search-button
cross-out

Η συγκλονιστική ιστορία της άστεγης ζωγράφου στα Χανιά που ξεκινά από την αρχή τη ζωή στα 70 της

«Κοιμόμουνα κατάχαμα, σε ένα εκκλησάκι»
Η συγκλονιστική ιστορία της άστεγης ζωγράφου στα Χανιά που ξεκινά από την αρχή τη ζωή στα 70 της

Μετά από 12 χρόνια στην επισφάλεια, χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά και με προβλήματα υγείας, κα Ειρήνη Σταυροπούλου στα Χανιά, βάφει ξανά τη ζωή της με πολύχρωμα πινέλα. Η 70χρονη ζωγράφος είναι μία από τους 52 ωφελούμενους του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» του Δήμου Χανίων που τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει δώσει ευκαρία στέγασης, εργασίας και επανένταξης σε άτομα πολύ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Κατέληξα να μένω σε σπίτι ετοιμόρροπο»

«Βρίσκομαι στα Χανιά από το 1982 αλλά παρόλο που η δουλειά μου ήταν εργοδηγός, διακοσμήτρια και σχεδιάστρια σε αρχιτεκτονικά γραφεία και σπίτια, συγχρόνως ζωγραφική-γλυπτική, κάπου το 2010-2012 όλα αυτά άρχισαν να χάνονται. Η ανεργία με χτύπησε τόσο πολύ που κατέληξα να μένω σε ένα σπίτι που σχεδόν ήταν ετοιμόρροπο. Όλο αυτό ήταν πολύ άσχημο για την υγεία μου και για την ψηχοσύνθεσή μου, δεινοπαθούσα. Με την πανδημία μου έδωσαν το κλειδί να πάω να μείνω σε ένα εκκλησάκι και κοιμόμουν κατάχαμα.» εξιστορεί η κα Σταυροπούλου.

«Μετά την πανδημία απευθύνθηκα στον Δήμο Χανίων και με ενέταξαν σε αυτό το πρόγραμμα. Μου βρήκαν σπίτι, μου πληρώνουν το ενοίκιο και μου έδωσαν την ευκαιρία να γίνουν σπόνσορές μου, μου αγόρασαν χρώματα και πινέλα! Η χαρά μου είναι τώρα ότι ξεκίνησα να ζωγραφίζω ξανά, αυτούς τους πίνακες, είναι όλοι χρωματιστοί με φως και καλή διάθεση.» σημειώνει: «Πλησιάζω τα 70, δεν γινόταν άλλο να προχωρήσω έτσι. Ξαναπιάνω τη ζωή από εκεί που την άφησα, έχω γυρίσει πίσω στα 55!»

Άλλωστε, τα λεγόμενά της τα αποδεικνύουν και οι πίνακές της που εκτέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο φουαγιέ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου παρουσιάστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς τα αποτελέσματα του προγράμματος.

Από τη μεριά του, ο κ. Στέλιος Καμπουρίδης: Εργαζόμενος Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε:

«Το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία είναι σχετικά καινούρια πολιτική, μια πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, και στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία σε άστεγους συμπολίτες μας και σε ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε επισφάλεια στέγης, να ξεκινήσουν ξανά την ζωή τους» ερξηγώντας ότι

«προσφέρει στέγαση, επιδοτούμενη εργασία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα κάθε δυο χρόνια βγάζει καινούρια πρόσκληση. Κάθε φορά θέλουμε να δίνουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόβλεψη για ήδη ωφελούμενους. Υπάρχει σταδιακή πρόβλεψη ώστε να δίνεται επιδότηση στέγασης με αυξημένα ποσά, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται σταδιακά στην τοπική κοινωνία».

«Μετά από περίπου 15 μήνες λειτουργίας του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για αστέγους, ο δήμος Χανίων έχει στεγάσει στο πρόγραμμα αυτό 52 ωφελούμενους σε 20 σπίτια. Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν τα σπίτια. Κάποιοι από τους ωφελούμενους έχουν βρει δουλειά, έχουν επιμορφωθεί και είναι μεγάλη επιτυχία για μας», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, του Δήμου Χανίων,  Ελένη Ζερβουδάκη.

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr