search-button
cross-out

Η Δίκη των Έξι

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα- εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων που έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Ιουνίου στην επιβλητική αίθουσα της Παλαιάς  Βουλής  με θέμα: "Η Δίκη των Έξι".  
Η Δίκη των Έξι

Προσωπικότητες από τον Ακαδημαϊκό  χώρο, Δικαστές, Εισαγγελείς, Συγγραφείς και Δικηγόροι παρευρέθησαν και εξιστόρησαν πτυχές της Δίκης των 6, αναλύοντας τις πολιτικές συνθήκες της εποχής εκείνης που οδήγησαν στον θάνατο ΑΔΙΚΑ τους 6 από τους 8 κατηγορούμενους με σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες από το συγκληθέν Στρατιωτικό Δικαστήριο.
Αναπαραστάθηκαν τα γεγονότα της δικής εκείνης που έπληξαν βάναυσα τον νομικό μας πολιτισμό και έφεραν σε εμάς τους απογόνους των εκτελεσθέντων σφίξιμο στην καρδιά και  πόνο στην ψυχή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, κος Ιωάννης Γλυκας (ο οποίος προέβη σε  ιστορική αναδρομή των γεγονότων πριν φτάσουμε στη ΔΙΚΗ  ΤΩΝ ΕΞΙ  , αλλά και σε  χρονική αναφορά των νομικών ενεργειών που προηγήθηκαν της επανάληψης της Διαδικασίας αλλά και με καταγραφή της αντιθετης αποψης καθως επιχειρήθηκε η παράσταση πολιτικης αγωγης (δεν επετράπη ), η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρόεδρος Εφετών,  κα Μαργαρίτα Στενιώτη,  ο Πρόεδρος Εφετών, Γ.Γραμματέας Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, κος Δημήτριος Ορφανίδης,  ο Δικηγορος της οικογένειας του εκτελεσθέντα Πρωτοπαπαδακη, που υπέβαλε την αίτηση για την επανάληψη της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο, κος Νικος Βασιλάτος και ο πρώην Πρόεδρος κος Βασιλειος Ταουξης.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κους, Χριστο Μυλωνοπουλο, ομ. καθηγητή ποινικού ΕΚΠΑ, Δήμο Χρυσό Εφέτη Δ.Δ και Πρόεδρο Τριμελούς Διεύθυνσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά Θεόδωρο Μαντα, τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης κα μέλος του Δ.Σ του ΔΣΑ που μαζί με τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Ενωσης Δημήτρη Γκαβέλα προέδρευσαν.
Πολλά συγχαρητήρια ιδιαιτέρως  στους εξαιρετικούς εισηγητές,  κο Αθανάσιο Διαμαντοπουλο (καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), κο Άγγελο Συρίγο  ( αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων), κο Γεώργιο Ζορμπά ( επ. Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) και κο Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη (συγγραφέα).


Ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση προσέδωσε η παρουσίαση ιστορικών κειμένων από τις απολογίες των κατηγορουμένων και μετέπειτα εκτελεσθέντων, που έγινε από την Α’ Αντιπρόεδρο της Ένωσης, κα Ιφιγενεια Βασιλοπουλου, την Β’ Αντιπρόεδρο, κα Χριστινα Βαθειά και την επίτιμη Αντιπρόεδρο,  κα Γιώτα Παντελεάκη .
Στην εκδήλωση συμμετείχε φυσικά και η χορωδία του ΔΣΑ υπό την διεύθυνση του Μαέστρου  κ.  Δημητρίου Καρούζου που ερμήνευσαν μοναδικά Σμυρναίικα τραγούδια, διαχέοντας έντονη συγκίνηση στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με τους παρευρισκόμενους  να πάλλονται στο ρυθμό τους.! Αξιοσημείωτη για μια ακόμη φορά η παρουσία εκατοντάδων Δικηγόρων αλλά και μεγάλου αριθμού Ανωτάτων και ανωτέρων Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών τους οποιους ευχαριστούμε ιδιαίτερα ! Θερμές ευχαριστίες και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Ευαγγελο Γκιγκιλινη (Γ.Γ.Ενωσης) -Μπαρκαγιαννη Ιωάννη (Ταμία ) Μαντζουράνη , μέλος ΔΣ .
Με την ευχή να μην περάσει ποτέ στη λήθη η Δίκη αυτή των 6, γιατί “ Όποιος ξεχνάει τηνν ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει …”!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Μαμά-δες – Το Σάββατο 2 Μαΐου 2026, παρουσιάστρια μια αγαπημένη ηθοποιός
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μαμά-δες – Το Σάββατο 2 Μαΐου 2026, παρουσιάστρια μια αγαπημένη ηθοποιός

Ηράκλειο: Κατήγγειλε τον πρώην της για στενή… παρακολούθηση και τον συνέλαβαν
Ελλάδα

Ηράκλειο: Κατήγγειλε τον πρώην της για στενή… παρακολούθηση και τον συνέλαβαν

«Οι Αθώοι»: Ο Γιάννος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Οι Αθώοι»: Ο Γιάννος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή

Bullying καταγγέλλει η 16χρονη που έβγαλε σουγιά σε συμμαθητές στην Αίγινα – «Εδώ γίνονται φόνοι, με εμάς ασχολούνται» λέει η μητέρα της
Ελλάδα

Bullying καταγγέλλει η 16χρονη που έβγαλε σουγιά σε συμμαθητές στην Αίγινα – «Εδώ γίνονται φόνοι, με εμάς ασχολούνται» λέει η μητέρα της

Πρωτομαγιά: Αυτά είναι 30 + 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε
Ελλάδα

Πρωτομαγιά: Αυτά είναι 30 + 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Θάνατος Μυρτώς στην Κεφαλονιά-Δικηγόρος οικογένειας 19χρονης: Αποκαλύπτει όλα όσα έγιναν στην αυτοψία στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και τι συνέβη με τους γιατρούς του νοσοκομείου
Videos

Θάνατος Μυρτώς στην Κεφαλονιά-Δικηγόρος οικογένειας 19χρονης: Αποκαλύπτει όλα όσα έγιναν στην αυτοψία στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και τι συνέβη με τους γιατρούς του νοσοκομείου

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο 89χρονος παρά την ηλικία του – «Λυπάμαι για εκεί που έφτασε» λέει η κόρη του
Ελλάδα

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο 89χρονος παρά την ηλικία του – «Λυπάμαι για εκεί που έφτασε» λέει η κόρη του

Ραγίζουν καρδιές για τη 12χρονη Αγλαΐα: Το συγκλονιστικό  μοιρολόι του μαντιναδολόγου Αντώνη Κουκλινού
Ελλάδα

Ραγίζουν καρδιές για τη 12χρονη Αγλαΐα: Το συγκλονιστικό μοιρολόι του μαντιναδολόγου Αντώνη Κουκλινού

zinapost.gr