search-button
cross-out

«Άμα σε κάψει το γάλα…»

Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «άμα σε κάψει το γάλα, φοβάσαι και το γιαούρτι», θέλοντας να πει ότι αν πονέσεις από κάποιον απρόσμενα και που δεν το περίμενες, τότε φοβάσαι και από αυτόν που είναι αδύνατο να σε πληγώσει.
«Άμα σε κάψει το γάλα…»

Οι παροιμίες, ως προερχόμενες από την πείρα του λαού, κρύβουν μια σοφία. Σου αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ζωής. Γι’ αυτό και δεν αμφισβητούνται, γιατί δεν είναι κούφια λόγια.

Ζώντας με ατελείς ανθρώπους, αλλά και απρόβλεπτους, ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε μια συμπεριφορά που δεν περιμέναμε. Ενώ υπήρχε μια στενή και αρμονική σχέση, που προκαλούσε χαρά, ξαφνικά ή σταδιακά, παρατηρείται ψυχρότητα, απομάκρυνση, που προκαλεί στεναχώρια. Διερωτάσαι τι φταίει και τι να κάνεις. Όμως δεν είναι σοφό και υγιές ν’ απομονωνόμαστε από τους ανθρώπους, φοβούμενοι μήπως «μας κάψει το γιαούρτι», όπως βέβαια δεν είναι σοφό και υγιές να εμπιστευόμαστε, χωρίς κρατούμενα και με αφέλεια, τον καθένα, αγνοώντας το απρόβλεπτο του ανθρωπίνου προσώπου και ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο Χριστός, στην επί του Όρους ομιλία του, αναφέρεται στην περίπτωση που «ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου» (Ματθ. 5, 23), και συστήνει «να συμφιλιωθείς  μαζί του και ύστερα να προσφέρεις το δώρο σου στο θυσιαστήριο». Χρειάζεται, δηλαδή, να κινηθούμε εμείς προς εκείνον για να δούμε πού βρίσκεται το πρόβλημα, σε τι φταίξαμε αθέλητα και πώς μπορούν να συναντηθούν πάλι οι καρδιές.

Όσο και να πονούμε για την ψυχρότητα των καρδιών, είναι αναγκαίο να σεβόμαστε την ελευθερία του προσώπου να μη θέλει να συνεχίσει τη ζωή του μαζί μας. Στη συζήτηση θα φανεί η επιθυμία να συνεχίσει ή όχι.

Ο κάθε χωρισμός είναι ένας θάνατος. Ο κάθε θάνατος-χωρισμός ετοιμάζει κάτι άλλο. Τίποτα στατικό δεν υπάρχει, ούτε σ’ αυτή τη ζωή ούτε στην άλλη. Αφήνοντας μια σχέση, που σου έδωσε και έδωσες σημαντικά της ζωής σου, όπως το χρόνο, τη διάθεση, τον εαυτό του/σου τέλος πάντων, πέρα από τον πόνο που ωριμάζει και ταπεινώνει, βρίσκεσαι στην αναμονή μιας νέας μέρας, μιας νέας σχέσης.

Αλλά κι αν δεν υπάρξει νέα σχέση, για έναν που θέλει να γνωρίσει και ζήσει το Χριστό, του παρέχεται η μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει την σχέση μαζί Του, βιώνοντας το Πατερικό «εάν δεν πεις ότι στον κόσμο ο Θεός και εγώ είμαστε μόνο, δεν θα βρεις ανάπαυση».

Μήπως, τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, κυρίως τα δυσάρεστα, είναι η κλήση του Θεού για να συνδεθούμε πιο δυναμικά και ουσιαστικά μαζί Του, ώστε να γευτεί η καρδιά μας αυτό που στο βάθος θέλει;

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Πρώτος καφές με τη Ζήνα- Δείτε video ντοκουμέντο από τη στιγμή της άφιξης του Φίλιππου Καμπούρη στα δικαστήρια  της Ευελπίδων – «Είμαι αθώος – Είναι σκευωρία»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πρώτος καφές με τη Ζήνα- Δείτε video ντοκουμέντο από τη στιγμή της άφιξης του Φίλιππου Καμπούρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων – «Είμαι αθώος – Είναι σκευωρία»

Στον “Πρώτο καφέ” η  γυναίκα που κατήγγειλε τον Φίλιππο Καμπούρη για τις απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ: Αντί για 7.200 ευρώ που ήταν το ετήσιο εισόδημά μου, μού δήλωσε 19.500 ευρώ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στον “Πρώτο καφέ” η γυναίκα που κατήγγειλε τον Φίλιππο Καμπούρη για τις απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ: Αντί για 7.200 ευρώ που ήταν το ετήσιο εισόδημά μου, μού δήλωσε 19.500 ευρώ

Στα δικαστήρια ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του για απάτη σε βάρος του ΕΦΚΑ: «Είμαι αθώος, είναι σκευωρία»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στα δικαστήρια ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του για απάτη σε βάρος του ΕΦΚΑ: «Είμαι αθώος, είναι σκευωρία»

Ζ. Κουτσελίνη για Νίκο Καρβέλα και Άννα Βίσση: «Όλη τους η ζωή ήταν κοινή είτε ήταν ζευγάρι είτε όχι»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ζ. Κουτσελίνη για Νίκο Καρβέλα και Άννα Βίσση: «Όλη τους η ζωή ήταν κοινή είτε ήταν ζευγάρι είτε όχι»

Διονύσης  Θανάσουλας: «Για να δω τους Coldplay έδωσα 100 ευρώ – Δεν θα έδινα 400 ευρώ για να δω την ‘Άννα Βίσση»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διονύσης Θανάσουλας: «Για να δω τους Coldplay έδωσα 100 ευρώ – Δεν θα έδινα 400 ευρώ για να δω την ‘Άννα Βίσση»

Διονύσης  Θανάσουλας για Άννα Βίσση: «Τι ρεπερτόριο θα παίζει όταν τα 47 από τα 50 τραγούδια είναι του Νίκου Καρβέλα;»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διονύσης Θανάσουλας για Άννα Βίσση: «Τι ρεπερτόριο θα παίζει όταν τα 47 από τα 50 τραγούδια είναι του Νίκου Καρβέλα;»

Η απάντηση της ‘Αννας Βίσση στον Νίκο Καρβέλα – «Εσύ μιλάς για συντριβή – Εγώ μιλάω για ντροπή»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η απάντηση της ‘Αννας Βίσση στον Νίκο Καρβέλα – «Εσύ μιλάς για συντριβή – Εγώ μιλάω για ντροπή»

Ο Νίκος Καρβέλας για τη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ: «Αισθάνθηκα συντριβή»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Νίκος Καρβέλας για τη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ: «Αισθάνθηκα συντριβή»

zinapost.gr