search-button
cross-out

Δίκη για το Μάτι: «Τα ξύλα που είδα να καίγονται ήταν οι γονείς μου»-Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις

Υποβασταζόμενη οδηγήθηκε στο βήμα του μάρτυρα η Δέσποινα Ζαφειρίου, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη όσα βίωσε στις 23 Ιουλίου 2018, όταν εγκλωβίστηκε μαζί με τον πολυαγαπημένο της σύζυγο, Στράτο, στην οδό Τρίτωνος, στο Μάτι.
Δίκη για το Μάτι: «Τα ξύλα που είδα να καίγονται ήταν οι γονείς μου»-Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις

Εκείνη έκανε ό,τι μπορούσε για να του σώσει τη ζωή. Η μάρτυρας περιέγραψε πως η φωτιά τους έπιασε εξ απήνης, ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητο τους στην προσπάθεια τους να φύγουν από την περιοχή. «Ακινητοποιηθήκαμε. Ανοίγω την πόρτα, όπως είμαστε σταματημένοι και βγαίνω. Ο άνδρας μου κολλάει πάνω στο τιμόνι. Τον έβγαλα στα χέρια, τον έπιασα από τη ζώνη. Γονάτισα και τον τράβηξα. Δεν μπορούσε να πατήσει, ούτε να στρίψει, ήταν καμένος…», είπε η μάρτυρας, περιγράφοντας πως βρήκε λίγο πιο κάτω νερό και του έριχνε με το λάστιχο.

«Δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια, ούτε τα πόδια του. Ούτε ασθενοφόρο ήρθε, ούτε πέρασε αεροπλάνο, ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μετά, κατά τις 11 παρά, ένας φίλος άκουσε τη φωνή μου και μου φωνάζει «μην κουνηθείς, έρχομαι». Πού να κουνηθώ εγώ, έκαιγε η φωτιά. Μας άφησαν να καούμε. Δεν υπήρχε τίποτα. Τα κλαδιά δεν τα είχαν καθαρίσει, επανειλημμένως φωνάζαμε στο Δήμο. Μας πήγαν στον Ευαγγελισμό. Όταν εγκλωβιστήκαμε, κατά διαστήματα δεν είχε τις αισθήσεις του. Όταν τις ανακτούσε φώναζε «φύγε να σε βρουν εγώ θα πεθάνω». «Δε φεύγω» του έλεγα» περιέγραψε η μάρτυρας.

«Δύο κουφάρια να καίγονται»
Ο Στέλιος και η Μαρίκα Μάσχα έχασαν τους πολυαγαπημένους τους γονείς. Η Μαρίκα Μάσχα αγωνιώντας για την τύχη των γονιών της όταν είδε τη φωτιά ξεκίνησε να πάει μέχρι το Μάτι χωρίς να καταφέρει να φτάσει σπίτι τους. «Έπαιρνα τηλέφωνο πυροσβεστική, δε το σήκωνε κανένας. Έφτασα στις 10 στη Ραφήνα. Καιγόταν όλο το Μάτι, έβλεπα μόνο μαυρίλα και καπνίλα. Επέστρεψα στη λεωφόρο Μαραθώνος και έμεινα μέχρι τις 12. Στις 3 μπήκε ο αδελφός μου στο Μάτι και είδε αυτά που είδε, δύο κουφάρια να καίγονται. Δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση. Όσες φορές και να μίλησα μαζί τους. Στην Κινέτα τους έβγαλαν έξω, πήγαιναν πόρτα πόρτα. Στο Μάτι δεν χτύπησε ούτε καμπάνα, τους αφήσαν και κάηκαν ζωντανούς» κατέθεσε η μάρτυρας.

Από την πλευρά του, ο αδελφός της, Στέλιος περιέγραψε πως τελικά εντοπίστηκαν οι γονείς τους απανθρακωμένοι, ξεσπώντας σε κλάματα. «Είχαμε την ελπίδα ότι κάπως τα καταφέρανε. Φτάσαμε με φακούς ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Δεν υπήρχαν σπίτια, ήταν ισοπεδωμένα. Ήταν αποκαΐδια. Δεν είδα αυτοκίνητο, λέω φύγανε. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι έγινε. Τελικά με πήραν γύρω στις 5 και μου είπαν ότι τους βρήκαν. Πήγα και είδα ότι αυτό που έβλεπα και νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν, ήταν οι γονείς μου. Πήρα την αστυνομία και τους είπα ότι τους βρήκα. Περιμέναμε μέχρι 12- 1 να έρθει του ΕΚΑΒ. Μετά μου λέγαμε θα έρθει η πολιτική προστασία. Ήρθαν γύρω στις 3:30 τελικά και μαζέψανε στάχτες. Κανείς δεν τους ειδοποίησε» τόνισε ο μάρτυρας.

«Καμία ενημέρωση»
Η οικογένεια Τζούλια μετράει ένα νεκρό στο Μάτι. Η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του θανόντα κατέθεσαν σήμερα για το τι έγινε και έφυγε από τη ζωή ο δικός τους άνθρωπος. Η Αγγελική Τζούλια- Δημητροπούλου περιέγραψε πως βρίσκονταν στο σπίτι τους μαζί με το σύζυγο της και την κόρη τους. Εκείνη μαζί με την κόρη της, το εγγονάκι της και μία φιλική οικογένεια κατάφεραν και έφυγαν εγκαίρως επειδή τους προειδοποίησαν κάποιοι πολίτες. Ο άνδρας της έμεινε πίσω. «Έπαιρνα το σύζυγο μου τηλέφωνο και δεν απαντούσε. Βγήκε από το αυτοκίνητο του για να σωθεί. Μέχρι να φτάσει σε ένα σπίτι, κάηκε. Δυστυχώς πέθανε στο ΚΑΤ. Εγώ τον είδα την άλλη ημέρα που ήταν διασωληνωμένος και καμένος. Ο γιος μου, μου περιέγραψε όλα αυτά που έζησε» περιέγραψε η μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Μέχρι τη στιγμή που φύγατε, υπήρξε καμία αναγγελία για τη φωτιά από καμία αρχή;

Μάρτυρας:  Όχι. Απολύτως καμία.

Εισαγγελέας: Εάν δεν υπήρχαν πολίτες να σας πουν για τη φωτιά, εσείς θα φεύγατε ή θα μένατε;

Μάρτυρας: Θα μέναμε, θα καιγόμασταν.

Ο γιος του θύματος, Γρηγόρης Τζούλιας, περιέγραψε όσα του είπε ο πατέρας του. «Μου είπε ότι δεν τον ενημέρωσε κανένας. Είδε τη φωτιά και προσπάθησε να φύγει. Πήγε μέχρι λίγο πιο κάτω και τον έκαψε το θερμικό κύμα. Δεν είχε ενημέρωση, δεν είδε εναέρια μέσα. Πάντα περνούσε ένα περιπολικό μία σειρήνα κάτι και ενημέρωνε» τόνισε ο μάρτυρας.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Τζούλια, κόρη του θυμάτος επισήμανε: «Δεν είδα πυροσβεστική, αστυνομία τίποτα. Ο πατέρας μου έμεινε να κλείσει το σπίτι κλπ. Όταν αποφάσισε να φύγει, η φωτιά είχε φτάσει. Είδε γείτονες να καίγονται, άνοιξε την πόρτα βγήκε έξω και κάηκε από το θερμικό κύμα. Πήγε σε μία γειτόνισσα και του έριξε νερό. Τον είδε ένας γείτονας και τον πήγε στο κέντρο υγείας» είπε η μάρτυρας.

«Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί, διότι άκουσε την ελληνική αστυνομία»
Ο Ιωσήφ και η Ευαγγελία Πλυμάκη περιέγραψαν στις καταθέσεις τους πως ο πατέρας τους έχασε τη ζωή του, επειδή είχε ξεχάσει τα κλειδιά του εξοχικού του στη Νέα Μάκρη και επέστρεψε στην περιοχή για να τα πάρει. «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί, διότι άκουσε την ελληνική αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν» κατέθεσε η κυρία Πλυμάκη.

«Οι γονείς μου είχαν πάει την ημέρα της καταστροφής στη Νέα Μάκρη. Επέστρεψαν και επειδή ξέχασε ο πατέρας μου τα κλειδιά πήγε να πάρει. Δεν είχε καμία ενημέρωση» τόνισε ο Ιωσήφ Πλυμάκης.

«Η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέτα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι»
Στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι συγγενείς του Δημήτρη Τουρναβίτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη σύζυγο του, ηθοποιό, Χρύσα Σπηλιώτη.«Τα ξημερώματα, έφτασα στο κτήμα Φράγκου, είδα το σπίτι του αδελφού, ολοσχερώς καμένο. Διέκρινα το όχημα αδελφού μου στο κτήμα φράγκου. Δεν μας επετράπη να μπούμε εκείνη την ώρα. Υπήρχαν διασώστες και αστυνομία.

Θεώρησα πως ο αδελφός μου ως δεινός κολυμβητής θα μπορούσε να είχε διαφύγει. Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον Φράγκου και την μητέρα του. Μου είπε επί λέξει η μητέρα του: «Η φωτιά ερχόταν από δύο πλευρές και έπεφτε από τον ουρανό. Εκεί βρήκα και σκύλο αδελφού μου. Ήταν άκαυτη η γούνα του και είχε μουμιοποιηθεί. Αυτό μου είπε και μάρτυρας που έβαλε τον αδελφό μου στο σάκο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τουρναβίτης.

Η κόρη του θύματος Αλίκη, εξαιρετικά συγκινημένη, τόνισε: «Ήταν μέρα που η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέτα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι. Δεν μπορούσα να φτάσω στο Μάτι λόγω της φωτιάς στη Κινέτα. Αρχικά ακούσαμε για το Νταού και αρχίσαμε να ανησυχούμε για τους συγγενείς μας. Στις 7 πια τα τηλέφωνα τους δε λειτουργούσαν. Ήταν πολύ κοντά στο να φτάσουν στη θάλασσα. Δηλώσαμε ότι είναι αγνοούμενοι. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ο πατέρας μου ήταν αθλητής. Άρχισα να ψάχνω τα νοσοκομεία. Μέχρι που δώσαμε DNA και επιβεβαιώθηκε. Εκ των υστέρων έμαθα ότι βρέθηκαν στο κτήμα. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν τους είπε κανείς τίποτα. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη».

Η αδελφή του Δημήτρη Τουρναβίτη, Μαρία, περιέγραψε το τελευταίο δραματικό τηλεφώνημα της μητέρας της με το γιό της. «Μίλησε κάποια στιγμή με τη μάνα μου, της είπε, με ένταση, «άσε μας τρέχουμε τώρα να σωθούμε». Ήταν τέτοια η ένταση που η μάνα μου, ήθελε κάθε πέντε λεπτά να τον παίρνουμε τηλέφωνο. Από τις επτά παρά πέντε κόπηκαν τα τηλέφωνα» περιέγραψε η μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή: Δείτε τον μπάρμαν της σειράς 23 χρόνια μετά
Lifestyle news

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή: Δείτε τον μπάρμαν της σειράς 23 χρόνια μετά

Κάλυμνος: Ψαράς κατηγορείται για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 14χρονης-Τι υποστήριξε το κορίτσι και τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση
Ελλάδα

Κάλυμνος: Ψαράς κατηγορείται για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 14χρονης-Τι υποστήριξε το κορίτσι και τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Άφωνοι οι αστυνομικοί: Έψαχναν 2 χρόνια τον δολοφόνο 32χρονου εργάτη & τελικά ομολόγησε ένας.. 10χρονος μαθητής
Κόσμος

Άφωνοι οι αστυνομικοί: Έψαχναν 2 χρόνια τον δολοφόνο 32χρονου εργάτη & τελικά ομολόγησε ένας.. 10χρονος μαθητής

Ανατριχιάζει η προφητεία του Παπά Ιωάννη για την Ελλάδα – «Τη χρονιά που θα πέφτει Πάσχα 5 Μαΐου…»
Ελλάδα

Ανατριχιάζει η προφητεία του Παπά Ιωάννη για την Ελλάδα – «Τη χρονιά που θα πέφτει Πάσχα 5 Μαΐου…»

«Είναι όλα ψέματα»: Για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος  Πολυχρονόπουλος απαντά σε όλα όσα τον κατηγορούν
Zina's Blog

«Είναι όλα ψέματα»: Για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απαντά σε όλα όσα τον κατηγορούν

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά σε καταγγελία για μεγάλη αναμονή στο 100 – Ποιοι είναι οι χρόνοι ανταπόκρισης των τηλεφωνητών
Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά σε καταγγελία για μεγάλη αναμονή στο 100 – Ποιοι είναι οι χρόνοι ανταπόκρισης των τηλεφωνητών

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλύφθηκαν οι  απαιτήσεις του – Από τα σιδερωμένα κορδόνια μέχρι τα 2,5 εκατοστά οδοντόκρεμας
Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλύφθηκαν οι απαιτήσεις του – Από τα σιδερωμένα κορδόνια μέχρι τα 2,5 εκατοστά οδοντόκρεμας

Χειροκροτούσαν το λευκό φέρετρο: Ράγισαν κι οι πέτρες στη κηδεία του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε στην οικοδομή
Ελλάδα

Χειροκροτούσαν το λευκό φέρετρο: Ράγισαν κι οι πέτρες στη κηδεία του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε στην οικοδομή

zinapost.gr