search-button
cross-out

Λήδα Βαρδινογιάννη: Η τελευταία μεγάλη κυρία μιας αριστοκρατικής Αθήνας

Η τελευταία grande dame των Αθηνών, Λήδα Βαρδινογιάννη, με το μοναδικό στυλ, μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της
Λήδα Βαρδινογιάννη: Η τελευταία μεγάλη κυρία μιας αριστοκρατικής Αθήνας

Η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της.

O σύζυγός της Παύλος, ο οποίος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1950, ανέλαβε διευθυντής τού πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, στενού φίλου της οικογένειας. Το 1956, ο Παύλος θα εκλεγόταν βουλευτής Ρεθύμνης και θα διατηρούσε την θέση του μέχρι την δικτατορία, αφού στο μεταξύ θα γινόταν και υπουργός στις κυβερνήσεις Γεωργίου Παπανδρέου (1963-1965).

Μια αληθινή αριστοκράτισα

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.

Λήδα Βαρδινογιάννη: Η τελευταία μεγάλη κυρία μιας αριστοκρατικής Αθήνας

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Το υπέροχο σπίτι της στο μουσείο Μπενάκη

Το 2014, αντικείμενα και έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αιώνα που ανήκαν στη συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη, καθώς και έπιπλα αλλά και πορσελάνες του 19ου και 20ού αιώνα με προέλευση τη Γαλλία και την Ιταλία που κοσμούσαν τους χώρους του σπιτιού της, έδωσαν στο κοινό μία αίσθηση του γούστου και της αισθητικής της Λήδας Βαρδινογιάννη, της αστικής τάξης και της εποχής της σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δωρεά που έκανε με τα υπάρχοντά της στο μουσείο και με τίτλο: Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη.

βαρδινοιγιάννη

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των έργων υπάρχουν δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο Ορέστης Κανέλλης, ο Δημήτριος Γαλάνης, η Βάσω Κατράκη και ο Γιώργος Γουναρόπουλος.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της συλλογής, μέρος του οποίου επίσης θα εκτεθεί, αποτελείται από έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Νικόλαος Κουνελάκης, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης), αλλά και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο Pablo Picasso, ο Max Ernst και ο Marc Chagall.

Ο αποχαιρετισμός της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, ανηψιά της Λήδας Βαρδινογιάννη έτρεφε αγάπη και εκτίμηση για την εκλιπούσα. Μάλιστα, την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram.

“Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας… η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση “Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη” που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη”, αναφέρει στην ανάρτησή της.

Η ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr