search-button
cross-out

Φολέγανδρος: Δύο χρόνια από την δολοφονία της Γαρυφαλιάς – Το χρονικό, η απολογία και η καταδίκη

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου - Οι μνήμες είναι νωπές για την οικογένεια της αλλά βιώνουν το πένθος του παιδιού τους με γαλήνη γιατί για εκείνους δεν έφυγε ποτέ και υπάρχει ανάμεσα τους
Φολέγανδρος: Δύο χρόνια από την δολοφονία της Γαρυφαλιάς – Το χρονικό, η απολογία και η καταδίκη

Δύο ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την τραγική είδηση της δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου από τον σύντροφό της , τον Ιούλιο του 2021 στη Φολέγανδρο. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές για την οικογένειά της αλλά βιώνουν το πένθος του παιδιού τους με γαλήνη, όπως λένε γιατί για εκείνους η Γαρυφαλλιά δεν έφυγε ποτέ και υπάρχει ανάμεσά τους.

Ήταν 16 Ιουλίου του 2021 όταν ο αρχιφύλακας του νησιού ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής στις τέσσερις το απόγευμα, ότι στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην παραλία της Λυγαριάς επιπλέει μια ανθρώπινη σορός ενώ κοντά στην παραλία υπάρχει και ένα όχημα.

Στις 17 Ιουλίου του 2021η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαράκου ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο.Ο σύντροφός της ομολογεί ότι εκείνος τη δολοφόνησε. «Χάλασε η φάση, ήταν η κακιά στιγμή και τη σκότωσα» όπως είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν 28ώρες μετά.

«Δεν υπάρχουν κακές στιγμές, υπάρχουν κακοί άνθρωποι», δήλωνε τότε με σπασμένη φωνή η Αλέκα Ψαράκου ,η μητέρα της άτυχης Γαρυφαλλιάς, η οποία κήδεψε το παιδί της ανήμερα της ονομαστικής του εορτής .

Κατά την ομολογία του, όλα ξεκίνησαν από έναν τσακωμό που είχαν επειδή πήραν «λάθος» δρόμο. Το ζευγάρι ήθελε να πάει σε άλλη τοποθεσία του νησιού αλλά κάπου έχασε το δρόμο. Αυτό ήταν η αιτία για να ξεκινήσει ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ του 30χρονου και της 26χρονης Γαρυφαλλιάς που οδήγησε στον θάνατό της.

AF2A0116-98B3-4263-8ECB-A72BDB17F539
Η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαράκου

Ο 30χρονος κατηγόρησε την Γαρυφαλιά ότι εκείνη έφταιξε που έχασαν το δρόμο για τον προορισμό τους. «Με είχε νευριάσει και τη σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει γι’ αυτό έχασα τον έλεγχο». Kαθώς τσακώνονταν μέσα στο αυτοκίνητο, ο 30χρονος έκανε μια απότομη κίνηση και τράβηξε το χειρόφρενο με αποτέλεσμα το ΙΧ να εκτραπεί της πορείας του και να καταλήξει στα βράχια.

H Γαρυφαλιά βγήκε από το αυτοκίνητο. Τότε ο δράστης την ακολούθησε, τη χτύπησε με αγριότητα και στη συνέχεια την έσπρωξε από ύψος, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει πρώτα στα βράχια και μετά στη θάλασσα.

Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν έπεσε στη θάλασσα. Ο 30χρονος βούτηξε στη θάλασσα και ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να δει αν έχει τις αισθήσεις της. Όταν κατάλαβε ότι δεν ανταποκρίνεται, έφυγε από το σημείο και περιφερόταν σε διάφορα σημεία του νησιού για σχεδόν 28 ώρες. Όταν εντοπίστηκε από τις Αρχές είπε πως «ήταν η κακιά η ώρα» και «μαλώσαμε, χάλασε η φάση».

«Την χτύπησε και την έσερνε στα βράχια»

Η ιατροδικαστική εξέταση στο άψυχο σώμα της 26χρονης φαρμακοποιού αποκάλυψε το μαρτυρικό της θάνατο .Πριν ο δολοφόνος την πετάξει στη θάλασσα, την χτύπησε τόσο πολύ, ώστε η Γαρυφαλλιά έχασε τις αισθήσεις της.Στη συνέχεια την έσερνε στα βράχια, μέχρι που την έριξε στη θάλάσσα, όπου ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, το άψυχο κορμί της Γαρυφαλλιάς, το οποίο ανασύρθηκε από τη θάλασσα από λιμενικούς, έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της.

66B2F903-4B7E-4D54-BDDD-0B79213DA645
Ο 30χρονος Δημήτρης Βέργος – Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου

Από τα χτυπήματα στα βράχια άνοιξαν οι βρεγματικές ραφές του κρανίου του. Όλα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν, ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.Στον λάρυγγα και στα πνευμόνια βρέθηκε άφθονη ποσότητα θαλασσινού νερού, ενώ έφερε σημάδια χτυπημάτων και στον δεξιό μαστό. Οι κακώσεις που έφερε η 26χρονη φαρμακοποιός και κυρίως αυτές στο κεφάλι ήταν ικανές να προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος. Στη θάλασσα την έριξε ο δράστης χωρίς τις αισθήσεις της. Ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.

Η γνωριμία της Γαρυφαλλιάς με τον δολοφόνο της

Ο 30χρονος Δημήτρης Βέργος γνωρίστηκε τον Αύγουστο του 2020 στην Κόρινθο με τη Γαρυφαλλιά σε κοινή τους παρέα και, όπως κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές, βρίσκονταν μία με τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ είχαν επικοινωνία και μέσω social media. Επέλεξαν να πάνε διακοπές μαζί και να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στη Φολέγανδρο όπου έφτασαν στις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα είχε πει στις Αρχές, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ξύπνησαν στη σκηνή τους κατά τις 12 το μεσημέρι και αποφάσισαν να πάνε για μπάνιο στην παραλία της Λυγαριάς και αμέσως μετά για φαγητό. Κατά τη διαδρομή η Γαρυφαλλιά έβλεπε τον χάρτη υποδεικνύοντας στον 30χρονο ποια διαδρομή να ακολουθήσει.

Ο δράστης όμως άρχισε να εκνευρίζεται όταν διαπίστωσε ότι η άτυχη κοπέλα τού έδινε λάθος οδηγίες. «Μου έλεγε λάθος δρόμο και αυτό με εκνεύριζε γιατί δεν το έκανε επειδή μπερδευόταν, αλλά επειδή είτε έστελνε μηνύματα, είτε είχε το μυαλό της αλλού. Αυτό ήταν ενοχλητικό γιατί δεν σεβόταν που εγώ οδηγούσα και αυτή δεν έκανε σωστά αυτό που έπρεπε, δηλαδή να βλέπει τον χάρτη και να με καθοδηγεί».

Κατά την απολογία του, ο Δημήτρης Βέργος ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε πώς το αυτοκίνητο έφυγε από την πορεία του κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού. «Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξαναγυρίσαμε πίσω. Το αμάξι μου έφυγε. Ημασταν στο κέντρο του δρόμου και έπρεπε να κάνω στροφή και ενώ διαπληκτιζόμασταν το αμάξι προσέκρουσε στις πέτρες».

Ο δολοφόνος ανέφερε ότι λογομάχησαν έντονα, ενώ αρνήθηκε ότι άσκησε σωματική βία. Υποστήριξε επίσης ότι η 26χρονη άρχισε να φωνάζει “βοήθεια” και αυτός θεώρησε ότι το κάνει για να δημιουργήσει εντύπωση. «Εκείνη τη στιγμή θόλωσα. Με το που φώναξε “βοήθεια”, ένιωσα ότι με θεωρεί εγκληματία και πίστευε ότι ήθελα να της κάνω κακό, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο. Κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι για να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά από το αμάξι».

garyfallia

Στη συνέχεια ο δράστης ανέφερε ότι την έσπρωξε, «δεν θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα. Νομίζω ότι την έσπρωξα προς τον γκρεμό». Στη συμπληρωματική του κατάθεση είχε πει ότι «θυμάμαι να είμαστε μπροστά από το αμάξι και να τη σπρώχνω μία φορά προς την πλευρά του γκρεμού.

Η Γαρυφαλλιά πλησίασε προς τον γκρεμό και τότε την έσπρωξα άλλη μία φορά ηθελημένα για να πέσει στα βράχια εκεί που σκάει το κύμα. Θέλω να σας πω ότι όταν βγήκα από το αυτοκίνητο είχα θολώσει τόσο πολύ από τις κραυγές που ηθελημένα την έσπρωξα στον γκρεμό. Την έσπρωξα και έπεσε και αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήταν στο νερό.

Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια. Δεν είδα πώς κατέληξε στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στη θάλασσα. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ισως είχε στο πρόσωπο αίμα». Στη συνέχεια της απολογίας του ο Βέργος ισχυρίστηκε ότι την έβγαλε έξω και προσπάθησε να της κάνει τεχνητές αναπνοές, αλλά στην ερώτηση των ανακριτικών αρχών αν γνωρίζει την τεχνική απάντησε «όχι». Και συνέχισε: «Θυμάμαι ότι είχε βγάλει κάτι υγρά από το στόμα σαν νερό.

Τότε κατάλαβα ότι η Γαρυφαλλιά είχε πεθάνει. Τρελάθηκα, δεν ήξερα τι να κάνω. Μπήκα στο νερό και άρχισα να κολυμπάω προς την άλλη μεριά. Αφού κολύμπησα για πάρα πολλή ώρα, βγήκα στην ακτή και άρχισα να περπατάω προς κάτι μεγάλους λόφους που έβλεπα χωρίς να ξέρω πού πηγαίνω. Περπάτησα πάρα πολλές ώρες μέχρι που νύχτωσε.

Το βράδυ κοιμήθηκα πάνω σε ένα λόφο και όταν ξημέρωσε ξεκίνησα πάλι να περπατάω. Κάποια στιγμή είδα μια πινακίδα που έλεγε Αγιος Γεώργιος και αποφάσισα να πάω προς τα εκεί. Αφού περπάτησα λίγο βρήκα το αυτοκίνητό μου. Πλησίασα και έκατσα εκεί δίπλα χωρίς να ξέρω τον λόγο».

Σύμφωνα με όσα είπε στις Αρχές ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, τον εντόπισαν 3 άτομα που τον ρώτησαν εάν ήταν αυτός ο Δημήτρης. «Ενστικτωδώς κατάλαβα ότι ήταν αστυνομικοί και τους απάντησα ότι είμαι ο Δημήτρης και θέλω λίγο χρόνο να σκεφτώ κάποια πράγματα, γι’ αυτό να με αφήσουν μόνο. Αφού μείναμε εκεί περίπου μισή ώρα και συζητήσαμε κάποια πράγματα αποφάσισα να τους ακολουθήσω».

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Βέργος αναφέρει ότι από την ηλικία των 23 ετών άρχισε να έχει παραισθήσεις και να διακατέχεται από παρανοϊκές και έμμονες ιδέες, όπως ότι υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες στο σπίτι μέσω των οποίων τον παρακολουθούν, αλλά και ότι δεν είναι βιολογικό παιδί των γονιών του, αλλά υιοθετημένος.

Τον παρακολούθησε ψυχίατρος στην Κόρινθο και του συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή, την οποία πάντως ο ίδιος αποφάσισε να μην ακολουθήσει. Ακόμη και τον Ιούνιο του 2021 έπαθε νέα κρίση και πέρασε μία εβδομάδα κλεισμένος στο σπίτι, κάνοντας προσπάθεια μόνος του να ξεπεράσει τον πανικό του λαμβάνοντας περιστασιακά ψυχοφάρμακα.

Ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο της 26χρονης

Ισόβια κάθειρξη ήταν η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σύρου για την ποινή στον 30χρονο Δημήτρη Βέργο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου το καλοκαίρι του 2021 στη Φολέγανδρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης κρίθηκε ένοχος για την τέλεση εγκληματικής πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση και την επιβολή των ισοβίων, ο 30χρονος δολοφόνος αναχώρησε φρουρούμενος απο την Σύρο και οδηγήθηκε στις φυλακές όπου εκτίει την ποινή του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr