search-button
cross-out

Ολική έκλειψη ηλίου σήμερα: Πώς και τι ώρα μπορείτε να την δείτε στην Ελλάδα – Δείτε εδώ το επίσημο LIVE της NASA

Ο «διαμαντένιος» δακτύλιος της ολικής έκλειψης Ηλίου που θα συμβεί σήμερα, 8 Απριλίου, είναι ένα εντυπωσιακή φαινόμενο ορατό από τη Γη, αλλά όχι από όλες τις γωνιές του κόσμου. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, το αστρονομικό γεγονός δεν θα είναι ορατό στην Ελλάδα μπορείτε όμως να το δείτε μέσω live streaming.
Ολική έκλειψη ηλίου σήμερα: Πώς και τι ώρα μπορείτε να την δείτε στην Ελλάδα – Δείτε εδώ το επίσημο LIVE της NASA

Τι ώρα είναι η ολική έκλειψη Ηλίου

Ο χρόνος της έκλειψης Ηλίου θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο καθένας. Για όσους βρίσκονται στην ανατολική ζώνη ώρας, η έκλειψη θα εισέλθει στην ηπειρωτική Βόρεια Αμερική λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) και θα εξέλθει στις 15:46 (τοπική ώρα).

Στην Ελλάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο LIVE από τη μετάδοση της NASA γύρω στις 22:30 το βράδυ. Θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Το μονοπάτι της ολικότητας – δηλαδή το σημείο όπου η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι πλήρως ορατή – θα αρχίσει περίπου στις 11:07 (τοπική ώρα) στο Μαζατλάν του Μεξικού, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη συνέχεια, θα κινηθεί βορειοανατολικά, πάνω από το Τέξας, τα νότια τμήματα της Οκλαχόμα, του Μιζούρι και του Ιλινόις, πριν φτάσει στο Οχάιο και κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Καναδά. Η πορεία του θα καταλήξει στην καναδική ατλαντική επαρχία του Νιουφάουντλαντ.

Ζωντανή κάλυψη

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της ΕΔΩ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Πού θα δουν «καθαρά» την ολική έκλειψη Ηλίου

Η έκλειψη θα αρχίσει με την ανατολή του Ηλίου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στη συνέχεια θα διασχίσει το Μεξικό και τις ΗΠΑ – από το Τέξας έως το Μέιν. Αρκετές αμερικανικές Πολιτείες θα δουν τον Ήλιο να κρύβεται, όπως η Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Κεντάκι, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Οχάιο, την Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Βερμόντ, το Νιου Χάμσαϊρ, το Μέιν, το Μίσιγκαν και το Τενεσί. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί πάνω από τον Καναδά και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής θα δει μια μερική έκλειψη, αλλά οι θεατές σε μια περιοχή από το Μαζατλάν του Μεξικού μέχρι και κοντά στο Γκάντερ του Καναδά θα παρατηρήσουν επίσης την ολική έκλειψη Ηλίου.

Έκλειψη Ηλίου: Το βίντεο το National Geographic που εξηγεί το φαινόμενο

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr