search-button
cross-out

Κορονοϊός – «Κένταυρος»: Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που εξαπλώνεται – Τι γνωρίζουμε

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 10 χώρες
Κορονοϊός – «Κένταυρος»: Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που εξαπλώνεται – Τι γνωρίζουμε

Ανησυχούν οι επιστήμονες στον πλανήτη σχετικά με την εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγής της Όμικρον, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή BA.2.75, με το ψευδώνυμο «Κένταυρος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου.

Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί απότομα και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι, επίσης, παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει ταχέως την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Ο «Κένταυρος» έχει, επίσης, εντοπιστεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί, επίσης, στενά τη νέα παραλλαγή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την -προφανή- ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα ‘’μπαλαντέρ’’», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021. «Ακόμη και αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον», πρόσθεσε ο Πίκοκ.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr