search-button
cross-out

Κορονοϊός: Στο κόκκινο το κέντρο της Αθήνας – Οι οκτώ περιοχές που “βράζουν” με πάνω από 500 κρούσματα σε μόλις 4 μέρες

Σαρώνει ο κορονοϊός στην πρωτεύουσα - Η Αττική στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων.
Κορονοϊός: Στο κόκκινο το κέντρο της Αθήνας – Οι οκτώ περιοχές που “βράζουν” με πάνω από 500 κρούσματα σε μόλις 4 μέρες

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, παρότι βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στο τρίτο της lockdown, και κυρίως ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, στον οποίο τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Εδώ και καιρό, το Λεκανοπέδιο παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ημερήσιων μολύνσεων, με την πόλη της Αθήνας να εμφανίζει τα περισσότερα περιστατικά. Ενδεικτικά, μόνο αυτή την εβδομάδα, από την Δευτέρα έως χθες Πέμπτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας βρέθηκαν 509 κρούσματα.

Ο αριθμός είναι μεγάλος για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ο οποίος περιλαμβάνει τους εξής οκτώ Δήμους: Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτές τις τέσσερις ημέρες, τα τεστ κορονοϊού ήταν λιγότερα απ’ότι συνήθως λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια” και των έντονων καιρικών φαινομένων που αυτή προκάλεσε.

Όλα δείχνουν ότι η νέα αυστηρή καραντίνα δεν έχει αποδώσει ακόμη, ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα σε όλη την χώρα σκαρφαλώνουν εκ νέου σε τετραψήφια νούμερα (1.400 χθες) και μαζί με αυτά σημαντική άνοδος παρατηρείται και στις μεταλλάξεις.

Προβληματισμός και για τις μεταλλάξεις
Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία (από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου) δείχνουν ότι εντοπίστηκαν ακόμη 281 στελέχη με μεταλλάξεις στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 269 είχαν τη βρετανική μετάλλαξη και τα οκτώ τη νοτιοαφρικανική.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Συνολικά στη χώρα, τα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη ανέρχονται πλέον σε 764 και με τη νοτιοαφρικανική σε 15, τα οποία είναι και όλα εγχώρια. Πιο ειδικά, 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και δύο από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι
Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα εκτιμήσουν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση και ενδεχομένως να έχουν μια πρώτη εικόνα για το αν θα χρειαστεί παράταση στο lockdown της Αττικής το οποίο λήγει κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν και στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Πάντως, υπάρχουν ήδη ειδικοί, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr