search-button
cross-out

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης και γιατί εικονίζεται καβαλάρης

Λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος εορτάζεται σήμερα, 26 Οκτωβρίου. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου, σαν σήμερα στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός μπήκε νικητής στη Θεσσαλονίκη ελευθερώνοντας την από τους Τούρκους.
Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης και γιατί εικονίζεται καβαλάρης

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Ένα από τα γνωστότερα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, από το οποίο είναι εμπνευσμένη και η εικόνα του ως καβαλάρη πάνω σε κόκκινο άλογο, έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης που οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν Σκυλογιάννη, φονεύτηκε κατά την παράδοση από τον Άγιο Δημήτριο, όταν εκείνος πολιορκούσε την Θεσσαλονίκη.

Δίκαια ο άγιος Δημήτριος αποκαλείται από τον υμνωδό της Εκκλησίας «ο μέγας φρουρός της Θεσσαλονίκης, ο ρύστης εν τοις κινδύνοις ο εξαίρετος, πρόμαχος ο κράτιστος» (Κανώνδεύτερος). Σ’ έναν άλλο Κανόνα, που συνέθεσε ο Συμεών Θεσσαλονίκης, ο άγιος Δημήτριος φέρεται να λέει στην προστατευόμενή του πατρίδα Θεσσαλονίκη’ «…μη φοβού ουν, πατρίς μου, εμέ κατέχουσα, τους εχθρούς σου γαρ πάντας πατάξω εν Χριστώ και φυλάξω σε την τιμωσανμε».

Δίκαια παρατηρήθηκε, πως από όλες τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου, η εικόνα του έφιππου αγίου αγαπήθηκε περισσότερο, γιατί ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδεώδη της παλληκαριάς και της λεβεντιάς. Στη συνείδηση των πιστών ο άγιος Δημήτριος δεν έιναι μόνο, κατά τον υμνωδό, «κρηπίς ακατάβλητος και θεμέλιος άρρηκτος και πολιούχος, οικιστής και υπέρμαχος» της πόλεως της Θεσσαλονίκης και «εν πολλοίς και πολλάκις κινδύνοις χαλεποίς των Θεσσαλονικέων προϊστάμενος», αλλά και ομέγας υπέρμαχος της οικουμένης.

Προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια του Αγίου η πόλη σώθηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Αβάρων, των Σλάβων και των Βουλγάρων. Οι υπερασπιστές της διηγούνταν πολλές φορές ότι έβλεπαν έναν πολεμιστή πάνω στο άλογο του να προχωρεί μπροστά στα πλήθη και να καταδιώκει με το ξίφος του τους εχθρούς. Με αυτή την μορφή παρουσιάζεται και από τη βυζαντινή αγιογραφία.

Οι μαρτυρίες λένε ότι δεν τον έβλεπαν σε όνειρο, αλλά τον έβλεπαν στην πραγματικότητα αυτόν τον ίδιον να μάχεται μεταξύ των στρατιωτών, να προηγείται και να οδηγεί αυτούς στην νίκη και στην σωτηρία.

Και άλλοτε τον έβλεπαν επάνω στα τείχη όμοιον προς οπλίτη πλήττοντα με το ξίφος του τους βαρβάρους. Άλλοτε τον έβλεπαν ενδεδυμένο με χλαίναν επί του πολεμικού του ίππου και κραδαίνοντα την αήττητον λόγχην του να προηγείται στις εξόδους εναντίον των πολιορκητών. Άλλοτε πάλιν φορών λευκή χλαμύδα διατρέχει το τείχος και έπειτα τρέχει επί της θαλάσσης δρομαίως περιπατών ως επί στερεού εδάφους και διασκορπίζει τον στόλο των βαρβαρικών μονοξύλων.

Και δεν τον έβλεπαν τον Αθλοφόρο μόνο οι πιστοί αλλά και αυτοί οι εχθροί. Όταν, μάλιστα, τους ρωτούσαν μετά τη νίκη γιατί έφυγαν εκείνοι έλεγαν: «Είδομεν ένα άνδρα ξανθόν και λαμπρόν, ο οποίος εκάθητο επί λευκού ίππου και εφόρει ιμάτιον λευκόν».

Πηγή: dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Labubu: Το πανάκριβο λούτρινο κουκλάκι που έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους
News

Labubu: Το πανάκριβο λούτρινο κουκλάκι που έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους

Χανιά: Άνδρας ανασύρθηκε νεκρός στην παραλία Χονολουλού – «Ήθελα να τον σώσω» λέει αυτόπτης μάρτυρας
Ελλάδα

Χανιά: Άνδρας ανασύρθηκε νεκρός στην παραλία Χονολουλού – «Ήθελα να τον σώσω» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Ξεσπά η γιαγιά του 5 μηνών βρέφους που έχασε τη ζωή του στην Πάρο: “Ο γαμπρός μου, ήθελε η κόρη μου να κάνει άμβλωση και δεν ήθελε το παιδί γιατί…”
Videos

Ξεσπά η γιαγιά του 5 μηνών βρέφους που έχασε τη ζωή του στην Πάρο: “Ο γαμπρός μου, ήθελε η κόρη μου να κάνει άμβλωση και δεν ήθελε το παιδί γιατί…”

Ένα παράξενο φαινόμενο: Κάθε βράδυ στις 10 ανοίγουν τα παράθυρα και μία ολόκληρη γειτονιά φωνάζει
Κόσμος

Ένα παράξενο φαινόμενο: Κάθε βράδυ στις 10 ανοίγουν τα παράθυρα και μία ολόκληρη γειτονιά φωνάζει

Άγιος έρωτας: Ο Χάρης εξομολογείται τα πάντα στον πατέρα Νικόλαο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας: Ο Χάρης εξομολογείται τα πάντα στον πατέρα Νικόλαο

Όλοι μαζί για τη Μαρία: Άνοιξε ερανικός λογαριασμός για τη 13χρονη που χρειάζεται τη βοήθειά μας
Ελλάδα

Όλοι μαζί για τη Μαρία: Άνοιξε ερανικός λογαριασμός για τη 13χρονη που χρειάζεται τη βοήθειά μας

Μαμά-δες: Η αγαπημένη ηθοποιός που θα βρεθεί σε ρόλο παρουσιάστριας αυτή την Κυριακή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μαμά-δες: Η αγαπημένη ηθοποιός που θα βρεθεί σε ρόλο παρουσιάστριας αυτή την Κυριακή

Κόρη 88χρονης που κακοποιούνταν από 57χρονη οικιακή βοηθό:  Την έσπρωχνε, την έριχνε κάτω, την έδερνε και τη χτυπούσε σε σημεία που δεν μπορούσαμε να δούμε…
Videos

Κόρη 88χρονης που κακοποιούνταν από 57χρονη οικιακή βοηθό: Την έσπρωχνε, την έριχνε κάτω, την έδερνε και τη χτυπούσε σε σημεία που δεν μπορούσαμε να δούμε…

zinapost.gr