search-button
cross-out

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα δεν ήξερες για την Πρόεδρο της ΕΛΠΙΔΑΣ- Η ζωή, η οικογένεια, το έργο, τα βραβεία και η μεγάλη αγάπη για τα παιδιά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα δεν ήξερες για την Πρόεδρο της ΕΛΠΙΔΑΣ- Η ζωή, η οικογένεια, το έργο, τα βραβεία και η μεγάλη αγάπη για τα παιδιά

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η σύζυγος του Βαρδή Βαρδινογιάννη που διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο, ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Η Ελπίδα και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, ενώ αντιμετώπιζε, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, σοβαρά προβλήματα υγείας. Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε η οικογένεια της με ανακοίνωσή της, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου 2023.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε επίσης πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Η παρουσία της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν συχνή και ακόμα συχνότερη, ήταν η παρουσία της σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα events.

Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μαζί είχαν αποκτήσει 5 παιδιά: Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Αυτά είναι 7 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη

Ο τόπος καταγωγής της

«Μεγάλωσα στην Ερμιόνη, τον τόπο που ακόμα και σήμερα παραμένει ο τόπος της καρδιάς μου, το καταφύγιό μου. Η οικογένειά μου ήταν μια δεμένη, αγαπημένη οικογένεια με δύο υπέροχους γονείς που μεγάλωσαν εμένα και την αδελφή μου με απεριόριστη δοτικότητα, στοργή και αγάπη. Με τη μητέρα μου, Ευαγγελία, είχα πάντοτε ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Της οφείλω τα πάντα και, μαζί με τον σύζυγό μου Βαρδή, υπήρξε ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου. Οι αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι αναμνήσεις γλυκιές, γεμάτες από το μπλε της θάλασσας της Ερμιόνης και το φως του ήλιου της», είχε εξομολογηθεί σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη Μαρία Λεμονιά και στο newmoney, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το πατρικό της σπίτι ήταν ένα νεοκλασικό σπίτι στο κέντρο της Ερμιόνης, στο οποίο επέστρεφε μαζί με την οικογένεια που δημιούργησε με τον σύζυγό της, Βαρδή.

Ο έρωτας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη. / Papadakis Press

Μαθήτρια ήταν ακόμα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη όταν γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Για τη γνωριμία, τον γάμο τους και τα πρώτα τους χρόνια μαζί είχε μιλήσει στην ίδια συνέντευξη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Φυσικά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της: Το μεγάλωμα των 5 παιδιών μας, και με τους δύο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατοτρίας. Αμέτρητες στιγμές όμορφες αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου», σημείωνε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη λάτρευε τη γνώση

Πολύ πριν αφιερωθεί στα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Denver του Κολοράντο. Η ανάγκη της για γνώση δεν σταμάτησε ποτέ να καίει μέσα της. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, είχε μεταπτυχιακό στην Αρχαιολογία και ήταν Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016), του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), στις Aνθρωπιστικές Σπουδές του DEREE– The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008) και Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997).

Το έργο και τα βραβεία της

Το 2020 της απενεμήθη το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Ήταν επίσης η μόνη Ελληνίδα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020).

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε υπάρξει μέλος συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων όπως: Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Ίδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia, Αshinaga, Ίδρυμα «Φως της Αφρικής» και άλλων. Ήταν Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Στον αγώνα της ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είχε καταφέρει να δημιουργήσει α) την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 1000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί με μεταμόσχευση μυελού, β) τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, γ) το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες παιδιά και έχει εξελιχθεί σε «Κέντρο Αριστείας», δ) την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Studio Panoulis

Είχε επίσης λάβει πολλούς ακόμα τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το Βραβείο Hellenic American Leadership του “The Hellenic Initiative”, το Βραβείο «Malala» του European Student Council.

«Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις δεν υπήρξαν ποτέ για εμένα αυτοσκοπός. Σίγουρα η πρόσφατη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 υπήρξε μια κορυφαία στιγμή της ζωής μου, όχι ως προσωπική αναγνώριση, αλλά ως μια αναγνώριση της Ελλάδας και της γενναιοδωρίας της ελληνικής κοινωνίας, που υπήρξε πάντοτε συνοδοιπόρος στο έργο μου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το βραβείο αυτό το αφιέρωσα στον ελληνικό λαό. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων».

«Τα πιο πολύτιμα “βραβεία” που κρατώ σαν ανεκτιμήτους θησαυρούς στην καρδιά και την ψυχή μου είναι όμως τα παιδικά χαμόγελα».

«Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από τη στιγμή που μια μητέρα κρατά από το χέρι το υγιές πια παιδί της και χαμογελαστοί φεύγουν από το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο;», είχε πει η ίδια στον Βαγγέλη Αυγουλά στην ιστοσελίδα meallamatia.

Ο ρόλος της γιαγιάς και η Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού

Μαριάννα ΒαρδινογιάννηΑνάμεσα στη Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού και την κόρη της, Χριστιάνα. / Studio Panoulis

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ένιωθε περήφανη για τον ρόλο της ως γιαγιά κι αγαπούσε κάθε ένα από τα εγγόνια και τα δισέγγονά της ιδιαίτερα. Όπως είχε εξομολογηθεί στην ίδια συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο η οικογένειά της συγκεντρωνόταν ολόκληρη στο σπίτι της, όπου τα εγγόνια και τα δισέγγονά της έπαιζαν χωρίς σταματημό. Ανάμεσα στα εγγόνια της είναι και η σχεδιάστρια Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού.

Η Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού από πλευράς της επίσης δεν κρύβει την αδυναμία της σε εκείνη, καθώς εκτός από γιαγιά της έχει λειτουργήσει και ως μέντορας στη ζωή της όπως έχει πει. «Είναι ο βράχος της οικογένειας. Είναι μια αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά με διεθνώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό έργο. Η φυσική της ομορφιά και παρουσία αποτελεί για μένα πρότυπο», σημείωνε σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα.

Η κουμπαριά με τον Σάκη Ρουβά

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τους κουμπάρους της, Κάτια Ζυγούλη και Σάκη Ρουβά. / Papadakis Press

Στο κτήμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην Εκάλη είχε πραγματοποιηθεί ο γάμος του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη το 2017. Κουμπάροι του ζευγαριού ήταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Με αυτή την κίνηση επισφραγίστηκε η πολύχρονη σχέση και συνεργασία τους στην ΕΛΠΙΔΑ.

Ο γιος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Γιάννης και η σύζυγός του, Μελίσα, είχαν βαφτίσει επιπλέον τον μικρότερο γιο του Σάκη Ρουβά, Απόλλωνα, σε ένα Μυστήριο που επίσης είχε τελεστεί στο κτήμα της οικογένειάς του στην Εκάλη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πίστευε πολύ στις γυναίκες

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε γράψει το βιβλίο Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική κοινωνία. Μαζί με άλλες γυναίκες ίδρυσαν την ΕΛΠΙΔΑ κι έκλεισαν αυτιά και μάτια σε όσους σχολίαζαν τις «γυναίκες με τα σανελάκια και τα ταγεράκια», όπως είχε πει στη Μαρία Λεμονιά που πήγαιναν να κάνουν κάτι καλό και τελικά θριάμβευσαν. Την πίστη της στις γυναίκες είχε επαναλάβει σε πιο πρόσφατη συνέντευξή της στην ιστοσελίδα meallamatia.

«Πιστεύω πολύ στις γυναίκες. Πάντοτε πίστευα και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες. Φοβάμαι πως η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια απειλείται λόγω της πρόσφατης πανδημίας που έχει καταστήσει τις γυναίκες πολύ περισσότερο ευάλωτες. Τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί λόγω του lockdown σε τέτοιο βαθμό που το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για “σκιώδη πανδημία”.

Παράλληλα, η γυναικεία απασχόληση έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα καθώς σημαντικός αριθμός γυναικών έχει απωλέσει την θέση εργασίας του ή έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εργασία του προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που είναι εκτός σχολείου. Οι τάσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και είναι επείγον να ληφθούν άμεσα μέτρα από την παγκόσμια κοινότητα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βρούμε λύσεις. Να στηρίξουμε τις γυναίκες που αποτελούν στήριγμα κάθε κοινωνίας: ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως επαγγελματίες», έλεγε χαρακτηριστικά.

ladylike.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

«H Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» – Τι βλέπουν οι ειδικοί μετά τις κατολισθήσεις
Ελλάδα

«H Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» – Τι βλέπουν οι ειδικοί μετά τις κατολισθήσεις

Δολοφονία ή αυτοχειρία; Συνεχίζεται το θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό του 44χρονου Γαβρίλη – Η μητέρα και η αδελφή του στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Videos

Δολοφονία ή αυτοχειρία; Συνεχίζεται το θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό του 44χρονου Γαβρίλη – Η μητέρα και η αδελφή του στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”

“Αλήθειες με τη Ζήνα”- Όλο το ρεπορταζ για τα ναρκωτικά σε σχολείο της Πάτρας- Σοκάρουν οι διάλογοι – Βίντεο ντοκουμέντο
Videos

“Αλήθειες με τη Ζήνα”- Όλο το ρεπορταζ για τα ναρκωτικά σε σχολείο της Πάτρας- Σοκάρουν οι διάλογοι – Βίντεο ντοκουμέντο

Νίσυρος: Συνελήφθη στην Κρήτη ο δημόσιος υπάλληλος – Αποκλειστικό ρεπορτάζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”- Τι λέει η δικηγόρος των θυμάτων
Videos

Νίσυρος: Συνελήφθη στην Κρήτη ο δημόσιος υπάλληλος – Αποκλειστικό ρεπορτάζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”- Τι λέει η δικηγόρος των θυμάτων

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ξεχείλισε η οργή των συγγενών στο άκουσμα των ποινών –  Όλο το ρεπορτάζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Videos

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ξεχείλισε η οργή των συγγενών στο άκουσμα των ποινών – Όλο το ρεπορτάζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”

Φρίκη στην Αγγλία: «Μόδα» για εκατοντάδες ανήλικους η βασανιστική εξόντωση ζώων με σφεντόνα
Κόσμος

Φρίκη στην Αγγλία: «Μόδα» για εκατοντάδες ανήλικους η βασανιστική εξόντωση ζώων με σφεντόνα

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου γιορτάζει ο  Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος
Ελλάδα

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου γιορτάζει ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος

Απίστευτες κομπίνες με ανυποψίαστους πολίτες – Κλέβουν μέχρι και τραπεζικές κάρτες μέσα από εκκλησίες!
Ελλάδα

Απίστευτες κομπίνες με ανυποψίαστους πολίτες – Κλέβουν μέχρι και τραπεζικές κάρτες μέσα από εκκλησίες!

zinapost.gr