search-button
cross-out

Πότε ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο – Η «σωστή» μέρα

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, όπως τον αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι σήμερα, ακολουθεί το δυτικό έθιμο.
Πότε ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο – Η «σωστή» μέρα

Δέντρο, πραγματικό ή ψεύτικο, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες, ως και τάρανδοι επιστρατεύονται για να μας βάλουν στο κλίμα των ημερών. Ακόμα και αν το θερμόμετρο στο Σύνταγμα δείχνει κάτι λιγότερο από 30 βαθμούς, το τεχνητό χιόνι στη βάση του δέντρου μας μεταφέρει νοητά στις βόρειες εσχατιές της Ευρώπης

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σύμφωνα με το έθιμο στολίζεται την τέταρτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα – τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του θεανθρώπου. Το 2023 η «σωστή» ημέρα ήταν η Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει «σωστή» ημερομηνία για το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Και καλά, το στολίσαμε το δέντρο. Το ερώτημα τώρα είναι πότε το ξεστολίζουμε.

Ο κανόνας επιβάλει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση γενικότερα να μαζεύονται την παραμονή των Θεοφανίων ή -το αργότερο- ανήμερα. Η 12η ημέρα ή νύχτα από τη γέννηση του Ιησού είναι η ημερομηνία στην οποία συγκλίνουν όλοι.

Κατά τη βορειοευρωπαϊκή παράδοση -μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις χώρες του βορρά- τα καλά πνεύματα που κατοικούν στα κλαδιά του έλατου, τα οποία προσκαλούμε στο σπίτι μας για να μας φέρουν τύχη, πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον τους για να μοιράσουν την ευλογία της θείας γέννησης. Γι’ αυτό και η παραμονή του στολισμένου δέντρου μετά από αυτή την ημερομηνία, που σημαίνει θεολογικά την «αυλαία» της χριστουγεννιάτικης περιόδου, φέρνει κακοτυχία στο σπιτικό.

Πότε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να μείνει και μετά από τα Φώτα

Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις. Στην Ελλάδα είθισται τα σπίτια που έχουν Γιάννηδες το έλατο να παραμένει στολισμένο του Άι Γιαννιού, την επομένη των Φώτων.

Στις εξαιρέσεις -αν και λίγο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα- ανήκε και η Βασίλισσα Ελισάβετ. Η μακροβιότερη μονάρχης στην βρετανική ιστορία περνούσε πάντα τις ημέρες των Χριστουγέννων στην κατοικία της στο Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ, όπου συνήθιζε να διαμένει τουλάχιστον 2 μήνες κάθε χειμώνα. Ο εντυπωσιακός στολισμός της βασιλικής κατοικίας που περιβάλλεται από έκταση 80.000 στρεμμάτων, διατηρούνταν σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της έως και την 6η Φεβρουαρίου, προς τιμήν του πατέρα της Γεώργιου ΣΤ’ που αποβίωσε στο Σάντριγχαμ στις 6 Φεβρουαρίου του ’52.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr