search-button
cross-out

Νηστεία: Συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προειδοποιεί για κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία συνήθως παρουσιάζουν αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής.
Νηστεία: Συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών

Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει και διαρκεί έως το Σάββατο 4 Μαΐου 2024. Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Η κατανάλωση οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών, όμως, μπορεί να κρύβει κινδύνους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60 βαθμούς Κελσίου.

Οι κανόνες για για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι οι εξής:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
  • Για το μαγείρεμα της ψίχας:

βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά,

τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C,

ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά,

ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά.

  • Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν έλεγα στην Ευγενία ότι αποχωρώ από την πολιτική θα πετούσε από τη χαρά της»
Lifestyle

Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν έλεγα στην Ευγενία ότι αποχωρώ από την πολιτική θα πετούσε από τη χαρά της»

Καιρός: Πλησιάζει άμεσα κακοκαιρία εξπρές με ισχυρά φαινόμενα – Προσοχή σε αυτές τις περιοχές
Καιρός

Καιρός: Πλησιάζει άμεσα κακοκαιρία εξπρές με ισχυρά φαινόμενα – Προσοχή σε αυτές τις περιοχές

Η Μαρία που έγινε Κάλλας–Οι ρόλοι και οι περιλήψεις των πρώτων 5 επεισοδίων
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Μαρία που έγινε Κάλλας–Οι ρόλοι και οι περιλήψεις των πρώτων 5 επεισοδίων

«Με χτυπούσε στο κεφάλι γιατί νόμιζε ότι τον έκλεισα στο δρόμο» – Νέα μαρτυρία για τον αστυνομικό της Βουλής
Ελλάδα

«Με χτυπούσε στο κεφάλι γιατί νόμιζε ότι τον έκλεισα στο δρόμο» – Νέα μαρτυρία για τον αστυνομικό της Βουλής

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Εκμυστηρεύεται το πώς κατάφερε να ξεπεράσει τη συναισθηματική ταλαιπωρία που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Εκμυστηρεύεται το πώς κατάφερε να ξεπεράσει τη συναισθηματική ταλαιπωρία που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια

Ο Αντώνης Κανάκης ταΐζει το στούντιο… χτυπητό αβγό: «Η μαμά μου κλαίει στο σπίτι με τις αντιδράσεις σου»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Αντώνης Κανάκης ταΐζει το στούντιο… χτυπητό αβγό: «Η μαμά μου κλαίει στο σπίτι με τις αντιδράσεις σου»

Ασπρόπυργος: «Όσες συλλήψεις και να γίνουν δεν θα φέρουν πίσω τον γιο μου.  Δεν υπάρχει τόπος να αντέξω τον πόνο που νιώθω», λέει ο πατέρας του αστυνομικού
Ελλάδα

Ασπρόπυργος: «Όσες συλλήψεις και να γίνουν δεν θα φέρουν πίσω τον γιο μου. Δεν υπάρχει τόπος να αντέξω τον πόνο που νιώθω», λέει ο πατέρας του αστυνομικού

Tο ετήσιο Christmas Charity Event των “Bread Factory”, στηρίζοντας τον σύλλογο “Αγάπη Βασιλική Κόμνου’’!
ΕΞΟΔΟΣ

Tο ετήσιο Christmas Charity Event των “Bread Factory”, στηρίζοντας τον σύλλογο “Αγάπη Βασιλική Κόμνου’’!

zinapost.gr