search-button
cross-out

Κορονοϊός: Σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η αγορά, μετά την εφαρμογή των μέτρων απέναντι στην πανδημία, αλλά και την άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης και γενικά της αγοράς με τον πρωθυπουργό. «Παράθυρο» για μέτρα και στα σούπερ μάρκετ.
Κορονοϊός: Σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που για την ώρα έχουν μείνει εκτός των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία. Το στίγμα έδωσαν ήδη τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Στον αντίποδα αυτών η περίοδος των εκπτώσεων έχει κάνει ποδαρικό με το … αριστερό. Η εφαρμογή των μέτρων, αλλά και η κόπωση των καταναλωτών απέναντι σε περιόδους εκπτώσεων χωρίς ουσία, έχουν παγώσει την αγορά. Ειδικά μάλιστα τις τρεις τελευταίες ημέρες η εικόνα της αγοράς θυμίζει μάλλον μία ημιθανή περίοδο.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, «όσοι άνοιξαν αυτήν την Κυριακή αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδα τους».

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ
Λίγα 24ωρα μετά την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με τον αριθμό των κρουσμάτων να καλπάζει, μπαίνει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο επανεξέτασης των όρων με τους οποίους λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ.

Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στην χθεσινή (08.11.2021) συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι ης αγοράς με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και εν ολίγοις επιβεβαίωσε λίγο μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι «εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση της πανδημίας με τους ίδιους ρυθμούς, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων για τα σούπερ μάρκετ».

Λίγο πιο αναλυτικός, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης που τόνισε ότι «μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε».

Με άδεια χέρια έφυγαν από το Μαξίμου
Όπως αναφέρουν πηγές από όσους συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αυτή αποδείχθηκε τελικά άκαρπη επί αποτελεσμάτων. Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο εμπόριο και την εστίαση, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να υλοποιηθούν τα οικονομικά αντίμετρα που ζητούνται, ως απάντηση στα νέα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».

Να σημειωθεί ότι η εστίαση ζήτησε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα ζήτησε την στήριξη της Πολιτείας για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Οι παρεμβάσεις που είχαν ζητηθεί είναι:

Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021
Στο μεταξύ έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει την προσεχή Πέμπτη 11 Νοεμβρίου πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης.

Χαμηλές πτήσεις για τις εκπτώσεις
Χαμηλές πτήσεις για την αγορά στην πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων. Οι καταναλωτές μάλλον δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη στην ενδιάμεση αυτή περίοδο και είτε περιμένουν την BackFriday και τις ημέρες πέριξ αυτής, είτε θεωρούν ότι αυτό που θα θέλουν θα το βρουν στην τιμή που θέλουν και στην κανονική περίοδο της αγοράς.

Την περασμένη Κυριακή που η αγορά ήταν ανοικτή ο κόσμος που επισκέφτηκε τα καταστήματα ήταν ελάχιστος και σε όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, κάποιοι επιχειρηματίες δεν έβγαλαν ούτε καν τα έξοδα. Όμως και σήμερα η εικόνα ήταν εξίσου αποκαρδιωτική για περίοδο εκπτώσεων.

Για την εικόνα πάντως που παρουσιάζει η αγορά τις τελευταίες τρεις ημέρες, ίσως σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν και τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους. Στο σύνολο των επιχειρήσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι έλεγχοι είναι πραγματικοί, κάτι που σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να μπει το κατάστημα αν δεν έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και όχι μόνο αυτό. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραποιημένων εγγράφων, απαιτείται και η προσκόμιση κάποιου άλλου στοιχείου (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ.) που θα πιστοποιεί ότι ο έχων το έγγραφο (εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ), είναι το ίδιο και αυτό πρόσωπο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr