search-button
cross-out

Απίστευτο περιστατικό: Της είπαν πως έχει μεταστατικό καρκίνο– Της έδωσαν 6 μήνες ζωής- Έκανε θεραπείες και της είπαν… “συγγνώμη λάθος”

Οι εξετάσεις ανήκαν σε άλλον ασθενή!
Απίστευτο περιστατικό: Της είπαν πως έχει μεταστατικό καρκίνο– Της έδωσαν 6 μήνες ζωής- Έκανε θεραπείες και της είπαν… “συγγνώμη λάθος”

Αδιανόητο είναι το περιστατικό που συνέβη στην Κύπρο, όταν από λάθος, ανακοινώθηκε σε μία γυναίκα ότι έχει μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους έξι μήνες, προκαλώντας εφιάλτη στην ίδια και την οικογένειά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το λάθος αποτέλεσμα της βιοψίας δόθηκε στη γυναίκα πριν έξι μήνες. Στη συνέχεια, έκανε κύκλο χημειοθεραπειών. Όμως, μετά από επανέλεγχο του δείγματος της βιοψίας, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε άλλο ασθενή.

Την ίδια ώρα, άλλος ασθενής με καρκίνο ενδεχομένως σήμερα να μην λαμβάνει την εξειδικευμένη θεραπεία που χρειάζεται, καθώς το αποτέλεσμα της βιοψίας του, βγήκε καθαρό.

Απαντήσεις από τους αρμόδιους ζητά η γυναίκα

Η γυναίκα, δια του δικηγόρου της, έστειλε επιστολή στη διεύθυνση του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, καλώντας τους αρμοδίους να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που εγείρονται.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2023 όταν η γυναίκα παραπέμφθηκε από τον ιατρό της, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για να της ληφθεί δείγμα για βιοψία, το οποίο απεστάλη στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Μετά από 20 ημέρες, αναφέρεται στην επιστολή, η γυναίκα ενημερώθηκε ότι από το δειγματοληπτικό έλεγχο της βιοψίας, έπασχε από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους 6 μήνες.

Παρότι ξεκίνησε κύκλο χημειοθεραπειών, η γυναίκα δεν αποδεχόταν τα αποτελέσματα που της είχαν δοθεί και έκανε εξέταση DNA της συγκεκριμένης δειγματοληψίας που καταδείκνυε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο. Τότε ήταν που διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο δείγμα δεν άνηκε στην ίδια, αλλά σε άλλο άγνωστο άτομο.

Όλο αυτό προκάλεσε ψυχική οδύνη στην παραπονούμενη αλλά και στην οικογένειά της με αποτέλεσμα τους τελευταίους 4 μήνες όλοι να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη.

Ζητούν να βρεθεί ο υπεύθυνος

Στην επιστολή ο δικηγόρος της παραπονούμενης, ζητά γραπτές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που εγείρονται και ποιος ευθύνεται για το μεγάλο λάθος που έγινε. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενημερωθούν για τον λειτουργό που έλαβε τη βιοψία από τη 40χρονη όπως και για τον λειτουργό που ήταν υπεύθυνος για την αποστολή των δειγμάτων στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Επίσης, ζητούν λεπτομέρειες για να διαπιστωθεί αν το λάθος έγινε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ή στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο για την ώρα παραμένει αναπάντητο, αφορά τον ασθενή ο οποίος έλαβε το αποτέλεσμα της βιοψίας της 40χρονης. Ερώτημα αποτελεί αν ο ασθενής ενημερώθηκε για τα πραγματικά αποτελέσματα του και εάν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία αφού ενδεχομένως να μην γνωρίζει ότι πάσχει από καρκίνο.

Προσωπικό από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία η όποια διερευνάται με μεγάλη προσοχή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι έχει προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια έρευνας για εξακρίβωση των δεδομένων.

Προσθέτει ότι «χωρίς να υποτιμούμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους ότι αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με απόλυτη ευαισθησία και επιμέλεια».

Και καταλήγει ότι «ο κύριος μας στόχος, από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου πριν 25 χρόνια ήταν, παραμένει και το πετυχαίνουμε, η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας. Μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα και εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα, θα ενημερωθούν όλοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι».

protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr