search-button
cross-out

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική. Νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν το πρωί της Δευτέρας (06.02.2023) οι πολίτες, με την Πολιτική Προστασία να τους προτρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική

Λίγο πριν τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας (06.02.2023), όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, έλαβαν μήνυμα από το 112 που προειδοποιούσε για την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Στο μήνυμα γίνεται σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Αναφέρεται επίσης ότι ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν και το μεσημέρι.

«Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112, ενώ υπάρχει και link που παραπέμπει σε αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αττικής, χιονίζει από το πρωί της Δευτέρας (06.02.2023). Γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους, με τις Αρχές να επισημαίνουν στους πολίτες ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Δείτε βίντεο:

Επίσης, προς την αποφυγή ατυχημάτων και προβλημάτων κατά τις μετακινήσεις των πολιτών, ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής (05.02.2023) ότι κλείνει για κάποια ώρα η Κατεχάκη από την Μεσογείων έως την Ηλιούπολη. Η κακοκαιρία έχει «κλείσει» όμως και την Αθηνών – Λαμία και στα δύο ρεύματα, ενώ εκτιμάται, όμως, ότι η κυκλοφορία στην εθνική οδό θα αποκατασταθεί σε περίπου 2 ώρες.

Οι περισσότερες περιοχές της Αττικής ήδη έχουν ντυθεί στα λευκά από χθες, Κυριακή (05.02.2023). Χιόνι βλέπουν κάτοικοι όχι μόνο των βορείων προαστίων, αλλά και αυτοί του κέντρου και του Πειραιά. Σε κάποιες περιοχές από την χιονόπτωση έχουν σημειωθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: 

Στη Δροσιά, η χιονόπτωση είναι πάρα πολύ πυκνή. Κοντά στα σύνορα με τον Διόνυσο, μάλιστα, το χιόνι φτάνει τους 20 με 25 πόντους: 

 

Στου Ζωγράφου, οι δρόμοι είναι κατάλευκοι:

Κλειστά σχολεία και καταστήματα – Τι ισχύει για Δημόσιο, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα

Οι Αρχές επισημαίνουν συνεχώς στους πολίτες ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ενημερώνονται συνεχώς για τις καιρικές συνθήκες πριν βγουν στον δρόμο, αλλά και ότι είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως τονίζει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, με τις Αρχές να έχουν ανακοινώσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής (05.02.2023) μέτρα που έχουν στόχο να συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

  • τα σχολεία να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση
  • τα δικαστήρια να μην λειτουργήσουν,
  • τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά (βόρεια και βορειοανατολική Αττική) και να εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Μετά τις 10 στο Δημόσιο και τηλεργασία 

Στο Δημόσιο όσοι δεν μπορούν να εργαστούν απομακρυσμένα (τηλεργασία) και όσοι δεν κάνουν χρήση άδειας θα μεταβούν στην εργασία τους στις 10 το πρωί. Μάλιστα για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, όσα ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες  θα πρέπει να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι υπάλληλοι που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σήμερα Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Κλειστά τα δικαστήρια

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θηβών – Λειβαδιάς) και Ευβοίας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Πώς θα λειτουργήσουν οι Τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της – και σε συνέχεια και της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών  για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα την 6η Φεβρουαρίου 2023, αλλά και των συστάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα – διευκρινίζει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, την Δευτέρα 6/2/2023 Φεβρουαρίου 2023, ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας).

Ως εκ τούτου συνιστάται όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ οι συναλλασσόμενοι:

α) να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και

β) πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Επίσης, απαγορεύεται από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει από το υπουργείο Εργασίας ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης, καλούνται οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως τους διανομείς οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ.).

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (03.02.2023) επικαιροποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (06.02.2023) σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr