search-button
cross-out

Blue Monday: Γιατί η σημερινή ημέρα είναι η πιο μελαγχολική του χρόνου

Η ιδέα γεννήθηκε το 2005
Blue Monday: Γιατί η σημερινή ημέρα είναι η πιο μελαγχολική του χρόνου

Η σημερινή Δευτέρα δεν είναι όπως όλες οι άλλες. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, γνωστή διεθνώς και ως Blue Monday, κατά μία θεωρία είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Κλιφ Αρνάλ, χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο, στον οποίο υπολογίζονται ο καιρός W, η ημέρα D, τα χρέη d, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα T, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς Q, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας M, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κάποιος δράση Νa, η σημερινή ημέρα είναι η πιο καταθλιπτική του έτους.

exisosi

Η πρώτη “Blue Monday” στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, οπότε και χρησιμοποιήθηκε αυτή η εξίσωση.

Τη θεωρία του Κλιφ, υποστήριξαν και άλλοι επιστήμονες, όπως η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ που υποστηρίζει ότι τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών.

Η Bρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλακ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω απ’ όσο αντέχει η τσέπη τους και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
enikos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr