search-button
cross-out

Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο: Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια
Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο: Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε το Μαρόκο. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες, από τον σεισμό μεγέθους 6.8 ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Καθόλη την διάρκεια της νύχτας, τα σωστικά συνεργεία και οι συγγενείς των θυμάτων, αναζητούσαν επιζώντες θαμμένους στις πλαγιές, όπου σπίτια από λασπότουβλα, πέτρα και ακατέργαστο ξύλο άνοιξαν και μιναρέδες τζαμιών καταστράφηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Με γυμνά χέρια έσκαβαν οι διασώστες

Στο χωριό Amizmiz κοντά στο επίκεντρο, οι διασώστες έσκαβαν με γυμνά χέρια τα χαλάσματα. Πεσμένες τοιχοποιίες απέκλεισαν στενούς δρόμους. Έξω από ένα νοσοκομείο, περίπου 10 πτώματα κείτονταν σκεπασμένα με κουβέρτες, ενώ θλιμμένοι συγγενείς στέκονταν κοντά.

Σχεδόν όλα τα σπίτια στην περιοχή Asni, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, υπέστησαν ζημιές και οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζονταν να περάσουν τη νύχτα έξω. Τα τρόφιμα ήταν σε έλλειψη, καθώς οι στέγες είχαν καταρρεύσει στις κουζίνες, δήλωσε ο χωρικός Mohamed Ouhammo.

Η στιγμή του σεισμού

Μεγαλώνουν οι προκλήσεις για τους διασώστες

Οι διασώστες στέκονταν πάνω από τα πανοραμικά δάπεδα ενός κτιρίου στο Amizmiz, με κομμάτια χαλιών και επίπλων να προεξέχουν από τα ερείπια. Μια μεγάλη ουρά σχηματίστηκε έξω από το μοναδικό ανοιχτό κατάστημα, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν προμήθειες.

Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διασώστες, πεσμένοι ογκόλιθοι απέκλεισαν έναν δρόμο από το Amizmiz προς ένα κοντινό χωριό. Ο Montasir Itri, κάτοικος του Asni, δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για επιζώντες. «Οι γείτονές μας βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να τους σώσουν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα στο χωριό», είπε.

Ακόμη, επλήγη το χωριό Tansghart στην περιοχή Ansi, στην πλευρά μιας κοιλάδας που κατευθύνεται προς τα βουνά High Atlas. Τα κάποτε όμορφα σπίτια του, που ήταν προσκολλημένα σε μια απότομη πλαγιά, άνοιξαν από τον εγκέλαδο. Σε όσα στέκονταν ακόμη όρθια έλειπαν κομμάτια από τοίχους ή σοβάδες.

Φονικότερος σεισμός των τελευταίων εξήντα ετών

Εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό

«Δεν έχουμε φάει από χθες»

Ο Abdellatif Ait Bella, ένας εργάτης, ήταν πεσμένος στο έδαφος, με δυσκολία μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει, με το κεφάλι του δεμένο με επίδεσμο από τα τραύματα που προκάλεσαν τα συντρίμμια που έπεσαν.

«Δεν έχουμε σπίτι για να τον πάμε και δεν έχουμε φάει από χθες», δήλωσε η σύζυγός του Saida Bodchich, φοβούμενη για το μέλλον της εξαμελούς οικογένειάς τους με τον μοναδικό τους βιοπαλαιστή τόσο σοβαρά τραυματισμένο. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν άλλον εκτός από τον Θεό.»

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Μαρόκο

Το Μαρόκο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, κατά τη διάρκεια του οποίου η εθνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό δικαστήριο το Σάββατο. Οι μαροκινές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να παράσχουν στις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, πρόσθεσε.

Η Αλγερία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς με το Μαρόκο το 2021 μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των χωρών που επικεντρώθηκαν στη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις.

Υπενθυμίζεται δε ότι αυτός ήταν ο φονικότερος σεισμός στο Μαρόκο από το 1960, όταν ένας σεισμός εκτιμάται ότι σκότωσε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

in.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr