Πάσχα: Έγινε η Πρώτη Ανάσταση με τον «ιπτάμενο» ιερέα στη Χίο, δείτε βίντεο- Πρώτη Ανάσταση και στη Ζάκυνθο με το έθιμο του “Σεισμού”
Ο π. Χριστόφορος Γουρλής για άλλη μια χρονιά έκλεψε την παράσταση – Σκόρπισε δάφνες ως σύμβολα νίκης και αιώνιας ζωής σε όλον τον ναό
Με λαμπρότητα έγινε για άλλη μια χρονιά την Πρώτη Ανάσταση στον Ι.Ν. της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου, με τον πατέρα Χριστόφορο Γουρλή, γνωστό και ως «ιπτάμενο ιερέα» να κλέβει την παράσταση για άλλη μια χρονιά.
Όπως αναφέρει το politischios.gr, στο έθιμο μετείχαν και οι πιστοί, που με ρυθμικούς χτύπους στα στασίδια και υπό τους ήχους των Καμπανών, αντήχησαν το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου.
«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», έψαλε ο πατέρας Χριστόφορος. Αμέσως μετά, οι πολυέλαιοι άρχισαν να σείονται, ενώ τα Σήμαντρα και τα στασίδια αντήχησαν από τους ρυθμικούς χτύπους των πιστών.
Ο «ιπτάμενος ιερέας» σκόρπισε δάφνες, ως σύμβολα νίκης και αιώνιας ζωής σε όλη την εκκλησία, ενώ οι πολυέλαιοι κουνιούνταν, σαν από σεισμό.
Το αναστάσιμο σκηνικό συναντάται σε αρκετούς Ιερούς Ναούς της χώρας, αλλά με ιδιαίτερη ένταση και συμμετοχή στη Χίο, έχει ισχυρό σημειολογικό χαρακτήρα. Συνδέεται με τη διάρρηξη των δεσμών του Άδη από τον αναστημένο Χριστό – μια εικόνα πνευματικής και κοσμικής ανατροπής, η οποία εκφράζεται με θόρυβο, ένταση και συμμετοχή.
Πρώτη Ανάσταση στη Ζάκυνθο: Πραγματοποιήθηκε το έθιμο του «σεισμού»
Η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, γνωστή και ως Μέγας Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται το πρωί της ίδιας ημέρας, γύρω στις :.00, και προεικονίζει το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης. Όπως επισημαίνουν οι θεολόγοι, ο ακριβής χρόνος της Ανάστασης του Χριστού δεν είναι γνωστός, αφού κανείς δεν ήταν παρών όταν συνέβη. Το γεγονός διαπιστώθηκε μεταγενέστερα, «βαθιά χαράματα», όταν οι Μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν τον τάφο για να αλείψουν το σώμα Του.
Τις πρώτες ώρες του Μ. Σαββάτου (19.04.2025), ακριβώς λίγο μετά τις 06:45 το πρωί, στο νησί της Ζακύνθου εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και συγκινητικά πασχαλινά έθιμα της ορθόδοξης παράδοσης, η πρώτη ανάσταση.
Πρόκειται για την τελετή της «Πρώτης Ανάστασης» που πραγματοποιείται έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στη Ζάκυνθο και του Τιμίου Προδρόμου και συνοδεύεται από μια θεαματική αναπαράσταση, γνωστή στους ντόπιους απλά ως ο «σεισμός».
Με το που τελειώνει η ανάγνωση του Ευαγγελίου και σβήνουν τα φώτα του ναού, οι πιστοί γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας μοναδικής σκηνής. Ο «σεισμός» που προκαλείται δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αναπαριστά το θείο γεγονός της Ανάστασης του Ιησού, όταν σύμφωνα με την παράδοση, η γη σείστηκε και ο λίθος του Τάφου κυλίστηκε για να φανερωθεί το κενό μνημείο, σύμφωνα με το zantetimes.gr.
Το δρώμενο έχει βαθιές ρίζες στην τοπική θρησκευτική συνείδηση και συνδέεται με την εικονογραφία της Ζακύνθου, η οποία παρουσιάζει τον Αναστημένο Χριστό να εξέρχεται του Τάφου με σημαία στα χέρια, νικητής επί του θανάτου. Είναι μια εικόνα ενθουσιασμού και δόξας, γεμάτη φως, συμβολισμό και ελπίδα.
Για να ενισχυθεί το δραματικό στοιχείο της αναπαράστασης, πιστοί και μέλη της εκκλησίας μεταφέρουν έξω από τον ναό μεγάλους σιδερένιους ντενεκέδες. Εκεί αρχίζουν να τους χτυπούν δυνατά με μεταλλικές ράβδους, δημιουργώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Παράλληλα, ρίχνονται δυναμιτάκια και πυροτεχνήματα, ολοκληρώνοντας την αίσθηση πως ολόκληρη η περιοχή πάλλεται από τη δύναμη της Ανάστασης — όπως ακριβώς ένας σεισμός θα ταρακουνούσε τη γη.
Το έθιμο αυτό, πέρα από την εντυπωσιακή σκηνική του διάσταση, είναι φορτισμένο με πνευματικό περιεχόμενο και βιώνεται έντονα από την τοπική κοινωνία. Για τους Ζακυνθινούς, δεν αποτελεί απλώς μια γραφική παράδοση, αλλά μια ζωντανή εμπειρία πίστης και θριάμβου, μια εκδήλωση χαράς για την τελική νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.