search-button
cross-out

Φωτιά στην Αττική – Καιρός: Από το μεσημέρι η ενίσχυση των ανέμων – Θα φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ

Ενισχύονται και γίνονται δυτικοί-βορειοδυτικοί οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην Αττική και αρκετές περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για εκδήλωση πυρκαγιάς – Πότε αναμένεται η εξασθένησή τους
Φωτιά στην Αττική – Καιρός: Από το μεσημέρι η ενίσχυση των ανέμων – Θα φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη φωτιές καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ενίσχυση τις επόμενες ώρες των ανέμων που θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με ριπές έως και 8 μποφόρ.

Η ενίσχυση των ανέμων σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου και τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 11 το πρωί και να κορυφωθεί το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έντασης έως και 7 μποφόρ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την κυρία Ρήγου στον Κορινθιακό κόλπο αναμένεται να δημιουργηθεί καναλισμός με αποτέλεσμα να έχουμε ανέμους έως και 8 μποφόρ που μπορεί να επηρεάσουν και την Αττική.

Εξασθένιση των ανέμων αναμένεται κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου με εξαίρεση το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου θα υπάρξει ενίσχυση

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτιμά ότι από τις 11 το πρωί ξεκινά η σταδιακή ενίσχυση των ανέμων με ριπές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ

Στη συνέχεια φαίνεται στροφή ανέμων προς τα ανατολικά ενώ αναμένεται και αύξηση της σχετικής υγρασίας.

Κατά τον κ. Μαρουσάκη, μάλιστα, το Σάββατο αναμένονται και τοπικές βροχές στα βόρεια της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για σημερα Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr