search-button
cross-out

Η πρώτη ρομποτική Θωρακοσκοπική επέμβαση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο

Και η μόλις δεύτερη στην Ευρώπη
Η πρώτη ρομποτική Θωρακοσκοπική επέμβαση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο

Η πρώτη ρομποτική Θωρακοσκοπική επέμβαση στην Ελλάδα και η μόλις δεύτερη στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο ιατρικό κέντρο από την ομάδα του  Λεωνίδα Παπασταύρου-M.D, FETCS,FEBTS Θωρακοχειρουργός Director of Thoracoscopic Surgery Athens Medical Centre.

Η ρομποτική χειρουργική εξελίσσεται διαρκώς. Ο όμιλος του ιατρικού κέντρου Αθηνών στον οποίο εργάζεταιι  ο κ. Παπασταύρου, τα τελευταία 17 χρόνια έφερε πρώτος την ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας.

Ήταν  φυσικό επακόλουθο η εξέλιξη να είναι τέτοια, ώστε σήμερα να χειρουργούμε με τα πλέον καινούργια ρομποτικά συστήματα da Vinci τέταρτης γενιάς. Η ομάδα του  έχοντας πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό θωρακοσκοπικών επεμβάσεων με μία οπή στην Ελλάδα, ( τομή 3 -4 εκατοστών  uniportal video assisted thoracoscopic surgery) πάντρεψε  την συγκεκριμένη τεχνική με την ρομποτική τεχνολογία.

Το πρώτο ρομποτικό Uniportal χειρουργείο θώρακος  στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη έγινε πραγματικότητα στα τέλη Νοεμβρίου. Η ασθενής εξήλθε την επόμενη κιόλας ημέρα .Έκτοτε αρκετοί ασθενεις  ακόμα, επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο ως την πλέον κατάλληλη.  Η επέμβαση με το ρομπότ έχει καλύτερη τρισδιάστατη ευκρίνεια εικόνας, απόλυτη ακρίβεια στην κίνηση και φυσικά και μόνον ότι γίνεται από μία οπή, ο ασθενής δεν πονάει. Δε χρειάζεται να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας !Επίσης δε χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος.

Η δουλειά των ιατρών  απλουστεύεται και ο κόσμος επιστρέφει στο σπίτι του, στη δουλειά του, στην οικογένεια του σε μία έως δύο ημέρες. Σίγουρα αυτό δίνει μια μεγάλη ώθηση στην ειδικότητα της θωρακοχειρουργικής, δηλαδή η απομυθοποίηση της σοβαρότητας της επέμβασης, αφού αυτές οι επεμβάσεις είναι πλέον καθημερινή μας ρουτίνα. Επιπλέον μπαίνουν στη φαρέτρα της ρομποτικής θωρακοσκοπικής χειρουργικής με μία οπή, όλοι εκείνοι οι ασθενείςΥψηλού κινδύνου οι οποίοι παλαιότερα δεν μπορούσαν  να χειρουργηθούν. Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση τους βοηθάει να αναρρώσουν ταχύτατα χωρίς άλλα προβλήματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος είναι ο απόλυτος έλεγχος στο λεμφαδενικό καθαρισμό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι στην Ογκολογία του πνεύμονα αυτό είναι το αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας της επέμβασης. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός σε κάθε ασθενή δίνει επιπλέον χρόνια επιβίωσης. Το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού η επέμβαση δεν αφήνει καν ουλή .

Ο ασθενης βλέπει μια μικρή λευκή γραμμή στο πλάι μετά απο καιρό, για να του «θυμίζει» ότι χειρουργήθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο στους άντρες, αλλά κυρίως στις γυναίκες,  ότι το στήθος τους παραμένει απολύτως ανέπαφο.   Ζώντας σε μια εποχή που τα αναπνευστικά νοσήματα πρωτοστατούν, η φαρέτρα του σύγχρονου θωρακοχειρουργού πρέπει διαρκώς να γεμίζει με νέα όπλα.  Η εποχή του covid θα αφήσει χιλιάδες ανθρώπους με μόνιμα αναπνευστικά ζητήματα. Αν προσθέσουμε το κάπνισμα που προκαλεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( τη γνωστή σε όλους μας ΧΑΠ) τότε ένας καρκίνος του πνεύμονα στο μέλλον θα έχει ακόμα πιο σοβαρό χαρακτήρα. Ο άνθρωπος θα έχει τρεις σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις να αντιμετωπίσει. Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο νούμερο ένα καρκίνος στον  άνθρωπο.  Ακόμα και αν προσθέσουμε όλους τους τύπους καρκίνου σε όλο μας τα σώμα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ μεγαλύτερος σε ποσοστά.

Η ρομποτική θωρακοσκοπική χειρουργική μιας οπής ( UNIPORTAL ROBOTIC ASSISTED THORACOSCOPIC SURGERY ) ήρθε για να διευκολύνει τη ζωή μας να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στα χειρουργεία μας και ο ασθενής πραγματικά να μην νοιώθει καν ότι χειρουργήθηκε.

L.Papastavrou M.D ,FETCS,FEBTS Thoracic Surgeon Director of Thoracoscopic Surgery  Athens Medical Centre

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Ψυχοκόρες:  Πώς θα εκδικηθεί ο Αρδίτης την Βασιλική και τον Παύλο;
TV Program

Ψυχοκόρες: Πώς θα εκδικηθεί ο Αρδίτης την Βασιλική και τον Παύλο;

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Προφυλακιστέος ο 50χρονος – «Αυτό που έκανα ήταν ένα τεράστιο λάθος»
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Προφυλακιστέος ο 50χρονος – «Αυτό που έκανα ήταν ένα τεράστιο λάθος»

Mαγειρικές» παγίδες απόψε στο MasterChef
TV Program

Mαγειρικές» παγίδες απόψε στο MasterChef

Καταδικάστηκε 19χρονος για  βιασμό 14χρονης-Μητέρα κοριτσιού : Όταν μου είπε το παιδί μου  τι του συνέβη αγκαλιαστήκαμε και κλαίγαμε μαζί…
Zina's Blog

Καταδικάστηκε 19χρονος για βιασμό 14χρονης-Μητέρα κοριτσιού : Όταν μου είπε το παιδί μου τι του συνέβη αγκαλιαστήκαμε και κλαίγαμε μαζί…

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Βικτώρια οργανώνει την απόδρασή της
TV Program

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Βικτώρια οργανώνει την απόδρασή της

O 40χρονος που καταδικάστηκε σε ισόβια  για τη δολοφονία του πατέρα του ξεσπά μέσα από τη φυλακή: Δεν το έχω κάνει… Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν άνθρωπο…
Zina's Blog

O 40χρονος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του ξεσπά μέσα από τη φυλακή: Δεν το έχω κάνει… Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν άνθρωπο…

“Σπάει” τη σιωπή της η μητέρα της 8χρονης που  εγκλωβίστηκε σε γκαραζόπορτα  εργοστασίου: Θέλω να τιμωρηθούν όσοι έκαναν κακό στο παιδί μου – Αισθάνθηκα σαν να μου “έκοβαν” την καρδιά όταν  έμαθα πως πέθανε…
Zina's Blog

“Σπάει” τη σιωπή της η μητέρα της 8χρονης που εγκλωβίστηκε σε γκαραζόπορτα εργοστασίου: Θέλω να τιμωρηθούν όσοι έκαναν κακό στο παιδί μου – Αισθάνθηκα σαν να μου “έκοβαν” την καρδιά όταν έμαθα πως πέθανε…

Στιγμές τρόμου για τρία  ηλικιωμένα αδέλφια στην Τρίπολη: Τους έδεσαν τα χέρια, τους  βασάνισαν και τους λήστεψαν…
Zina's Blog

Στιγμές τρόμου για τρία ηλικιωμένα αδέλφια στην Τρίπολη: Τους έδεσαν τα χέρια, τους βασάνισαν και τους λήστεψαν…

zinapost.gr