search-button
cross-out

«Έντιμος συμβιβασμός» με την Εκκλησία κατόπιν… νέων εισηγήσεων των ειδικών

Ο ιερός «πόλεμος» και το «αντάρτικο» από κάποιους ιερείς ενόψει Χριστουγέννων έφερε… αγώνα δρόμου στην κυβέρνηση για να κλείσει το μέτωπο «Εκκλησία». Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πρόταση από τους ειδικούς να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών στις εκκλησίες.
«Έντιμος συμβιβασμός» με την Εκκλησία κατόπιν… νέων εισηγήσεων των ειδικών

Με το “click away” να δοκιμάζεται στην πράξη εδώ και δύο 24ωρα και τα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία να έχουν σηκώσει ρολά από χθες, αλλά και τα κέντρα περιποίησης νυχιών από σήμερα, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να κλείσει και το μέτωπο που πήγε αίφνης ν’ ανοίξει με την Εκκλησία.

Οι αντιδράσεις μερίδας ιεραρχών στην απόφαση για λειτουργίες Χριστούγεννα και Θεοφάνεια με εννέα πιστούς στους ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς έφεραν την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, κατά την οποία υπήρξε σημείο επαφής και συμφωνήθηκαν, ως φαίνεται, αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ως προς τη στάση της Εκκλησίας, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και να πάρει θέση η Ιερά Σύνοδος. Σε ό,τι αφορά την πλευρά της κυβέρνησης, όμως, οι όποιες υποχωρήσεις ξεκαθαρίζεται ότι θα έχουν τη «βούλα» της επιτροπής των ειδικών.

«Θ’ ακολουθήσουμε ό,τι πουν οι ειδικοί», έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν ήδη εισηγηθεί προς την κυβέρνηση αύξηση του αριθμού των πιστών σε 25 και 50 σε ναούς και μητροπολιτικούς ναούς αντίστοιχα – με το ανώτατο όριο πάντοτε να διαμορφώνεται κατά περίπτωση ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Τα κρούσματα

Από εκεί και πέρα, τα καλά νέα ήρθαν γι’ ακόμη μία μέρα από το μέτωπο του ημερήσιου δελτίου του ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε τριψήφιος (639), ενώ εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταγράφηκαν λιγότερα από 200 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Μειωμένος, επίσης, ήταν ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών (62), ενώ ο δείκτης θετικότητας σημείωσε μικρή αύξηση στο 5,3%, παραμένοντας πάντως κοντά στα όρια ασφαλείας του 4%.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως ο αριθμός των διαγνώσεων Covid-19 στην Αττική εντός του Σαββατοκύριακου παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε κάμψη κατά 20%. Σταθερός, ωστόσο, παρέμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων (558), με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει σημαντική και να μην επιτρέπει εφησυχασμό.

«Όχι» στις… ελεύθερες μετακινήσεις το βράδυ

Οριστικό τέλος βάζει πάντως η κυβέρνηση στις συζητήσεις για τις «ελεύθερες» νυχτερινές μετακινήσεις την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς θα ισχύσει ό,τι και σήμερα: η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή, θα ξεκινά στις 10 το βράδυ. Επίσης, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλίσεις από τον κανόνα «μία συν μία οικογένεια» και το ανώτατο όριο των εννέα ατόμων, αυξάνοντας ασφαλώς τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθώς πρακτικά δεν μπορεί να… αστυνομεύεται κάθε σπίτι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναφορά στην πανδημία και τον επερχόμενο εμβολιασμό θα κάνει απόψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έχει στα χέρια του και εξετάζει έως την τελευταία στιγμή σενάρια για ένα μέτρο-έκπληξη που θ’ ανακοινώσει και θα ενταχθεί στο πακέτο στήριξης των ασθενέστερων και όσων επλήγησαν από την πανδημία. Το εν λόγω μέτρο έχει κοστολογηθεί και δεν περιλαμβάνεται στα όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr