search-button
cross-out

Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν στοιχεία επιπλοκών με τη δεύτερη δόση – Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση

Τι θα γίνει τελικά με όσους έκαναν εμβόλιο της AstraZeneca; Αυτή είναι η απορία που υπάρχει στα χείλη των περισσότερων από τους σχεδόν 470.000 πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα και μετά τις ανακοινώσεις από την Επιτροπή Εμβολιασμού λίγο… μπερδεύτηκαν.
Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν στοιχεία επιπλοκών με τη δεύτερη δόση – Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση

Το απόγευμα της Δευτέρας (14.06.2021) στην καθιερωμένη ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε τη σύσταση να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Μέχρι τώρα, το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ καλό»

Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες, διεμήνυσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, επιστήμονες διαμηνύουν ότι για την ώρα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς τα αποτελέσματα του λεγόμενου mix & match, του συνδυασμού δυο εμβολίων δηλαδή.

Όπως τόνισε, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, οι συνδυαστικές δόσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και προς το παρόν η οδηγία είναι να κάνουμε τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο που κάναμε την πρώτη.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία επιπλοκών με τη δεύτερη δόση και, όπως και η Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «κάθε φορά ζυγίζουμε τον όποιο κίνδυνο με το όφελος». «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο» τόνισε, σημειώνοντας πως «έσωσε» τη Βρετανία.

Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη 2η δόση του AstraZeneca

Υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο οι πολίτες άνω των 60 ετών εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά, είπε. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. Αν κάποιος, σημείωσε ο καθηγητής, που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr