search-button
cross-out

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ποινών και της φυλακής

Στις 12:30 ξεκινά εκ νέου η διαδικασία - Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στην φυλακή - Κρίσιμο αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά
Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ποινών και της φυλακής

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της απόφασής του επί των ποινών για τους 65 της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι κατά τη χθεσινή διαδικασία, μπαίνει όπως όλα δείχνουν σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα αρχίσει στις 12:30 το μεσημέρι. Πέραν της απόφασης επί των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο θα αποφασίσει και το αν αυτοί ή κάποιοι εξ αυτών θα οδηγηθούν στις φυλακές ή θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή, οι τρεις δικαστές θα αποφανθούν για το αν θα χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν ή όχι.

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους. Πάντως, χθες, όπως άλλωστε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης επί 5,5 έτη, ουδείς από τους καταδικασθέντες, πλέον, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο πριν φτάσει όμως στην απόφαση για τις ποινές και για το αν αυτές θα έχουν αναστολή στην εκτέλεσή τους ή όχι, θα αποφανθεί πρώτα επί των ελαφρυντικών που έχουν ζητήσει οι καταδικασθέντες.

Η απόφαση αύτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Τα ελαφρυντικά και η ιστορική απόφαση

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν στο δικαστήριο σειρά ελαφρυντικών για να τύχουν μιας πιο ήπιας ποινικής μεταχείρισης.

Ενδεικτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα. Πάντως σχεδόν όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ιστορική συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία επί της ενοχής. «Γιε μου τα κατάφερες» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα, στο άκουσμα της απόφασης. Μιας απόφασης με ιστορικό αποτύπωμα, καθώς με αυτή η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση μάλιστα αυτή ελήφθη με ομοφωνία.

Συγκεκριμένα, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Για πρώτη φορά μιλά ο 36χρονος με νανισμό που συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος μαστροπείας: Πήγα τα 2 κορίτσια σε ένα πάρτυ αλλά δεν ήξερα την ηλικία τους, ούτε τι έκαναν…
Zina's Blog

Για πρώτη φορά μιλά ο 36χρονος με νανισμό που συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος μαστροπείας: Πήγα τα 2 κορίτσια σε ένα πάρτυ αλλά δεν ήξερα την ηλικία τους, ούτε τι έκαναν…

Σασμός:  Δημήτρης Λάλος- Μαριλίτα Λαμπροπούλου.  Eίναι ζευγάρι και στη ζωή;
Lifestyle news

Σασμός: Δημήτρης Λάλος- Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Eίναι ζευγάρι και στη ζωή;

Συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων στους πολίτες για την αφρικανική σκόνη
Ελλάδα

Συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων στους πολίτες για την αφρικανική σκόνη

Τραγωδία στα Χανιά: Άνδρας αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο στο γκαράζ του σπιτιού του
Ελλάδα

Τραγωδία στα Χανιά: Άνδρας αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο στο γκαράζ του σπιτιού του

Ο Άγιος Ιλαρίων, ο ηγούμενος της Ι.Μ Πελεκητής τιμάται στις 28 Μαρτίου
Ελλάδα

Ο Άγιος Ιλαρίων, ο ηγούμενος της Ι.Μ Πελεκητής τιμάται στις 28 Μαρτίου

Χαμός σε σχολείο της Λάρισας: Βρισιές και άγριος καβγάς μπροστά στα παιδιά – Κλήθηκε η αστυνομία
Ελλάδα

Χαμός σε σχολείο της Λάρισας: Βρισιές και άγριος καβγάς μπροστά στα παιδιά – Κλήθηκε η αστυνομία

Ο μεγαλογαιοκτήμονας που κατηγορείται πως βίασε 11χρονη “σπάει” τη σιωπή του:  Όλη η περιοχή γνωρίζει τι γίνεται στο σπίτι εκείνο με τη μητέρα, τον πατριό και τα αδέλφια…
Zina's Blog

Ο μεγαλογαιοκτήμονας που κατηγορείται πως βίασε 11χρονη “σπάει” τη σιωπή του: Όλη η περιοχή γνωρίζει τι γίνεται στο σπίτι εκείνο με τη μητέρα, τον πατριό και τα αδέλφια…

Η τηλεθέαση το βράδυ της Τετάρτης
Τηλεθέαση

Η τηλεθέαση το βράδυ της Τετάρτης

zinapost.gr