νέα χρονιά που πλησιάζει.

Το όμορφο, ξύλινο σπιτάκι που θα συναντήσετε μέσα στο Δάσος είναι γεμάτο εκπλήξεις. Οι Νεραΐδες της αγάπης έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο για όλους. Ένας πελώριος νεραϊδόσακος περιμένει να γεμίσει με τις δικές σας όμορφες σκέψεις και κάπου μέσα στο σπιτάκι ένα παράξενο κάδρο είναι έτοιμο για να βγάλετε τις πιο γλυκές φωτογραφίες των γιορτών.

Την ίδια στιγμή, ο αρχιζαχαροπλάστης Όμπερον του Δάσους και ο σκανταλιάρης βοηθός του, Έλγουντ, σας περιμένουν στον πάγκο του εργαστήριου για να ανακαλύψουμε μυστικά για απίθανα γιορτινά γλυκίσματα που θα τα θυμάστε για καιρό. Με μουσική, χορό και πολύ γέλιο οι μικροί επισκέπτες θα μάθουν πώς να φτιάχνουν μαλλιά από ζάχαρη και πώς να εκτοξεύουν σοκολατένιες τρούφες μέσα από ένα πύραυλο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στον δημοτικό κήπο και στην κεντρική πλατεία της πόλης θα ζωντανέψει από την αρχή το μαγικό πνεύμα των Χριστουγέννων, σε μία σειρά από happenings, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και μία εντυπωσιακή παρέλαση αλλά και ζωντανές συναυλίες

H Ονειρούπολη θα ανοίξει αυτή τη χρονιά τις πόρτες της για το κοινό την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσει έως τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Οι Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες του Πινόκιο, Κομοτηνή

Ο Δήμος Κομοτηνής πήρε φέτος την πρωτοβουλία προκειμένου να στηθεί μια ζεστή, φιλόξενη και άκρως χριστουγεννιάτικη γιορτή, προσκαλώντας τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις των γιορτών από ολόκληρη την Ελλάδα. Έμπνευση ο διάσημος και πολυαγαπημένος χαρακτήρας του Ιταλού συγγραφέα Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο, ο οποίος μας ταξιδεύει για άλλη μία φορά στο υπέροχο παραμύθι της πιο γνωστής μαριονέτας στον κόσμο, του Τζεπέτο, του γρύλου και της γαλάζιας νεράιδας.

Το χωριό «Οι Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες του Πινόκιο» θα λειτουργήσει μέσα στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2023, με ελεύθερη είσοδο, για αξέχαστες γιορτές με την πιο σκανδιαλιάρα, ξύλινη μαριονέτα στον κόσμο σε ένα απίστευτο σκηνικό που μοιάζει σαν να βγήκε απευθείας από τις σελίδας του Κολόντι.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό τελεί υπό την αιγίδα του Fondazione Nazionale Carlo Collodi και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού «European Fairy Tale Route», μέλος του Council of Europe και θα είναι ανοιχτό σε 24ωρη βάση για περιήγηση, ενώ το ωράριο λειτουργίας για τις ξεναγήσεις και τις υπόλοιπες γιορτινές δράσεις θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο.

Παραμυθούπολη, Γιαννιτσά

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω της πανδημίας, η γιορτινή Παραμυθούπολη στα Γιαννιτσά άνοιξε και πάλι τις πόρτες της για το κοινό την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσει έως τις 8 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου, αλλά και στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών περιλαμβάνει πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια σε μία πανέμορφη εοραστική αγορά, παγοδρόμιο, καρουζέλ, πολλές ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και, βέβαια τον Άγιο Βασίλη και τα άτακτα ξωτικά του.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Το χωριό λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Και για όσος θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις εορταστικές εκδηλώσεις και δεν μπορούν να είναι εκεί, τα δρώμενα μεταδίδονται και μέσω τους καναλιού του δήμου Πέλλας στο YouTube.

To φωτεινό έλκυθρο στην Κατερίνη/Photo: Facebook
Το Χριστουγεννιάτικο χωριό σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου/ Photo: Facebook

Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου, Κατερίνη

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης μία ξεχωριστή ετήσια δράση έρχεται να μας γεμίσει κάθε χρόνο με όμορφα συναισθήματα, υπενθυμίζοντας μας το αληθινό πνεύμα των γιορτών. Το πνεύμα της προσφοράς και της δοτικότητας.

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην πόλη της Κατερίνης, το οποίο διοργανώνεται από την εθελοντική ομάδα Δράση Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, θα στήθει και φέτος, στο ίδιο ακριβώς σημείο, για να δώσει χαρά και αγάπη στα παιδιά μέσα από παραμυθένιες δράσεις και διαδραστικά παιχνίδια βγαλμένα από τις γιορτινές, χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Μέσα στον Δεκέμβριο τα 12 ξύλινα σπιτάκια θα πάρουν και πάλι τη θέση τους στον Καπνικό Σταθμό της πόλης για να υποδεχθούν τον κόσμο που έχει αποδείξει εδώ και 8 χρόνια τη σημαντική στήριξη του στην διοργάνωση, η οποία έχει σαν στόχο να ενισχύσει και το κοινωνικό παντοπωλείο της Κατερίνης με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό

Mέσα στην πανδημία το Χριστουγεννιάτικο χωριό έγινε διαδικτυακά με τους ανθρώπους πίσω από τη διοργάνωση να επιδεικνύουν τρομερό ζήλο και ενθουσιασμό για άλλη μία φορά. Φέτος επιστρέφουν δριμύτεροι από κοντά για να ανάψουν τις φωτιές στη μέση του πάρκου, γεμίζοντας τις μέρες και τις νύχτες των παρευρισκόμενων με χριστουγεννιάτικη μαγεία, γλυκά και γιορτινά καλούδια.

Πηγή:travel.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr