search-button
cross-out

Καιρός – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ανησυχία για την Αττική

Σε κατάσταση συναγερμού κυβέρνηση και κρατικές αρχές για την κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία αναμένεται να «δείξει τα δόντια της» σήμερα Πέμπτη (14.10.2021) και αύριο Παρασκευή (15.10.2021).
Καιρός – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ανησυχία για την Αττική

Η ανησυχία για το τι θα φέρει η κακοκαιρία «Μπάλλος» εστιάζεται κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει το πρόγραμμα του για τις επόμενες δύο ημέρες και έχει βάλει στην ατζέντα του ελάχιστες επαφές, ώστε να βρίσκεται στο Μαξίμου και να είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία και τις κρατικές αρχές.

Χτες (13.10.2021) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητώντας να υπάρξει η βέλτιστη ετοιμότητα και συντονισμός όλων των φορέων.

Είναι η πρώτη «απειλή» για την Αττική μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου, και δεδομένου ότι από τότε έχουν περάσει μόλις 2 μήνες, δεν έχουν προλάβει να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά…

Οι πρόσφατες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια αποτύπωσαν ξεκάθαρα το τι μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή βροχόπτωση, πόσο μάλλον μια θεομηνία, συνεπεία της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές.

«Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή» διαμηνύει σταθερά η κυβέρνηση, και εκεί επικεντρώνει το βάρος της η κρατική μηχανή.

Συναγερμός για την επέλαση του «Μπάλλου»
Ο μηχανισμός της ειδοποίησης μέσω του “112” προς τους πολίτες είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί όπου χρειαστεί.

Ήδη χτες (13.10.2021) μηνύματα έλαβαν πολίτες στην Κέρκυρα, στην Πάτρα κ.α. με σύσταση να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Παράλληλα οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους περιοχών οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν προβλήματα με πλημμύρες, ζητώντας να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χτες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κακοκαιρία «Μπάλλος» υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, οι Γενικοί Γραμματείς της Πολιτικής Προστασίας και της Τάξης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΜΥ, του ΕΚΑΒ κ.α. παράγοντες.

Από τα μετεωρολογικά δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, χωρίς ωστόσο να είναι ακριβές το που θα εκδηλωθούν.

Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή, αρχής δεδομένης από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, (Κέρκυρα, Ήπειρο) απ’ όπου αναμένεται να ξεκινήσει η κακοκαιρία.

«Πρεμιέρα» Στυλιανίδη
Υπό τον συντονισμό του Χρήστου Στυλιανίδη – ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της πρώτης μεγάλης πρόκλησης από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Πολιτικής Προστασίας – ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει διασπορά των δυνάμεων, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα.

Η Πολιτική Προστασία με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, και άλλων δυνάμεων έχουν καταστρώσει σχέδιο για την απομάκρυνση κατοίκων, εφόσον χρειαστεί, από περιοχές που θα βρεθούν στη μήνη της κακοκαιρίας και κινδυνεύσουν από πλημμύρες.

Από χτες βράδυ, όπως αποφασίστηκε, λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονιστούν πλήρως όλοι οι φορείς.

Η Ελληνική Αστυνομία υπ’ ατμόν για τις περιπτώσεις που υπάρξει αποκλεισμός δρόμων, ώστε να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων και να παράσχει βοήθεια.

Σε πλήρη επιφυλακή και το ΕΚΑΒ, ενώ θα εμπλακούν, όπως και στις πυρκαγιές, και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr