search-button
cross-out

Πτώση F-4 Phantom: Αυτός είναι ο 29χρονος νεκρός συγκυβερνήτης – Θρήνος για τον Υποσμηναγό Μάριο Τουρούτσικα

«Μαύρη» μέρα για την Πολεμική Αεροπορία – Ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom ανοιχτά του Κατακόλου.
Πτώση F-4 Phantom: Αυτός είναι ο 29χρονος  νεκρός συγκυβερνήτης – Θρήνος για τον Υποσμηναγό Μάριο Τουρούτσικα

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του F-4 Phantom II της 338 Μοίρας, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση έχοντας απογειωθεί νωρίτερα από την 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.

Το μαχητικό κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας μπορεί να ήταν νεαρός σε ηλικία, ωστόσο θεωρούνταν ικανότατος χειριστής και με προοπτικές.

Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος.

Δυστυχώς, η Μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των ηρώων Ιπταμένων που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα μας.

Το χρονικό της πτώσης του F-4 Phantom

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι δύο χειριστές είχαν ενημερώσει νωρίτερα για βλάβη στο μαχητικό τους, λαμβλάνοντας εντολή για άμεση εγκατάλειψη του αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη και οι δύο πιλότοι μας δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του μαχητικού:

Εκτιμήσεις για τεχνική βλάβη

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλη Γεωργούση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε. «Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα» πρόσθεσε τονιζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλαβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία
Lifestyle

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη
Ελλάδα

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα  με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…
Videos

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε
Ελλάδα

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο:  Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…
Lifestyle

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο: Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…

«Σήμερα ο κόσμος μας σκοτείνιασε»: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 18χρονου Μάκη που σκοτώθηκε στον Πύργο
Ελλάδα

«Σήμερα ο κόσμος μας σκοτείνιασε»: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 18χρονου Μάκη που σκοτώθηκε στον Πύργο

zinapost.gr