Γιατί και πώς χάθηκε από τις οθόνες μας ο Τσιόδρας

Η τελευταία επίσημη εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν στις 5 Νοεμβρίου, όταν μαζί με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσαν το δεύτερο lockdown στη χώρα.

Πέρυσι, στις 26 Μαΐου συγκεκριμένα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει “αντίο” στους πολίτες και στην καθημερινή ενημέρωση, μετά από 72 ημέρες συνεχόμενης παρουσίας στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του υπουργείου Υγείας, με τη χώρα να έχει κερδίσει το στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει τότε με νόημα πως “αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά”.

Σπάνιες εμφανίσεις
Λίγους μήνες μετά, στις 4 Αυγούστου, ο καθηγητής επιστρέφει στη live ενημέρωση για μόνο μια ημέρα, μαζί με τον κ. Χαρδαλιά, τονίζοντας πως “κατ’ εξαίρεση και λόγω της παρουσίας αυξημένων καταγραφών κρουσμάτων, κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω σχετικά με επιστημονικά θέμα τα που αφορούν τον ιό και να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις”. Είχαν καταγραφεί πάνω από 120 νέα κρούσματα και ο καθηγητής είχε μεταφέρει την έντονη ανησυχία της Επιτροπής.

Κάνει ακόμη μια εμφάνιση, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν 207. Είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στα εμβόλια, τη χρήση μάσκας, στη χρήση μάσκας στα σχολεία και στους αρνητές του ιού.

Η τελευταία του επίσημη εμφάνιση του ήταν στις 5 Νοεμβρίου, όταν μαζί με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσαν το δεύτερο lockdown στη χώρα.

Στο μάτι του κυκλώνα
Πέρασαν μήνες, εν μέσω πολλών ερωτημάτων για τους λόγους της απουσίας του από την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, για ενδεχόμενη ρήξη με την επιτροπή και την κυβέρνηση, εν μέσω σεναρίων αλλά επικρίσεων από την αντιπολίτευση, με χαρακτηριστική κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και Χρήστου Γιαννούλη πως ο Σωτήρης Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για να εμφανιστεί ξανά, πριν δύο ημέρες, όχι στην ενημέρωση, αλλά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, προκειμένου να μιλήσει για τον κορονοϊό, να εφιστήσει την προσοχή στις νεότερες ηλικίες, να μιλήσει για το ζήτημα των παρενεργειών ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και για να κάνει μια δραματική πρόβλεψη για 1.000 διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία το Πάσχα, αν ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt φτάσει στο 1,1.

Στη χθεσινή μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των Λυκείων, ο κ. Τσιόδρας φέρεται να έδωσε αρνητική ψήφο για την επαναλειτουργία τους από τις 12 Απριλίου, επισημαίνοντας την κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και πως το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει. Μαζί του συντάχθηκαν και άλλοι έξι ειδικοί.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Είχαν διατυπωθεί και αναφορικά με τις παρατάσεις του lockdown, αλλά και για τη χαλάρωση των μέτρων, με τον κ. Τσιόδρα να συγκεντρώνει κριτικές από μέλη της Επιτροπής για προτάσεις που χαρακτηρίζονταν ανεφάρμοστες.

Η αποστροφή του Πρωθυπουργού
Στο πρόσωπο του καθηγητή αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, λέγοντας πως λείπει από την ενημέρωση.

“Πιστεύω ότι λείπει, αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση” είπε χαρακτηριστικά.

“Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις”, συμπλήρωσε.

Πηγή: thetoc.gr