search-button
cross-out

Κρήτη: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του διακεκριμένου επιστήμονα Γιώργου Γραμματικάκη (Video + Photos)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84ων ετών μετά από διήμερη νοσηλεία
Κρήτη: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του διακεκριμένου επιστήμονα Γιώργου Γραμματικάκη (Video + Photos)

Εκπρόσωποι της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου αλλά και πλήθος πολιτών έδωσαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, το «παρών», στο τελευταίο «αντίο» στον καθηγητή και συγγραφέα, πρώην πρύτανη, διακεκριμένο επιστήμονα, λαμπρή προσωπικότητα της Κρήτης, Γιώργο Γραμματικάκη, που έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια, μετά από διήμερη νοσηλεία.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και ακολούθησε η ταφή του στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου «Ν.Καζαντζάκης», Μιχάλης Ταρουδάκης και ο ιδρυτης των ΠΕΚ κ του mathesis Στέφανος Τραχανάς.

«Στέκομαι εδώ και θέλω να ακούσω τη φωνή σου» – είπε στην αρχή του λόγου ο Αλ.Καλοκαιρινός. «Καλοτάξιδος Γιώργο, Χαιρετίσματα στα αδέρφια σου» – είπε, κλείνοντας τον δικό του επικήδειο ο Β.Λαμπρινός.

Με λυγμό εκφώνησε το λόγο του ο Στ.Τραχανάς, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συλλέκτες στιγμών είμαστε και στη δική μου συλλογή, οι στιγμές με τον Γιώργο και την Εύα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», ενώ αποχώρησε κλαίγοντας.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο Κρητικό, ένα μεγάλο διανοούμενο, τον Γιώργο Γραμματικάκη, που με την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, σφράγισε την νεότερη ιστορία της πόλης μας. Είχα την τύχη να είμαστε μαζί ευρωβουλευτές, για πέντε ολόκληρα χρόνια, και γνώρισα έναν άνθρωπο με ευγένεια, με ήθος, με καλοσύνη Ήταν πραγματικά ένα κόσμημα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα τον θυμάμαι πάντα ως έναν άνθρωπο που ήθελε τους νέους στο προσκήνιο. Κι αυτός όμως, ήταν ένας νέος άνθρωπος στην σκέψη, στις ιδέες, στις αντιλήψεις. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιώργο Γραμματικάκη. Το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Ελλάδα, είναι φτωχότερη. Φεύγει από κοντά μας ένας φανατικός Ηρακλειώτης, ένας γνήσιος κρητικός, ένας άνθρωπος που αγάπησε την επιστήμη, του όσο ελάχιστοι. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τα γράμματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Θα τον θυμόμαστε γιατί πραγματικά προσέφερε στην κοινωνία, προσέφερε στη χώρα, προσέφερε στην επιστήμη».

Συγκινημένος ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του την οικογένεια του Γ.Γραμματικάκη, αναφέροντας ότι «η Κρήτη, η Ελλάδα πρέπει πάντα να τιμά τη μνήμη αυτού του μεγάλου επιστήμονα, του πρύτανη μας».

Στεφάνια έστειλαν ο Υπουργός Παιδείας Κ.Πιερρακάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΡΤ, της οποίας ο εκλιπών είχε υπάρξει μέλος του Δ.Σ..

Η επιθυμία της οικογένειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για χρηματικό βραβείο που θα απονεμηθεί σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Προϋπόθεση είναι ο φοιτητής που θα βραβευθεί να ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο της αστροφυσικής.

Η κατάθεση των δωρεών θα γίνεται στον λογαριασμό:

Τράπεζα Πειραιώς, ΙΒΑΝ GR31 0172 7550 0057 5503 1552 329

cretalive.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr