search-button
cross-out

Κιβωτός του Κόσμου: Σεξουαλική κακοποίηση, βία και «ομερτά» καταγγέλλουν παιδιά και εργαζόμενοι

Βουνό οι καταγγελίες για τον πατέρα Αντώνιο και άλλα στελέχη -Νεαρός λέει ότι είδε στέλεχος της δομής σε σεξουαλική πράξη με 17χρονο - «Μας χτυπούσαν συνέχεια», λέει πρώην τρόφιμος
Κιβωτός του Κόσμου: Σεξουαλική κακοποίηση, βία και «ομερτά» καταγγέλλουν παιδιά και εργαζόμενοι

Πληθαίνουν διαρκώς οι μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών για περιστατικά σωματικής βίας και ασελγούς συμπεριφοράς εκ μέρους στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου εις βάρος τροφίμων. Ιδιαιτέρως μετά από το κυριακάτικο δημοσίευμα του Πρώτου ΘΕΜΑτος, με την καταγγελία 19χρονου, ο οποίος εμπλέκει απευθείας τον ιδρυτή και ιθύνοντα νου της Κιβωτού, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, οι επιμέρους διηγήσεις συνθέτουν μία εξαιρετικά ζοφερή εικόνα για ό,τι συνέβαινε εντός ενός πολυβραβευμένου και θεωρούμενου έως πρότινος αξιέπαινου προνοιακού φορέα.

Πιο συγκεκριμένα, νεαρός ο οποίος φιλοξενήθηκε για περισσότερα από 8 χρόνια σε ξενώνα της Κιβωτού κοντά στο Μεταξουργείο αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ότι «στα 10 μου πήγα στην Κιβωτό του Κόσμου. Εκεί μας χτυπούσαν συνέχεια. Εμένα με έχουν χτυπήσει πάνω από 5 φορές -εγώ να κλαίω συνέχεια και να προσπαθώ να το σκάσω. Με χτυπούσε ένας παιδαγωγός, ο οποίος έχει φύγει τώρα. Eμένα με έχουν βαρέσει οι παιδαγωγοί γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί. Ήμουν 12 χρονών, το λέω και τρέμω. Έκλαιγα συνέχεια, φώναζα ‘βοήθεια’, αλλά κανείς δε με βοήθησε».

ANTONIOS-MAK2
Το συγκεκριμένο άτομο έχει άλλα 5 αδέλφια, τα οποία διέμειναν επίσης για ένα διάστημα σε δομές της Κιβωτού, προτού κάποια εξ αυτών μεταφερθούν σε οικίες αναδόχων οικογενειών. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μία από τις αδελφές του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κιβωτό Χίου και ότι αγωνιά για εκείνην: «Φοβάμαι πολύ για την αδελφή μου, μη τη βαρέσουν ή οτιδήποτε. Έχω ακούσει ότι ο… έχει ακουμπήσει μια κοπέλα που είναι 14 χρονών στο γραφείο του στον Κολωνό». Παρόλ’ αυτά, για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι «εμένα δεν μου έκανε τίποτα. Και αγκαλιές μου έκανε -αλλά δεν ξέρω τι έκανε στα άλλα τα παιδιά».

Πρώην εργαζόμενη της Κιβωτού περιέγραψε στο Star ότι «κάποια στιγμή έκαναν μπάνιο ένα παιδάκι και εκείνο γλίστρησε στην μπανιέρα. Το τράνταξαν και το έβαλαν τιμωρία. Και, μάλιστα, το ξέχασαν στην τιμωρία και το παιδί έκλαιγε». Στο ίδιο μέσον, παιδαγωγός ο οποίος είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην Κιβωτό δήλωσε ότι «μου είπε ένας έφηβος πως μια φορά το χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα ‘καλύτερα’ παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι-δώρο. Με ποια κριτήρια δηλαδή; Λέει, ‘αν έχεις καλή συμπεριφορά’. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; ‘Ανώτατατο στέλεχος’, όχι οι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά. Αυτό που με τσίγκλησε περισσότερο, ήταν ότι τα παιδιά που είχαν πάει [σσ: σε αυτά τα ταξίδια] ήταν τα πιο αρρενωπά, τα πιο γυμνασμένα, τα πιο όμορφα. Και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό. Πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο».

Από τα Ιωάννινα, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος μετέδωσε ότι 18χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού με τον οποίον συνομίλησε είχε υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά σε ηλικία 13 ετών. Στη μαρτυρία του ανέφερε ότι για ασήμαντη αφορμή, υπεύθυνος της Κιβωτού στην Πωγωνιανή τον κλείδωσε μέσα στην αποθήκη και εκεί τον χτυπούσε για να παραδεχτεί κάτι που δεν είχε κάνει. Το ίδιο άτομο βρέθηκε επίσης στην Κιβωτό Βόλου, όπου διέμεινε επί 3 χρόνια. Και εκεί έγινε μάρτυρας ξυλοδαρμών, όταν υπάλληλοι της Κιβωτού είχαν μεταβεί από την Αθήνα στο Βόλο προκειμένου να εντοπίσουν ποιος μπορεί να έχει κλέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν. Σύμφωνα με την περιγραφή του αυτόπτη, τρία άτομα υπέστησαν βαριά σωματική βία διότι οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι ήταν οι δράστες της κλοπής. Όπως είπε ο μάρτυρας, «έμπαιναν στα δωμάτια το βράδυ, φίμωναν τα παιδιά και την επόμενη ημέρα τα βλέπαμε με μαυρισμένα μάτια, να φέρουν μώλωπες, κι ακόμη ορισμένα από αυτά τα τρία άτομα να αιμορραγούν. Όταν ρωτάγαμε τι έχει συμβεί, μας έλεγαν ότι ‘τα παιδιά έβλεπαν εφιάλτες το βράδυ και μόνα τους αυτοτραυματίστηκαν’».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Κυριακή το μεσημέρι, ο ίδιος μάρτυρας «εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το προσωπικό της δομής στην Πωγωνιανή, για τις συνθήκες διαβίωσης που είχαν εδώ τα παιδιά και όλο το προσωπικό. Τους πρόσεχαν, τους πρόσφεραν τα πάντα, απεριόριστη αγάπη. Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και αυτά τα κακώς κείμενα γι’ αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο».

Μια άλλη μαρτυρία αποκάλυψε για τη δομή της Κιβωτού στη Χίο ότι «έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση, δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε. Από τη δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω. Αυτοί δεν το ήθελαν και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι ‘αν δεν πεις αυτά που θέλουν, σου βάζουν τιμωρία’. Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει».

Ανταπόκριση από την ΕΡΤ Καλαμάτας μεταφέρει μαρτυρίες ατόμων που διαθέτουν από πρώτο χέρι και εκ των έσω γνώση όσων συνέβαιναν στην τοπική δομή της Κιβωτού. Αναφέρουν ότι ο πατήρ Αντώνιος εμφανιζόταν απόμακρος, ότι δεν είχε την παραμικρή επαφή με τους περισσότερους από τους εργαζομένους στο κέντρο και ότι αντιμετωπιζόταν με φόβο από όλους. Μάλιστα, τον χαρακτήρισαν σαν «νάρκισσο», τονίζοντας πως ο Αντώνιος προτιμούσε να συνομιλεί αποκλειστικά με άτομα του «οικείου» περιβάλλοντός του και τα οποία κατείχαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις δομές, πέρα από αυτή της Καλαμάτας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr