search-button
cross-out

Κυβερνητικός συναγερμός για τέταρτο κύμα: Νέα μέτρα από σήμερα -Τι αλλάζει στα ταξίδια

Ενεργοποιήθηκε το πρώτο κύμα μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού - Τι θα ακολουθήσει -Σύσκεψη Μητσοτάκη με δημάρχους και περιφερειάρχες για την επιτήρηση των μέτρων - Πλακιωτάκης: Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα
Κυβερνητικός συναγερμός για τέταρτο κύμα: Νέα μέτρα από σήμερα -Τι αλλάζει στα ταξίδια

Ώρα ευθυνών έχει σημάνει από νωρίς το πρωί για την κυβέρνηση, καθώς ενεργοποιήθηκε το πρώτο κύμα μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού με κύριο πεδίο εφαρμογής τις μετακινήσεις, μπροστά στα νέα -και ανησυχητικά- δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊου. Αφενός η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων και αφετέρου η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη κινητοποιούν στο έπακρο το Μέγαρο Μαξίμου, όταν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό, τέταρτο κύμα χτυπούν ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες.

«Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», εκτίμησε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ενός τέταρτου και σφοδρότερου κύματος ακόμη και εντός Αυγούστου δεν απέκλεισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Οι έντονες προειδοποιήσεις των ειδικών εδράζονται όχι μόνο στα αριθμητικά δεδομένα, αλλά και στην πιθανή χαλάρωση που μπορεί να επιφέρει το καλοκαίρι στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και κυρίως στο ρυθμό προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα. Η οριακή, άλλωστε, επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας έγινε αισθητή το περασμένο Σάββατο, οπότε τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.001, σε συνδυασμό με την πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κινητοποίηση μέσω δήμων

Αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα, σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 σήμερα με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Αντικείμενο της σύσκεψης αναμένεται να αποτελέσουν αφενός οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και αφετέρου η πορεία των εμβολιασμών, η οποία δεν εξελίσσεται με την ίδια ταχύτητα σε όλους τους νομούς. Για το λόγο αυτό, η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτιμάται ως κομβική στο εξής αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη διευκόλυνση τους ως προς τη διαδικασία του εμβολιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκινά αύριο από την Κρήτη ο εμβολιασμός κατ’οίκον από κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας με την οργανωτική υποστήριξη των οικείων δήμων, πρωτοβουλία που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τοπική θεραπεία

Στο σχεδιασμό, άλλωστε, του Μεγάρου Μαξίμου οι όποιες αρρυθμίες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προβλέπεται να θεραπεύονται τοπικά, καθώς την πιθανότητα οριζόντιων μέτρων υπό τη μορφή lockdown για τρίτο συνεχή χειμώνα απέρριψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ξεκαθαρίζοντας πως μια νέα έξαρση της πανδημίας «θα αφορά κατά κανόνα τους ανεμβολίαστους». Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε τον «μέσο δρόμο» με αφορμή τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία από τα μέσα του μήνα, εξηγώντας πως θα υφίστανται «περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα και για τους ανεμβολίαστους, εφόσον το κατάστημα το επιθυμεί, να τους εξυπηρετεί, αλλά με χαμηλότερες πληρότητες».

Τα πρώτα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο θα αξιολογήσει την ανταπόκριση των πολιτών στα νέα μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία με κατεύθυνση τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

· πιστοποιητικό νόσησης (που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει 180 ημέρες μετά από αυτόν),

· αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

· αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,

ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Πλακιωτάκης από το λιμάνι του Πειραιά: Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα

Το λιμάνι του Πειραιά μπροστά από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue star delos” επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο και στελέχη του λιμενικού σώματος, στο πλαίσιο των ελέγχων εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και τεστ κορονοϊού μοριακό ή rapid.
Ο κ.Πλακιωτάκης σε δηλώσεις τόνισε ότι «στόχος και επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως βλέπεται και εσείς τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι καθημερινά στους καταπέλτες και εντός των πλοίων, έτσι ώστε να επιτηρήσουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας όχι μόνο των επιβατών και των πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων των νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο. Με τη συνεργασία όλων και με σωστό σχεδιασμό θα κερδίσουμε το φετινό καλοκαίρι, θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας σε ερώτηση για το επιπλέον κόστος στους επιβάτες της ακτοπλοΐας από τη διενέργεια των rapid tests, είπε ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να επιταχυνθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού ενώ τόνισε ότι από την προηγούμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα σημεία εκείνα τα οποία μπορούν να προσέλθουν οι πολίτες και να κάνουν δωρεάν rapid test.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο. Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δουλειά με τεστ

Στο δημόσιο τομέα συνεχίζεται η εξυπηρέτηση του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Στις 15 του μήνα ο «μέσος δρόμος»

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στις 15 του μήνα για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, περιλαμβάνει το ίδιο σύστημα εισόδου στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

•πιστοποιητικό νόσησης,

•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

•αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,

αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Κέντρα Διασκέδασης

Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, τα οποία επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

•πιστοποιητικό νόσησης ή

•βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των μέτρων, δεν αποκλείεται η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας, περιορίζοντας τη χωρητικότητα και τον αριθμό των θαμώνων ανά τραπέζι.

Αθλητισμός

Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικό νόσησης

· αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.

Πανηγύρια

Πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους, ωστόσο, θα λαμβάνουν τα πανηγύρια μόνο σε εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές που το ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού 14 ημέρες μετά από την πρώτη δόση θα υπερβαίνει το 50%.

Δωμάτια απόδρασης (escape rooms)

Στο εξής η συγκεκριμένη μορφή ψυχαγωγίας θα είναι προσβάσιμη εφόσον στην είσοδο επιδεικνύεται:

· πιστοποιητικό νόσησης ή

· οι χρήστες έχουν αρνητικό rapid test τις τελευταίες 24 ώρες ή

· έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Ραγίζει καρδιές 46χρονη που «έφυγε» από καρκίνο: «Αν το διαβάζετε αυτό, έχω πεθάνει»
Κόσμος

Ραγίζει καρδιές 46χρονη που «έφυγε» από καρκίνο: «Αν το διαβάζετε αυτό, έχω πεθάνει»

Το συγκινητικό βίντεο της Δώρας Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη με αφορμή την ημέρα του πατέρα:  Μπαμπά τα καταφέρνουμε. Να είσαι υπερήφανος…
Instagram

Το συγκινητικό βίντεο της Δώρας Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη με αφορμή την ημέρα του πατέρα: Μπαμπά τα καταφέρνουμε. Να είσαι υπερήφανος…

Η απόρρητη καταγραφή της  ΕΛ.ΑΣ για τον γνωστό δικηγόρο που συνελήφθη-Δέχτηκε να εγκαταστήσει panic button η σύζυγος του, τι κατέθεσε ο γιατρός
Ελλάδα

Η απόρρητη καταγραφή της ΕΛ.ΑΣ για τον γνωστό δικηγόρο που συνελήφθη-Δέχτηκε να εγκαταστήσει panic button η σύζυγος του, τι κατέθεσε ο γιατρός

Ηλεία: Οργή από τη μητέρα της 11χρονης – «Ό,τι της έκανε ο δολοφόνος, να του το κάνουνε»
Ελλάδα

Ηλεία: Οργή από τη μητέρα της 11χρονης – «Ό,τι της έκανε ο δολοφόνος, να του το κάνουνε»

Χειροτονήθηκε ο Στάθης Αυγουστάκης του MasterChef- Η απώλεια της μητέρας και του ανιψιού του σε τροχαίο και η μεγάλη του απόφαση
Zina's Blog

Χειροτονήθηκε ο Στάθης Αυγουστάκης του MasterChef- Η απώλεια της μητέρας και του ανιψιού του σε τροχαίο και η μεγάλη του απόφαση

Δίωξη για κακούργημα σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του άσκησε ο εισαγγελέας – Κρατείται στη ΓΑΔΑ
Ελλάδα

Δίωξη για κακούργημα σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του άσκησε ο εισαγγελέας – Κρατείται στη ΓΑΔΑ

Ηράκλειο: Γιαγιά έψαχνε τον «παπά» του Σασμού για να τον «σταυρώσει» στις Ευρωεκλογές
Ελλάδα

Ηράκλειο: Γιαγιά έψαχνε τον «παπά» του Σασμού για να τον «σταυρώσει» στις Ευρωεκλογές

Ψυχοκόρες: Η Νέλλα διακόπτει τις συνεδρίες της κι αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο των πραγμάτων
TV Program

Ψυχοκόρες: Η Νέλλα διακόπτει τις συνεδρίες της κι αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο των πραγμάτων

zinapost.gr