Να λύσουν το κουβάρι της υπόθεσης εμπορίας βρεφών που σχετίζεται με το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά προσπαθούν οι Αρχές. Το Σάββατο (12/8) παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενώ η Αστυνομία διερευνά πού έχει απλώσει τα δίχτυα της το μεγάλο κύκλωμα με έδρα την Κρήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για μια υπόθεση που θα διευρυνθεί περαιτέρω, με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις ενώ όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Χανίων, έχει διαταχθεί προκαταρκτική διαδικασία για τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για παθητική δωροδοκία ενώ με

Η υπόθεση η οποία βρίσκεται σε επίπεδο προκαταρκτικής έρευνας συμπεριλαμβάνει  κατά τις ίδιες πληροφορίες τρία βασικά επίπεδα:

  • Το πρώτο είναι αυτό της παρένθετης μητρότητας, καθώς υπάρχουν παρενθέτες μητέρες – θύματα εκμετάλλευσης χωρίς την προβλεπόμενη αμοιβή. Από την ποινική δίωξη υπάρχουν μέχρι σήμερα 23 θύματα.
  • Το δεύτερο επίπεδο συμπεριλαμβάνει την εξαπάτηση γυναικών που υποβάλλονταν στη διαδικασία έγχυσης σπέρματος προκειμένου να τεκνοποιήσουν, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει.
  • Το τρίτο επίπεδο αφορά στην παραποίηση στοιχείων, με χορήγηση σπέρματος σε άσχετες γυναίκες.

Η έρευνα που πραγματοποιούν οι Αρχές αφορά:

  1. Στη συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων.
  2. Στην εμπορία ανθρώπων δια της στρατολόγηση, μεταφοράς, παράνομης κατακράτησης, υπόθαλψης μέσω της χρήσης εξαναγκαστικών μέσων, καθώς και μέσα από την παράσυρση γυναικών που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, με σκοπό την εκμετάλλευση τους.
  3. Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων με αποκόμιση αθέμιτος όφελος από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή.
  4. Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ κατά μόνος και από κοινού.
  5. Αγορά και πώληση γενετικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση τους.
  6. Νομιμοποίηση εσόδων και εγκληματική δραστηριότητα με αντικείμενο που υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 και με περιουσία προερχόμενη από τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης ερευνώνται πλημμελήματα, εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κατερίνα Πολύζου στο σχετικό της ρεπορτάζ μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να γεννηθούν και άλλα 5 έως 6 βρέφη τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Νοσοκομείο, βρέφη για τα οποία η Εισαγγελία έχει δηλώσει ρητώς ότι πριν γίνει ο γενετικός έλεγχος και του του DNA δεν θα δοθεί κανένα βρέφος για υιοθεσία.

Στον ανακριτή Χανίων παρουσιάζονται σήμερα (13.8.2023) οι 9 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση με παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών στην πόλη της Κρήτης.

Ο 73χρονος γιατρός, φερόμενος εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης με παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών και ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, έφτασε πρώτος στις 07:00 το πρωί στα δικαστήρια και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια πολίτες για να δηλώσουν την υποστήριξη και τη συμπαράσταση τους στον γιατρό ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση. Τον χειροκρότησαν και του φώναξαν «σ’ αγαπάμε».

Οι 9 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

news.gr