search-button
cross-out

«Πάμε, πάμε, τον κάρφωσα και τον έσκισα…» – Όλα όσα (δεν) είπαν οι δολοφόνοι του Άλκη

Σοκάρουν οι περιγραφές των μελών της ομάδας «θανάτου» που δολοφόνησε τον Άλκη Καμπανό και τραυμάτισε σοβαρά τους δύο φίλους του στη Θεσσαλονίκη.
«Πάμε, πάμε, τον κάρφωσα και τον έσκισα…» – Όλα όσα (δεν) είπαν οι δολοφόνοι του Άλκη

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει αποκλειστικά τα κυριότερα σημεία από τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Του Νίκου Νικολετάκη

Στις ανατριχιαστικές τους περιγραφές οι συλληφθέντες υποδεικνύουν συγκεκριμένα άτομα που, όπως λένε, χτυπούσαν τον Άλκη και τους φίλους του. Ο καθένας απ’ αυτούς έκανε προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση. Όλοι πάλι δήλωναν «μετανιωμένοι και σοκαρισμένοι».

Μέσα από τις απολογίες αποκαλύπτεται ότι η ομάδα θανάτου σαν να ακολουθούσε μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση. Τα ΙΧ πήγαν κομβόι, δεν μιλούσαν μεταξύ τους στη διαδρομή, ενώ υπήρχε εξοπλισμός «μάχης» σε αυτά. Οι περισσότεροι δεν έφεραν κινητά τηλέφωνα μαζί τους, ενώ έγινε και κυκλωτική κίνηση από δύο αυτοκίνητα με στόχο να εγκλωβίσουν την παρέα του 19χρονου Άλκη.

Αλέξανδρος Βελαλόπουλος

Ο επονομαζόμενος «Αθηναίος» είναι ένας από αυτούς που φέρεται να συμμετείχαν ενεργά στη δολοφονική επίθεση χρησιμοποιώντας το κυρτό μαχαίρι «καράμπιτ» που εντόπισε τελικά η αστυνομία.

Στην απολογία του ανέφερε ότι αφορμή για την απόφαση να «βρουν οργανωμένους οπαδούς του Άρη» ήταν μια πληροφορία για επίθεση σε ανήλικους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο Ωραιόκαστρο: «Ήταν τέσσερα αμάξια με οπαδούς του Άρη που επιτέθηκαν με σπαθιά και τσεκούρια σε πέντε ανήλικους του ΠΑΟΚ. Δεν έπιασαν κανέναν από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μόνο τους κυνήγησαν».
Ο ίδιος είπε ότι συμμετείχε στην επίθεση γιατί «ήθελε να κοινωνικοποιηθεί!».

«Πήγαμε να εκφοβίσουμε, εγώ δεν πήγα με το σκοπό να κάνω σωματική βλάβη…».
Ο 25χρονος αρχικά αρνήθηκε ότι κρατούσε το μαχαίρι καράμπιτ. Λίγο αργότερα όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί στην ανακρίτρια ότι το πήρε από το πορτμπαγκάζ. Αναφερόμενος στους συγκατηγορούμενους του είπε: «Ο Kambο είχε στειλιάρι, πιθανολογώ ότι το πήρε από τον σύνδεσμο, γιατί από εκεί πάρθηκαν στειλιάρια και ο Κούμα (Κουμαρόπουλος) κρατούσε κάτι, που εγώ στην αρχή νόμιζα ότι είναι στειλιάρι».

Όπως είπε κυνήγησε κάποιον που προσπάθησε να διαφύγει. «Γυρνώντας πίσω είδα δύο να χτυπιούνται. Ο ένας είχε κράνος και βαρούσε και ο άλλος είχε στειλιάρι και βαρούσε. Πλησίασα και χτύπησα το παιδί με το καράμπιτ στον αριστερό γλουτό δύο φορές… εξωτερικά. Δηλώνω πολύ μετανιωμένος γι’ αυτό. Εκεί είδα τον Άλεξ (Gega) να βρίσκεται σε συμπλοκή με άλλο παιδί, Αρειανό. Κρατούσε ένα αντικείμενο, πιθανότατα ένα μαχαίρι και τον χτυπούσε με αυτό. Ήταν παραπάνω από μία φορά. Τον χτυπούσε με αυτό από τα πλευρά μέχρι το τέλος του μηρού». Ο ίδιος είπε ότι σοκαρισμένος είδε «τον Γιάννη Κουμαρόπουλο να μπήγει το δρεπάνι στο πόδι ενός παιδιού».
Ανακρίτρια: «Όταν του έμπηγε το δρεπάνι, ήταν όρθιο ή πεσμένο;».
– Ήταν πεσμένο.
Ο «Αθηναίος» ανέφερε ότι «πάνω σε αυτό το παιδί βρισκόταν ένα άτομο με ασημί κράνος που κρατούσε το στειλιάρι και τον χτυπούσε με αυτό στο κεφάλι…». Ο ίδιος τόνισε: «Δεν είπα ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο μετά τη συμπλοκή ότι έσκισα κάποιον. Δεν είναι στον ηθικό μου κόσμο να πω κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πανηγύριζε ο Κουμαρόπουλος ότι κάρφωσε τρεις με το δρεπάνι και ότι όταν το δρεπάνι έβγαινε, άκουγε το χλατς».

Γιάννης Κουμαρόπουλος

Είναι το άτομο που κρατούσε το δρεπάνι με το οποίο, όπως αποδείχθηκε, έχει χτυπηθεί ο Άλκης. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έπληξε με αυτό τον 19χρονο. Παραδέχθηκε μόνο ότι χτύπησε ένα παιδί στα οπίσθια με το δρεπάνι, του έπεσε και δεν χτύπησε άλλον.

«Ψάχναμε να βρούμε Αρειανούς, εκεί κοντά στην ηλικία μας, να τους τρομάξουμε και να τρέξουν…». Ανέφερε ότι είχε στα πόδια του ένα κόκκινο δρεπάνι, το οποίο πήρε μαζί του. «Ο Γκέρι βγαίνοντας πήρε το ξύλο και ο Βελαλόπουλος βγαίνοντας είχε ένα μαχαίρι καράμπιτ…».

«Κατεβαίνω πρώτος εγώ, αμέσως μετά κατεβαίνει ο Βελαλόπουλος και τους ρώτησε τι ομάδα είναι. Αυτοί απαντούν ‘‘Αρειανάρα ρε π…νες’’. Ένα παιδί που καθόταν εκεί προς τα αριστερά στο πεζοδρόμιο πάνω και φτύνει προς τα κάτω… Αυτός πήγε να φύγει, εγώ τον χτύπησα με το δρεπάνι μία στα οπίσθια και αυτός έτρεξε, έφυγε. Όταν τον χτύπησα, ένας φίλος του με βάρεσε με το κράνος στο κεφάλι και μου έπεσε το δρεπάνι και ζαλίστηκα. Στο μεταξύ έχουν έρθει και οι άλλοι από τα άλλα δύο αμάξια. Είδα τον Βελαλόπουλο να βαράει με αυτό το μαχαίρι ένα παιδί που ήταν κάτω.

Συγκεκριμένα ήταν μπροστά ακριβώς από τα σκαλιά της οικοδομής, στη δεξιά πλευρά αυτών. Τον χτυπούσε όσο ήταν όρθιο το παιδί εκεί με το καράμπιτ. Είδα την κίνηση δυο – τρεις φορές. Τον χτυπούσε στην περιοχή κάτω από τη μέση και στα πόδια. Όταν φύγαμε, αυτό το παιδί ήταν κάτω. Όσο ήταν πεσμένο το παιδί, από πάνω του ήταν ο Βελαλόπουλος και άλλος ένας. Ο άλλος δεν διέκρινα καλά, τον χτυπούσε, έβλεπα κινήσεις, δεν έβλεπα αν κρατάει κάτι στα χέρια του».
Ο «ποδοσφαιριστής» στην απολογία του ανέφερε ακόμα: Όταν μπήκαμε μέσα στο αμάξι, μας λέει ο Βελαλόπουλος ‘‘τον κάρφωσα και τον έσκισα’’, κάνοντας παράλληλα και την κίνηση, τον οποίο τον άκουσε και ο Γκέρι και ο οδηγός. Ήταν αγχωμένος, έλεγε ‘‘πάμε, πάμε, πάμε τον κάρφωσα και τον έσκισα’’. Μετά μας λέει, πάμε γρήγορα να το στείλω, εννοώντας να το ξεφορτωθεί το καράμπιτ. Το πέταξε κάτω από μία γέφυρα κοντά στα μνήματα της Θέρμης. Μπορώ να σας υποδείξω ακριβώς το σημείο».

Aleksandro Gega

Όπως είπε, πήγαν στην περιοχή για να τραμπουκίσουν. Απόφαση που έλαβαν όλοι μαζί. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι κρατούσε μαχαίρι που πήρε από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ.
Ο ίδιος είπε ότι ρώτησε τα άτομα που είχαν δει τι ομάδα είναι, αλλά δεν άκουσε απάντηση.

Εκείνη την ώρα δέχθηκε χτύπημα με ένα κράνος: «Τραβάω (τον φίλο του Άλκη) προς τα δεξιά και τον χτυπάω δύο φορές με το μαχαίρι στο πόδι στη γάμπα από την εξωτερική πλευρά. Πήγα να τον χτυπήσω και τρίτη φορά, εκείνη την ώρα πάνω στην ενέργειά μου αυτή, μου ρίχνει μία κλωτσιά στο δεξί μου χέρι, που είναι το μαχαίρι, και εκείνη την ώρα εγώ κόβομαι». Ο ίδιος είπε ότι τους πέταξαν ένα μεγάλο αντικείμενο στο τζάμι του ΙΧ οι οπαδοί του Άρη που είχαν καταφθάσει.

«Εγώ είχα το μαχαίρι πάνω μου και το πέταξα σε έναν υπόνομο». Σε ερώτηση για το ποιοι χτύπησαν τον Άλκη, είπε ότι δεν μπορούσε να διακρίνει τα πρόσωπά τους. «Είδα τα ποτάμια τα αίματα και που τον χτυπούσαν με κλωτσιές».


Geraldi Kambo

 
Στην απολογία του ο Αλβανός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ένας πάει να τρέξει. Είδα τον Κουμαρόπουλο να τον χτυπάει με το δρεπάνι κάπου στον κ… Αυτός που χτύπησε ο Κουμαρόπουλος τρέχει προς το στενό… Αμέσως μετά βλέπω έναν να προσπαθεί να χτυπήσει τον Κουμαρόπουλο με το κράνος. Τότε εγώ βάρεσα αυτόν που τον χτύπησε με το ξύλο, προς χέρι με κεφάλι μαζί. Δύο φορές τον χτύπησα».
Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν είδε ποιος χτύπησε τον Άλκη.

Demirazi Roxhers


Ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές είπε ότι «πάγωσε» όταν είδε τον Κουμαρόπουλο να κρατά το δρεπάνι. Ανέφερε μάλιστα ότι κυνήγησε ένα από τα άτομα που βρίσκονταν εκεί θέλοντας να «ξεφύγει» από την εστία του επεισοδίου.

Ο ίδιος είπε στην απολογία του ότι ο Gega «όταν έφαγε το κράνος στο κεφάλι, έβγαλε μαχαίρι από την τσέπη του και χτύπησε το παιδί που κρατούσε το κράνος στο πόδι. Ήταν ο μεσαίος που καθόταν στις σκάλες. Τον χτύπησε δύο φορές».

Ιωάννης Βαρβέρης Βασιλειάδης


Ο 21χρονος είπε ότι αναγνώρισε τον Αλέξανδρο Gega να μαχαιρώνει ένα άτομο στα σκαλιά: «Ο Gega τον μαχαίρωνε με το ένα χέρι ψηλά στον μηρό, μπορεί και στον γλουτιαίο, και με το άλλο χέρι τον χτυπούσε ή τον έπιανε πίσω. Εγώ όταν είδα αυτό που έκανε ο Gega, πήρα το παιδί και το τράβηξα μακριά του. Εγώ είδα επανειλημμένο μαχαίρωμα από τον Gega, ήταν σίγουρα δύο φορές που πρόλαβα εγώ τουλάχιστον να δω, γι’ αυτό και τον τράβηξα. Είδα αίματα, είχαν ξεκινήσει να τρέχουν ψηλά από το παντελόνι του. Και στα σκαλοπάτια είχε αίματα. Από το άλλο παιδί που ήταν κάτω είχαν αρχίσει να κυλάνε τα αίματα, τρόμαξα, γύρισα είδα τον Δημήτρη τον Χατζηκωνσταντίνου, ήταν κι αυτός παγωμένος…».

Οδυσσέας Τζούροβιτς


Στην απολογία του ο 21χρονος είπε ότι ο Gega μαχαίρωσε αυτόν που τον χτύπησε στο κεφάλι με το κράνος (φίλο του Άλκη): «Η πρώτη μαχαιριά που είδα ήταν στο πόδι, στο δεξί του μπούτι από την εξωτερική πλευρά, ουσιαστικά πάνω από το γόνατο, αρχές μηρού. Ένας είχε πέσει κάτω. Αυτός έφαγε και κάποιες μαχαιριές στα πόδια και συγκεκριμένα στο αριστερό πόδι όπως το έβλεπα, από τον οδηγό του Polo» (σ.σ.: Τον Ντίνο ο οποίος οδηγήθηκε κι αυτός στις φυλακές).

«Κλωτσιές και μπουνιές σε αυτόν που έπεσε έριχνε ο Geraldi Kambo και ο Στέργιος ο Σαρακατσάνος. Έφαγε και στο κεφάλι, αλλά όχι τόσες πολλές όσες έφαγε στο σώμα. Άκουσα μία φωνή “μη με χτυπάτε άλλο” και πιστεύω, έτσι όπως την άκουσα τη φωνή, ερχόταν από το παιδί που ήταν πεσμένο κάτω. Ήταν ένα ακόμη παιδί που ήταν επίσης πεσμένο κάτω, μπροστά στα σκαλιά της οικοδομής. Κλωτσιές και μπουνιές έτρωγε από τον Βελαλόπουλο και μαχαιριές όχι από τον Gega, από τα άλλα δύο άτομα που ήταν εκεί, τον οδηγό δηλαδή του Polo και τον Κουμαρόπουλο.

Επίσης, το άλλο παιδί που ήταν στα σκαλιά και είχε το κράνος που σας είπα πιο πριν και τον χτυπούσε ο Gega, πήγε κάποια στιγμή ένας από εμάς και τον τράβηξε, για να σταματήσει να τον χτυπάει ο Gega με το μαχαίρι».

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου

O 22χρονος, κάτοχος του δεύτερου αυτοκινήτου και σεσημασμένος είπε: «Είδα αίματα κάτω στο πεζοδρόμιο και τρόμαξα, κοκκάλωσα. Ήταν 3-4 άτομα που βαρούσαν το παιδί. Είδα σίγουρα εκείνη την ώρα ένα ξύλο να τον χτυπάει και κλωτσιές. Είχε ήδη χτυπηθεί, γιατί είχαν τρέξει και τα αίματα. Απ’ ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων, μετά τη σύλληψή μας, αυτός ήταν ο Άλκης.

Ταυτόχρονα, όταν εγώ ήμουν στο σημείο που σας είπα πριν, ο Βαρβέρης έχει φτάσει στα σκαλιά, έχει πιάσει ένα παιδί, τον Β., τον τράβηξε με τα δύο του χέρια, τον άφησε και μετά είδα να τον μαχαιρώνει ο Gega. Στο πόδι ψηλά, στην εξωτερική πλευρά, στο ύψος σχεδόν του γλουτού, αλλά πλάγια».

Νικόλαος Καλαϊτζίδης


Ο 20χρονος είπε ότι βρισκόταν μακριά από το σημείο της επίθεσης. Είδε μάλιστα τον Χατζηκωνσταντίνου «να κοκαλώνει». Πίσω του όπως περιέγραψε γινόταν «χαμός».

Στέργιος Σαρακατσάνος

«Εγώ απλά έβλεπα όλους μαυροντυμένους, χαμό, φωνές. Υπήρχαν ξύλα. Επίσης είδα τον Gega πάνω πάνω στα σκαλιά, να δίνει μια μαχαιριά σε έναν από αυτούς τους Αρειανούς, που πήγαινε να πηδήξει τα κάγκελα…».
Ο ίδιος ανάφερε ότι έμαθε «στα κρατητήρια από τον ίδιο τον Κουμαρόπουλο ότι είχε το δρεπάνι και ότι ο Geraldi είχε ένα ξύλο».

Αντιμέτωποι με ισόβια
Όλοι οι κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη της υπόθεσης. Το κακούργημα που βαραίνει και τους 12 είναι η κατηγορία για από κοινού ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν κατηγορίες σε όλους αλλά ανά περίπτωση για επίθεση και οπλοκατοχή.

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή για ανθρωποκτονία είναι τα ισόβια, είτε με δόλο είτε με ενδεχόμενο δόλο. “Όλοι όσοι συμμετείχαν και μόνο γιατί ήταν εκεί θα καταδικαστούν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αυτό δέχεται κι ο Ποινικός Κώδικας” επισήμανε σε δήλωση του ο Αλέξης Κούγιας.

Αλέξης Κούγιας – Δικηγόρος Οικογένειας Άλκη Καμπανού

Μαχόμενων

Στην δήλωση του ο κ.Κούγιας αναφέρει τα εξής:

“Πληροφορήθηκα τις θριαμβευτικές δηλώσεις των δικηγόρων κάποιων κατηγορουμένων μετά τη διαδικασία αναγνώρισης και δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο οι εκλεκτοί συνάδελφοί μου θριαμβολογούν.

Αντιλαμβάνομαι ως δικηγόρος που σέβεται το τεκμήριο αθωότητος ότι αναζητούν μια ελάχιστη υπερασπιστική βάση για να αρθρώσουν έναν ευπρεπή υπερασπιστικό λόγο γι’ αυτούς τους στυγνούς εγκληματίες που αφαίρεσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο τη ζωή του Αλκιβιάδη και προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη ζωή και των δυο νεαρών παιδιών, που σήμερα τους είδαν απέναντί τους.

Θέλω να τους κάνω μια ερώτηση:
Δηλαδή, τι περίμεναν;

Την ώρα που 12 στυγνοί εγκληματίες με δρεπάνια, με σκεπάρνια, με μαχαίρια καραμπίτ τους έσφαζαν και τους χτυπούσαν με σιδερένιους λοστούς να έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν κάποιον;

Γιατί θριαμβολογούν;

Αφού όλοι όσοι συμμετείχαν και μόνο γιατί ήταν εκεί θα καταδικαστούν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αυτό δέχεται κι ο Ποινικός Κώδικας.

Σε λίγο που θα καθαρίσει το μυαλό τους, κι αν όχι τώρα στο δικαστήριο, θα πουν την αλήθεια για να βελτιώσουν τη θέση τους. Η δυσκολία δεν είναι στην τηλεόραση, η δυσκολία είναι ενώπιον της δικαιοσύνης και ειδικά ενώπιον του δικαστηρίου.
Λυπάμαι που πρέπει να κάνω αυτές τις δηλώσεις, αλλά υπάρχουν και δυο γονείς που δεν μπορούν να ακούνε και να διαβάζουν κάθε ημέρα ότι το σφαγμένο και με πολτοποιημένο το κεφάλι του παιδί τους, ούτε το μαχαίρωσε, ούτε το χτύπησε έστω κι ένας απ’ αυτούς τους 12 εγκληματίες.”

Τι είχαν δηλώσει οι συνήγοροι κάποιων εκ των κατηγορούμενων μετά την διαδικασία αναγνώρισης

Ο Παρασκευάς Σπυράτος δικηγόρος του 20χρονου Αλβανού επισήμανε: «Έγινε μια υποδειγματική διαδικασία και τιμά όλους τους παράγοντες που παρευρέθηκαν στην αναγνώριση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν, αλλά κυρίως στην ανακρίτρια που έχει αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση για τον τρόπο που διεξάγεται η ανακριτική διαδικασία. Αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει μάθημα σε φοιτητές της Νομικής. Αναλύονται όλα τα δεδομένα, και θα προκύψουν αξιόλογα συμπεράσματα. Τα στοιχεία της συγκεκριμένης διαδικασίας ταυτίζονται με αυτά που είχαν προκύψει από τις απολογίες των κατηγορουμένων. Όσον αφορά τον εντολέα μου, δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη θέση, δεν αναγνωρίστηκε».

Η δικηγόρος κ. Πακιρτζίδου Κική που εκπροσωπεί έναν από τους κατηγορουμένους που φέρεται να επέβαινε στο 2ο όχημα δήλωσε: «Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, υπήρξαν όλα τα εχέγγυα εκ μέρους του Τμήματος Κατά Ζωής. Οι μάρτυρες είδαν όλους τους κατηγορουμένους, δεν υπήρχε αναγνώριση από άποψη χαρακτηριστικών, ποιος χτύπησε, ποιος δεν χτύπησε, αλλά πιστεύω ότι η κ. Ανακρίτρια ήθελε να μην υπάρχει κανένα κενό σε αυτό το στάδιο γιατί όταν η δικογραφία θα πάει στο ακροατήριο να έχουν γίνει τα πάντα, έτσι ώστε να ριχτεί φως σε μια υπόθεση που έχει απασχολήσει όλη την Ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και θα έπρεπε κανονικά να έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία η ιατροδικαστική έκθεση, κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα έγγραφα στην υπόθεση».

Σημείωσε δε ότι «οι μάρτυρες είχαν όλον τον χρόνο κατά τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν ήτανε σε θέση να αναγνωρίσουν κανένα πρόσωπο».

Από την πλευρά της, η κυρία Σοφία Νανούση, συνεργάτης του κ. Σιμόπουλου, που εκπροσωπεί, τον 23χρονο ο οποίος ήταν ο πρώτος συλληφθέντας της υπόθεσης ανέφερε πως δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν από τα θύματα.

Η ίδια επισήμανε πως υπήρξαν αναφορές ότι κάποιο από τα άτομα αυτά, μοιάζει με έναν από τους δράστες.

Πηγή: dikastikoreportaz.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr