search-button
cross-out

Νοσοκομεία: Μάχη τη νύχτα στις ΜΕΘ – Πώς θα γίνει η επιστράτευση των 150 ιδιωτών γιατρών

Ποιες ειδικότητες γιατρών θα κληθούν στην επιστράτευση - Τι γίνεται αν αρνηθούν - Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ με 672 διασωληνωμένους ασθενείς.
Νοσοκομεία: Μάχη τη νύχτα στις ΜΕΘ – Πώς θα γίνει η επιστράτευση των 150 ιδιωτών γιατρών

Στο “κόκκινο” βρέθηκαν για μια ακόμη νύχτα τα νοσοκομεία της Αττικής με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη στις ΜΕΘ και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σημειώνει νέο ρεκόρ με 672 ασθενείς. Ένα βήμα πριν από την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε ύστατη έκκληση, υπενθυμίζοντας τον όρκο του Ιπποκράτη και ζητώντας από όλους να συστατευθούν στη δύσκολη μάχη. Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, οι ιδιώτες γιατροί ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Κυριακή, εκτός απροόπτου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ, με φύλλα πορείας, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που χρειάζεται το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ποιες ειδικότητες καλούνται – Τι γίνεται αν αρνηθούν

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 50 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως προβλέπειται στις περιπτώσεις επιστράτευσης, το φύλλο, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί. Ο νόμος σε κάθε ανάλογη περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπει κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Νοσοκομεία: Μάχη τη νύχτα στις ΜΕΘ - Πώς θα γίνει η επιστράτευση των 150 ιδιωτών γιατρών

Μητσοτάκης: Αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω το ύστατο συνταγματικό εργαλείο της επίταξης, θα το κάνω

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα:

“Εχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω”.

ΜΕΘ κορονοϊός

Κικίλιας: Έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη

Ένα ύστατο μήνυμα πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη, εκτάκτως, αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στο οποίο γιατροί και νοσηλευτές έδιναν τη δύσκολη μάχη της εφημερίας: “Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη” ήταν η χαρακτηριστική φράση του μετά τη συνάντησή του με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου.

Νοσοκομείο

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Γεννηματάς έγινε υπό τη σκιά του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, σχετικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιδιώτες γιατρούς.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε στις δηλώσεις του:

Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο “Γεννηματάς” και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη.

Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Υγείας άκουσε τις προτάσεις των συλλόγων για ενίσχυση του ΕΣΥ όμως δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Αργότερα, ακουλούθησε σύσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τη συμμετοχή των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων. Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά μέχρι το απόγευμα, ενώ ιδιαίτερος αναβρασμός υπάρχει στις τάξεις των γιατρών. Η εκτίμηση και των ίδιων, είναι πως η επιστράτευση θα αποφασιστεί μέχρι το βράδυ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνο 53 γιατροί.

Πατούλης: “Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση”

“Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση” αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό”.

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι “ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές”.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr