search-button
cross-out

Kυριαρχία ΝΔ με 7 γαλάζιες περιφέρειες: Οι νικητές του πρώτου γύρου και η μάχη του δεύτερου

Μια πιο καθαρή εικόνα υπάρχει πλέον για το ποιοι εκλέγονται ή δεν εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών και δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.
Kυριαρχία ΝΔ με 7 γαλάζιες περιφέρειες: Οι νικητές του πρώτου γύρου και η μάχη του δεύτερου

Η συμμετοχές στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές καταγράφεται στο 52,40%, και πλέον η ενσωμάτωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα άκυρα/λευκά αθροίζονται στο 6,47%.

Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας ανανεώνουν τη θητεία τους οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία.

Στους υπόλοιπους συνδυασμούς στις περιφέρειες υπήρξαν ανακατατάξεις και εκπλήξεις, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Επίσης υποψήφιοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στον 2ο γύρο και διεκδικούν τη διοίκηση, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί.

Ποιοι εκλέγονται από τον πρώτο γύρο

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) Γιάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% (από 8,2%) ενώ την τέταρτη θέση έπεσε ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30% (από 17%).

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%. Και εδώ ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης,  Σωτήρης Αβραμόπουλος, είχε άνοδο και συγκεντρώνει το 7,98% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,16%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%. Ο Στέφανος Ζούμπας του ΠΑΣΟΚ είναι στο 9,1, ενώ και εδώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιώργο Πρέντζα σημειώνει άνοδο, αφού από το 6% βρέθηκε στο 8,32%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%. Η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Αλέξανδρο Μαρινάκη, πήγε από το 6,35% στο 8,25%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%. Η Χρυσούλα Καραγιάννη το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10% ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιάννη Αγγέλου ανέβηκε στο 7,5%.

Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%. Ο Κώστας Μπασδέκης της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέβηκε από το 5,6 στο 8,9, και ακολουθεί ο Λουκάς Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ με 6,8%.

Οι περιφέρειες που θα έχουν δεύτερο γύρο

Και πάλι ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος (42,2%) θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,3%) σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο αντάρτη. Ακολούθησαν ο Δαμιανός Καγκελίδης του ΠΑΣΟΚ με 9%, ο Στέργιος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%, ενώ συμβούλους εκλέγει και ο Διονύσης Κλάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης με 5,75%.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο εκλεκτός της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής πήγε καλύτερα από ότι έδειχναν τα προγνωστικά και τερμάτισε πρώτος με 40% απέναντι στον έμπειρο νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη (33,8%) και επίσης «αντάρτη» της ΝΔ. Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση ανέβηκε στο 13,2 % (από 10%) και «έπιασε» την 3η θέση. Η Βασιλική Χοχλάκα (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 11,4%.

Μεγάλο ντέρμπι στην Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος με 34,2% και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με 35,%. Η υποψήφια με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου πήρε 21,5%, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νόντα Στολτίδη ανέβηκε στο 6,2%.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (41,3%) θα πρέπει να πείσει περισσότερους συμπολίτες του την επόμενη Κυριακή να τον ψηφίσουν για να μείνει στο γραφείο του. Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα (34,1%), ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο Τάσος Τσιαπλές της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε μεγάλη άνοδο, αφού από το 6,9% πλέον έχει 12,8%, ενώ η προερχόμενη από την ΝΔ Ελευθερία Τζανακούλη συγκεντρώνει 9,5%.

Στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Ιωάννης Τρεπεκλής τερμάτισε πρώτος (32,4%) από την νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενη από την ΝΔ Ρόδη Κράτσα (27,4%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος αυτή τη φορά έπεσε στο 15,8% ενώ η Αλεξάνδρα Μπαλού της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέβηκε στο 13,8%. Συμβούλους εκλέγει και η Μαρία Δρυ του ΠΑΣΟΚ με 8,8%.

Στην Πελοπόννησο, μετά από ένα θρίλερ ο Δημήτρης Πτωχός δεν εκλέχτηκε από την 1η Κυριακή αφού συγκέντρωσε το 42,6%, και πάει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη (31,8%). Ο Μανώλης Μάκαρης του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8%, ενώ ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ (αυτή τη φορά ήταν ο Δημήτρης Κουτσούλης) ανέβηκε στο 8%. Συμβούλους εκλέγει και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νίκο Κουτουμάνο που από το 4,6% ανέβηκε στο 6,4%.

Δείτε με μια ματιά όλα τ’ αποτελέσματα στις 13 Περιφέρειες

Την δεύτερη Κυριακή βγάζουν δήμαρχο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη στήριξη της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Από αυτούς μόνο ένας βγήκε από την Α’ Κυριακή, ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης με το ποσοστό του να αγγίζει το 70%.

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον υποψήφιο με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα ο οποίος όμως υπολείπεται αρκετά σε ποσοστό έναντι του νυν δημάρχου.

Με ενσωματωμένο το 76% ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει το 41,33% και ο Χάρης Δούκας το 14,27%. Ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 13,36%, ενώ ο Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση) κέρδισε πάνω από 5 μονάδες, αφού από το 7,4% πήγε στο 12,9%.

Στην Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος με μια μονάδα διαφορά από τον αντίπαλό του Στέλιο Αγγελούδη (27-26) θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Δείτε με μια ματιά τ’ αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους

newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr