search-button
cross-out

Μίκης Θεοδωράκης: Λουλούδια και σημειώματα στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων

Στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη, το πατρικό του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του αδελφού του Γιάννη.
Μίκης Θεοδωράκης: Λουλούδια και σημειώματα στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων

Στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη, το πατρικό του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του αδελφού του Γιάννη.

Στο πατρικό σπίτι του σπουδαίου συνθέτη συρρέουν εκατοντάδες άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

“Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή – Με άπειρη ευγνωμοσύνη”, αναφέρει το σημείωμα του παιδικού σταθμού Ν. Κυδωνίας.

Η σορός του κορυφαίου Ελληναδημιουργού τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά -όπου εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν κρατώντας ένα λουλούδι και εμφανώς συγκινημένοι για να πουν το “τελευταίο αντίο”- η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το φέρετρο στον ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, όπως ο ίδιος το επιθυμούσε, δίπλα στους γονείς και στον αδελφό του.

Εικόνες από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

“Είμαστε περήφανοι” λένε οι κάτοικοι του Γαλατά

Οι κάτοικοι του Γαλατά, του κρητικού χωριού κοντά στα Χανιά από το οποίο ήταν ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη, εκεί όπου είναι θαμμένοι ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του και όπου ήταν ρητή του επιθυμία να ταφεί και ο ίδιος, λένε πως μέχρι τον θάνατό του, ο αδελφός του Μίκη παραθέριζε συνέχεια σε αυτό το σπίτι. Και τον ίδιο όμως τον είχαν δει αρκετές φορές στο χωριό.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι περισσότεροι κάτοικοι θυμούνται να τον βλέπουν ίσως πρώτη φορά στη συναυλία που έδωσε στον Γαλατά όταν πέθανε ο πατέρας του, και μετά στα 80στά του γενέθλια, όταν ο δήμος οργάνωσε γιορτή στο χωριό. Θυμούνται να τον ακούν κρυφά και περήφανα επί χούντας, μετά να τον ψηφίζουν βουλευτή. Τώρα, όλοι τους νιώθουν περήφανοι που ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε να ταφεί στον Γαλατά, αποδεικνύοντας περίτρανα τον ρόλο που εκείνοι εδώ και δεκαετίες του έχουν αναθέσει: χωριανός.

“Χωριανός μας ήταν, είναι τιμή για το χωριό, ήταν ένας άνθρωπος παγκόσμιας εμβέλειας, ασχέτως της κομματικής ταυτότητας”, λέει στην “Κ” ο Μανώλης Καλαϊτζάκης. “Δεν είναι μικρό πράγμα, πάντα τον Μίκη τον θεωρούσαμε χωριανό”, αναφέρει ο 66χρονος Παναγιώτης Αρώνης. “Είναι καλό να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας”, δηλώνει ο 44χρονος Στέφανος, τονίζοντας πως ολόκληρο το χωριό αντιλαμβάνεται τη σημασία του να γίνει η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, ένα χωριό αρκετά άγνωστο εκτός Κρήτης που θα γίνει διεθνώς γνωστό και θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως το μέρος της τελευταίας και αιώνιας κατοικίας ενός αιώνιου ανθρώπου.

“Αναγνωρίζεται το χωριό μας”, συμπληρώνει ο Στέφανος, “είμαστε περήφανοι που ήταν από εδώ”, λέει η 68χρονη Στέλλα. Ο ίδιος στιγμάτισε όχι μόνο το χωριό της, αλλά και τα παιδικά της χρόνια, όταν απαγορευόταν να παίζουν τα τραγούδια του, αλλά επειδή αντιστεκόταν εκείνος, ο σπουδαίος συγχωριανός τους, αντιστέκονταν κι αυτοί. “Σε έκανε να τον αγαπάς ακόμα περισσότερο”, σημειώνει, “επειδή αντιστεκόταν”. Αλλοι πάλι, δεν άκουγαν μόνο τα τραγούδια του.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr