search-button
cross-out

Δίκη Πάτρας-“Ο πατέρας που ήταν πιο συναισθηματικός χάιδευε το παιδί, έκλαιγε, ενώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη”, κατέθεσε παιδοχειρουργός

Συνεχίστηκκε και σήμερα η πολύκροτη δίκη
Δίκη Πάτρας-“Ο πατέρας που ήταν πιο συναισθηματικός χάιδευε το παιδί, έκλαιγε, ενώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη”, κατέθεσε παιδοχειρουργός

Κατέθεσε σήμερα στην δίκη  για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, η παιδοχειρουργός – εντατικολόγος του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο του Ρίου κ. Ευστρατία Σαχινίδου συνεχίζεται σήμερα σε υψηλούς τόνους η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της, Τζωρτζίνας.
Μάλιστα, η μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της έδρας, αναφέρθηκε στη στάση της κατηγορούμενης μητέρας όσο το παιδί νοσηλεύονταν στο Ρίο όπως και του πατέρα του Μάνου Δασκαλάκη. «Ο πατέρας ήταν πιο συναισθηματικός, χάιδευε το παιδί, έκλαιγε. Η μητέρα του ήταν πιο απομακρυσμένη. Με την εμπειρία που έχουμε βλέπουμε τις συμπεριφορές των γονέων. Εδώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη κρατούσε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα του. Οι ερωτήσεις της ήταν λίγες…» είπε η κ. Σαχινίδου.

Ακολούθως η μάρτυρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί κατά τη δεύτερη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η γιατρός είπε χαρακτηριστικά: «Στις 17.1.2022 το παιδί έκανε μαγνητική εγκεφάλου στο νοσοκομείο Παίδων, φάνηκε η βλάβη στον εγκέφαλο (σ.σ. μετά την ανακοπή). Πήρε εξιτήριο και δυο ημέρες μετά η μητέρα του μας είπε ότι το παιδί είχε κάνει στο σπίτι εμετούς. Έγινε εισαγωγή στις 21 του μήνα. Ήταν η πρώτη εισαγωγή της Τζωρτρζίνας στη ΜΕΘ Παίδων. Το παιδί είχε αποκορεσμό και βραδυκαρδία. Έμεινε σταθερό στη ΜΕΘ 12 ώρες και κατέβηκε στη παιδιατρική κλινική. Στις 22 του μήνα έγινε η επόμενη εισαγωγή του παιδιού στη ΜΕΘ με αναφερόμενο το ίδιο επεισόδιο. Πήγα στο δωμάτιο και είδα το παιδί. Ήταν πράγματι κάτωχρο, υπήρχε ταχυκαρδία και το ανέβασα επάνω (στη ΜΕΘ). Εκεί απογαλακτίστηκε από το οξυγόνο, ήταν συνδεδεμένο με μονιτορινγκ (…) δεν υπήρξαν προβλήματα. Το παιδί παρέμεινε 24 ώρες στη ΜΕΘ και πήγε στη κλινική. Στις 26 του μήνα η Τζωρτζίνα με τα ίδια συμπτώματα εισήχθη και πάλι στη ΜΕΘ και την επόμενη ημέρα με τη συναίνεση των γονέων της αποφασίστηκε να πάει στην Αθήνα να τοποθετηθεί σε εγκεφαλογράφο και να δούμε από προέρχονται αυτά.

Πρόεδρος: Τι είναι το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας;

Μάρτυρας: Προφυλάσσει τον εγκέφαλο από μεγαλύτερη βλάβη. Φροντίζουμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο για να μην επέλθει εγκεφαλικό οίδημα.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα των γονέων; Και γιατί κάνατε αυτή τη περιγραφή στην ανακριτική σας κατάθεση για τους γονείς; Είπατε ότι ο ένας ήταν πιο συναισθηματικός η μητέρα πιο απαθής ….

Μάρτυρας: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της στάσης τους όλο τον καιρό. Ο πατέρας που ήταν πιο συναισθηματικός χάιδευε το παιδί, έκλαιγε, ενώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη. Με την εμπειρία που έχουμε βλέπουμε τις συμπεριφορές των γονέων, εδώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, κρατούσε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα.

Πρόεδρος: Ενδιαφέρονταν για το παιδί; Αν θα τρώει; Τι θα γίνει στο επόμενο στάδιο;

Μάρτυρας: Ο πατέρας ρωτούσε πιο πολλά πράγματα, η μητέρα άκουγε με προσοχή. Οι ερωτήσεις της ήταν πολύ λίγες σε σχέση με τον πατέρα.

Πρόεδρος: Έπεσε στη αντίληψή σας κάποια δυσαρέσκειά τους προς τους γιατρούς και τον κ. Ηλιάδη;

Μάρτυρας: Οι χειρισμοί που κάναμε ήταν συλλογική απόφαση, κάθε φορά ενημερώνονταν οι γονείς. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου να είναι αρνητικοί οι γονείς για κάτι που προτείναμε.

Πρόεδρος: Τι είναι η κεταμίνη; Πως χορηγείται;

Μάρτυρας: Την χρησιμοποιούμε στην Μονάδα (Παιδιατρική) σε παιδιά για καταστολή και για επέμβαση. Πάντοτε συνδυαστικά και πάντοτε παρουσία μας γιατί δεν μπορεί να χορηγηθεί αν δεν υπάρχει γνώστης του τρόπου που χορηγείται. Δίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και μεταβολίζεται πλήρως από το οργανισμό. Η δοσολογία της είναι 1 με 2 milligram.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι παρενέργειές της;

Μάρτυρας: Σπασμοί, μυδρίαση, σιελόρροια, αύξηση της πίεσης ταχυκαρδία, ενδοκράνια πίεση κ.α.

Πρόεδρος: Υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση για το δεύτερο διάστημα της νοσηλείας του παιδιού; Γιατί παρουσίαζε κάποια επεισόδια στη Παιδιατρική κλινική και πήγαινε στη ΜΕΘ και εκεί δεν εμφάνιζε τίποτα. Αυτό έγινε τρεις φορές. Υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση; Κάποια πάθηση έστω και μια στο εκατομμύριο που να προκαλεί κάτι τέτοιο; Ακόμη και μικρόβιο …

Μάρτυρας: Αν υπάρχει μικρόβιο θα φανεί. Στο σύνολο της νοσηλείας του παιδιού στη μονάδα Παίδων δεν μας έκανε κανένα πρόβλημα. Τη δεύτερη εισαγωγή της τη βίωσα εγώ, ήταν στη δικιά μου χέρια. Δεν είχα αποκορεσμούς, δεν είχα σπασμούς, απογαλακτίστηκε από το οξυγόνο, καταγράφονταν από μονιτορινγκ ….Τώρα το τι έγινε στη ΜΕΘ δεν μπορώ να το ξέρω δεν ήμουν παρούσα.

Κούγιας: Είναι συχνό φαινόμενο να χάνουν τη ζωή τους παιδιά μετά από ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι έχω δει παιδιά να φεύγουν από ανακοπή.

Κούγιας: Πόσο ζυγίζει το βάρος της καρδιάς σε ένα φυσιολογικό παιδί ηλικίας 8 ετών.

Μάρτυρας: Το βάρος δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ. Χρησιμοποιούμε τη διάμετρο της καρδιάς.

Κούγιας: Μήπως γνωρίζετε αν το βάρος της καρδιάς παίζει ένα ρόλο στη καλή λειτουργία της καρδιάς.

Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω. Όμως αν μια καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά φαίνεται ότι δεν έχει προβλήματα.

Κούγιας: Μάρτυρες ειδικών γνώσεων μας είπαν ότι η βιβλιογραφία λέει ότι το βάρος της καρδιάς παίζει ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλλε σειρά ερωτήσεων στη μάρτυρα για τη προηγούμενη νοσηλεία του παιδιού στο Καραμανδάνειο εκεί όπου είχε υποστεί την ανακοπή με τη μάρτυρα να καταθέτει ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το τι έγινε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο διότι δεν ήταν παρούσα.

Κούγιας: Πήρατε το παιδί φυτό και δεν έχετε γνώμη …

Μάρτυρας: Το φυτό το λέτε εσείς.

Κούγιας: (Διαβάζει έγγραφο από το Καραμανδάνειο ενημερωτικό σημείωμα) θα λέγατε ότι με βάση αυτό το παιδί είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αξιολογήσω, το παιδί ήρθε σε εμάς μετά από ανακοπή. Πως μπορώ εγώ να αξιολογήσω αυτό το έγγραφο;

Κούγιας: Σε αυτό το σημείο υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση στη μάρτυρα. Είναι αδιανόητο να λέει ότι δεν μπορεί να απαντήσει για ευρήματα επιστημονικά. Ψευδορκεί ενώ έχει τις ειδικές γνώσεις τις αποκρύπτει. Να διαβιβαστούν στην εισαγγελία τα πρακτικά.

Οι τόνοι στο δικαστήριο όμως ανέβηκαν και πάλι όταν η κ. Σαχινίδου είπε ότι σαν γιατρός εκείνη κάνει ΚΑΡΠΑ πάνω από 30 λεπτά (σ.σ. στη Τζωρζίνα έγινε ΚΑΡΠΑ 50 λεπτών).

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε προχωρήσει πέραν των 30 λεπτών;

Μάρτυρας: Πολλές.

Κούγιας: Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άτομα που δεν ανένηψαν και κάποια που ανένηψαν. Δεν σταματάμε τη ΚΑΡΠΑ στα 10 και 20 και 30 λεπτά γιατί θα σκεφτούμε την προϋπόθεση της εγκεφαλικής βλάβης …

Κούγιας: Παντού σταματάνε μόνο στη δίκη σας Μονάδα δεν σταματάνε με τον κ. Ηλιάδη και θα το δούμε…

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία;

Κούγιας: Ε κάτι έχουμε και εμείς…. Πείτε μια περίπτωση ενός παιδιού που συνεχίζατε να του κάνετε ΚΑΡΠΑ μετά τα 10 λεπτά και να μην έχει ιατρική βλάβη, να έχει χέρια και πόδια…

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω…

Κούγιας: Γιατί το κάνατε; Γιατί παραβιάζετε την ιατρική ηθική; Γιατί το κάνετε στο Ρίο μόνο; Πουθενά αλλού δεν γίνεται σε καμία άλλη κλινική. Μόνο στο Ρίο όπου συμπτωματικά εκεί γίνονται και μεταμοσχεύσεις.

Πρόεδρος: Μην απαντάτε. Τα έχει πει …

Κούγιας: Για ποιο λόγο; Γιατί συνεχίζετε στα 30 λεπτά; Γιατί το κάνετε; Τι θέλετε; Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να το αφήσετε. Γιατί δεν είναι παιδί πια δεν μπορεί να κουνήσει χέρια πόδια….

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει …

Κούγιας: Προσφεύγω στο δικαστήριο, γιατί και το να μην απαντά κάποιος είναι ψευδής κατάθεση. Να καταγραφεί στα πρακτικά η απάντηση της μάρτυρα… Γιατί συνεχίζει πέραν των 30 λεπτών;

Εισαγγελέας: Δεν έχει απαγορευθεί κάποια ερώτηση για να προσφύγετε στο δικαστήριο …

Κούγιας: Πείτε μου γιατί συνεχίζετε; Η Καρδιολογική εταιρεία λέει ότι σταματάμε στα 4 λεπτά, η κ. Καρατζά στα 20 λεπτά….

Μάρτυρας: Η ασυστολία η οποία επέρχεται μετά από μια ανακοπή δεν μπορεί να σταματήσει σε λιγότερο των 30 λεπτών αν δεν εξαλειφθούν κάποια άλλα αίτια, όπως η υποθερμία, οι τοξίνες, η πνευμονική εμβολή των στεφανιαίων ….

Κούγιας: Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ότι συνεχίζετε και μετά τα 30 λεπτά…

Μάρτυρας: Οι οδηγίες των Άγγλων του 21 και της αμερικάνικης εταιρείας αυτές είναι.

Κούγιας: Σε ποιο σύγγραμμα είναι αυτά;

Μάρτυρας: Είστε πολύ έξυπνος να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε.

Κούγιας: Που να πάμε στο Διαδίκτυο; Στον όρκο που δώσατε. Που να τα βρούμε; Όταν διακόψουμε για λίγο να το βρούμε.

Μάρτυρας: Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει.

Κούγιας: Η κυρία κατηγορουμένη υποβάλλει καινούργια μήνυση στην μάρτυρα για ψευδορκία. Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα, κανένα εγχειρίδιο που να λέει αυτά. Δεν έχουν ειπωθεί σε κανένα συνέδριο.

Μάρτυρας: Σας είπα. Τα καινούργια δεδομένα του ‘21 του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικανικής Εταιρείας Εντατικής. Αυτά δεν ανακοινώνεται στα βιβλία, αυτές τις οδηγίες τις βλέπουμε όλοι οι εντατικολόγοι. Το αν θα συνεχίσει όμως από και εκεί και πέρα μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό.

Κούγιας: Εσείς μαζί με τον κ. Ηλιάδη γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε να κάνετε μεταμοσχεύσεις;

Πρόεδρος: Δε θα επιτρέψω αυτή την ερώτηση διότι τόση ώρα της κάνετε ερωτήσεις για κάτι υποθετικό για το τι κάνει εκείνη. Σας έχει απαντήσει. Προσπαθείτε να συνδέσετε κάτι που έγινε στο Καραμανδάνειο με το τι κάνει η συγκεκριμένη γιατρός στο Ρίο.

Κούγιας: Έχουμε συνολική δίκη την ρωτάω για να αξιολογηθεί η αξιοπιστία τους και του κ. Χασαπόπουλου (σ.σ. έκανε την ανάνηψη στο κοριτσάκι).

Αιτήματα

Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί άμεσα με παρεμπίπτουσα απόφασή του για το αίμα της Τζωρτζίνας που φυλάσσεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία. «Είχαμε ζητήσει να μας χορηγηθεί το φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Το χρειάζεται ο καθηγητής κ. Τσατσάκης μάρτυρας ειδικών γνώσεων που έχουμε καλέσει. Να το εξετάσουμε εμείς το αίμα. Ο κ. Τσατάκης αμφισβητεί ότι ο κ. Ράικος έχει κάνει εξετάσει το αίμα. Να το δείτε κάποια στιγμή το αίτημα» είπε ο συνήγορος.

Πρόεδρος: Με ποια δικονομική διάταξη το ζητάτε;

Κούγιας: Η τοξικολογική εξέταση στο αίμα αμφισβητείται από εμάς. Ο προηγούμενος δικηγόρος της κατηγορουμένης, ο κ. Παπαδόπουλος της έλεγε ότι δεν μπορεί να βρει ειδικούς …

Πρόεδρος: Δικονομικά που το στηρίζετε;

Κούγιας: Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση πουθενά.

Πρόεδρος: Θα το δούμε εντός της εβδομάδας.

Συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει για εξέταση την παιδίατρο των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. «Μετά την κατάθεση της κ. Καρατζά και του κ. Ηλιάδη προέκυψε η ανάγκη κατάθεσης της παιδιάτρου των τριών παιδιών της κατηγορουμένης, προκειμένου να καταδειχθεί αν η κατηγορουμένη πήγαινε τα παιδιά της στη γιατρό και για ποιο λόγο, αν αυτά ήταν περιποιημένα, αν ήταν τυπική μητέρα», είπε μεταξύ άλλων ο κ Κούγιας ο οποίος στη συνέχεια ανακοίνωσε πως θα υποβάλλει μήνυση και σε βάρος της νοσηλεύτριας κ. Παπανίκου, η οποία είχε καταθέσει στη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου επειδή «απέκρυψε το γεγονός ότι είναι συγγενής του κ. Δασακαλάκη και στενή του φίλη». Ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Κατέθεσε ψευδώς η κ. Παπανίκου εδώ ότι την ώρα που ήταν στη ΜΕΘ του Ρίου το παιδί της έκανε εντύπωση ότι το ζευγάρι έκανε μπάνιο σε παραλία. Αυτή η φωτογραφία είναι στις 22 Αυγούστου του ‘21. Το παιδί ήταν στο σπίτι τότε και όχι στη ΜΕΘ».

protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr