search-button
cross-out

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω δει γονείς να είναι σκληροί αλλά όχι να μην λυγίζουν» – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις νοσηλευτριών

Με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να απουσιάζει από το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας συνεχίστηκε σήμερα (28.04.2023) η δίκη για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας.
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω δει γονείς να είναι σκληροί αλλά όχι να μην λυγίζουν» – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις νοσηλευτριών

Η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο καθώς όπως ενημέρωσε η η υπεράσπιση της έχει ίωση και δεν αισθανόταν καλά.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εξετάστηκαν δύο νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου του Ρίο.

«Είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας, κάνε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό»
Η νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου περιέγραψε, γλαφυρά, τη στάση και τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας.

«Ήμουν βάρδια όταν ήρθε η Τζωρτζίνα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του κ. Χασαπόπουλου στον κ. Ηλιάδη. “Ανδρέα σου παραδίδω το παιδί αυτό, είναι το τελευταίο παιδί αυτής της οικογένειας, έχουν χάσει άλλα δύο, θέλω να κάνεις ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Τα λόγια αυτά έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου, πολλές φορές τα ακούω στο κεφάλι μου. Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα ήταν δύσκολη η κατάσταση μέχρι να σταθεροποιήσουμε το παιδί, φύγαμε αργότερα εκείνη την ημέρα» περιέγραψε η μάρτυρας, προσθέτοντας: «είχα βάρδιες όλη την εβδομάδα. Το παιδί ήταν διασωληνωμένο. Υπήρχαν δυσλειτουργίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση η ζωή της».

«Δεν την είδα ποτέ αναστατωμένη»
Όπως τόνισε η μάρτυρας η Ρούλα Πισπιρίγκου «Ήταν μία μητέρα που ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Ήταν τυπική. Δεν ήταν μία μητέρα που έψαχνες να την βρεις. Έχω συνηθίσει να θέλουν να μείνουν και ένα λεπτό παραπάνω. Είχε ιατρικές γνώσεις. Ήταν άνετη, ψύχραιμη δεν την είδα ποτέ αναστατωμένη. Συνήθως οι μητέρες είναι αναστατωμένες, έχουν έντονο φόβο για την εξέλιξη της ζωής του παιδιού τους».

Η μάρτυρας μάλιστα περιέγραψε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έστειλε όπως είπε μαζικά αιτήματα φιλίας στο προσωπικό του νοσοκομείου και εκείνη το αποδέχθηκε με αποτέλεσμα να βλέπει τις αναρτήσεις της.

«Κάποια στιγμή το Καλοκαίρι αφού η Τζωρτζίνα είχε πάρει εξιτήριο, είδα σε ανάρτηση ότι ξεκινά μαθήματα εγκληματολογίας στο Πάντειο. Επειδή ήθελε και εγώ να κάνω ένα μεταπτυχιακό επικοινώνησα μαζί της και μου είπε πως είναι σεμινάριο. Μου είπε πως παρακολουθούσε ένα σεμινάριο ειδικής αγωγής καθώς η Τζωρτζίνα είναι πλέον ΑΜΕΑ και στη δεδομένη στιγμή το Πάντειο είχε προσφορά και μπορούσες να επιλέξεις και ένα ακόμα σεμινάριο και εκείνη επέλεξε εγκληματολογία. Σκεφτόμουν γιατί μία μητέρα που έχει ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση να αναρτήσει τα σεμινάρια εγκληματολογίας και όχι τα σεμινάρια ειδικής αγωγής» τόνισε η μάρτυρας.

Η διαφορά με τη στάση του Μάνου Δασκαλάκη
Η νοσηλεύτρια επεσήμανε και την εντελώς διαφορετική στάση και συμπεριφορά ανάμεσα στο Μάνο Δασκαλάκη και την κατηγορούμενη.

«Είδα το Δασκαλάκη καταβεβλημένο να κλαίει και την κατηγορούμενη εντελώς ψύχραιμη να τον παρηγορεί» είπε η κυρία Παπανίκου στην κατάθεση της.

Πρόεδρος: Αυτό δεν συνηθισμένο; Ο ένας γονιός να καταρρέει και ο άλλος να είναι ψύχραιμος;

Μάρτυρας : Στα μάτια μου όχι, από την εμπειρία που έχω. Θα περίμενα η μητέρα να είναι έτσι κι μάλιστα μία μητέρα που έχει χάσει το άλλο παιδί της 20 ημέρες πριν την ανακοπή της Τζωρτζίνας.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε εσείς κάποια δυσφορία των γονιών σχετικά με τους χειρισμούς των γιατρών;

Μάρτυρας: Το μόνο περιστατικό που θυμάμαι δυσφορία ήταν όταν της είπε ο κ. Ηλιαδης να δει ψυχίατρο. Δυσαρεστήθηκαν με αυτήν την προτροπή και οι δυο γονείς.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε εάν υπήρχε ικανοποίηση;

Μάρτυρας: Αυτό βλέπαμε ήταν πως ήταν ευχαριστημένοι. Ενημερώνονταν καθημερινά, δεν υπήρχε παράπονο αντιρρήσεις. Στο FB ανέβαζε αναρτήσεις που εξυμνούσε Ηλιάδη.

Προέδρος: Σας είχε πει πως είχε ιατρικές γνώσεις; Πως σας το είπε;

Μάρτυρας: Κάτι έκανα, είδα ότι μιλάει σαν άνθρωπος που δεν είναι έξω από χώρο και μου είπε «συνάδελφος νοσηλεύτρια είμαι κι εγώ». Αυτό μου το είπε στην πρώτη νοσηλεία.

Πρόεδρος: Έχετε δει γονιό να μην κλαίει, χτυπιέται αλλά να εκφράζει το ενδιαφέρον του κάνοντας ερωτήσεις;

«Δεν έχω δει γονείς να μην λυγίζουν»
Η κ. Παπανίκου ανέφερε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε την εικόνα ενός γονιού που δεν «λυγίζει», παρά τα όσα έχουν συμβεί στα παιδιά της.

Μάρτυρας: Έχω δει γονείς να είναι σκληροί αλλά δεν έχω δει γονείς να μην λυγίζουν. Έχω δει θρήνο μάνας για το αγέννητο παιδί της. Σαν μάνα δεν το χωράει το μυαλό μου.

Εισαγγελέας: Πότε γίνεται φίλοι στο FB;

Μάρτυρας: Το πρώτο διάστημα νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Δεχθήκαμε όλοι μαζικά τα αιτήματα.

Εισαγγελέας: Άλλες αναρτήσεις θυμάστε; Ναι. Ευχαριστούσε τον Ηλιάδη που έσωσε το παιδί της. Βόλτες με

σύζυγο. Με παιδί από πάρτι γενεθλίων. Θυμάμαι αναρτήσεις από κάποια συναυλία με σύζυγο. Ανάρτηση με μπάνιο στη θάλασσα μαζί με σύζυγο όταν νοσηλευόταν το Καλοκαίρι η Τζωρτζίνα.

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα μπορούσε να δεχθεί ερεθίσματα;

Μάρτυρας: Ήταν σε βαριά κατάσταση. Όμως φαινόταν ότι μέρα με μέρα αντιλαμβανόταν κατάσταση. Όταν πηγαίναμε να της κάνουμε κοτσιδάκια, φαινόταν σαν να αναγνωρίζει κάποια πρόσωπα. Αντιδρούσε στα επώδυνα ερεθίσματα.

Εισαγγελέας: Μπορούσε η μητέρα να περιποιηθεί παιδί;

Μάρτυρας: Βεβαίως, τους ενθαρρύνουμε.

Εισαγγελέας: Το έκανε;

Μάρτυρας: Δεν την έχω δει.

Ένορκος: Είχε αλληλεπίδραση με την μητέρα η Τζωρτζίνα; Όταν της μίλαγε η μητέρα και ο πατέρας αντιδρούσε;

Μάρτυρας: Φαινόταν σαν να αναγνώριζε πρόσωπα. Δεν είδα κάτι περίεργο.

Ένορκος: Μας είπατε αυτά ότι από την εμπειρία σας ήταν ψυχρή, εσείς γιατί την κάνατε φίλη στο FB;

Μάρτυρας: Εγώ λέω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

Ένορκος: Ναι αλλά βγάζετε και υποκειμενικά συμπεράσματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας είπε πως είναι ξαδέλφη με ξάδελφο του Μάνου Δασκαλάκη από άλλο σόι.

Συν. Υπερ. ( συνεργάτης Αλ. Κούγια): Πως γίνεται να λέτε πως το επισκεπτήριο ήταν ελαστικό για την Τζωρτζίνα κ και την ίδια στιγμή η μητέρα διεκπαιρεωτική;

Μάρτυρα: Είπα πως έτσι ένιωθα πως ήταν από πλευρά μητέρας. Έφευγε πολλές φορές και πριν τη λήξη χρόνου

Συν. Υπέρ: Ο Μάνος Δασκαλάκης ερχόταν;

Μάρτυρας : Ερχόταν. Κάποια στιγμή η κατηγορούμενη μας είπε πως έπιασε δουλειά και δεν ερχόταν συχνά. Είδα μία διαφοροποίηση από εκείνον. Έπεφτε πάνω στο παιδί, το αγκάλιαζε, έφερνε διάφορα λαδάκια να του βάζει.

«Παρατήρησα κάτι ασυνήθιστο»
Η νοσηλεύτρια είπε πως κάποια στιγμή ενημέρωσε τον κ. Ηλιάδη για τους προβληματισμούς της. «Παρατήρησα κάτι έξω από συνηθισμένο και ενημέρωσα κ. Ηλιάδη για αυτό» τόνισε η μάρτυρας.

Συν. Υπέρ: Σας είχε πει ο κ. Ηλιάδης να έχετε υπόψη σας, να παρατηρείτε τη συμπεριφορά της μητέρα;

Μάρτυρας: Αυτός είναι ο ρόλος μας. Είμαστε εξίσου παρατηρητικοί με όλους γονείς.

Συν. Υπέρ: Είχατε συζητήσει με άλλους συναδέλφους;

Μάρτυρας: Συζητούσαμε καθημερινά, πάντα στην παράδοση-παραλαβή.

«Δεν έβγαζε συναίσθημα»
Από την πλευρά της, η νοσηλεύτρια, Αγγελική Καρβουνίδου, είπε στη κατάθεση της πως δεν παρατήρησε κάτι περίεργο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Ωστόσο περιέγραψε την κατηγορούμενη ως έναν άνθρωπο που δεν έβγαζε συναίσθημα. «Ήταν στο παιδί της ως υποστηρικτής. Εγώ τα περιποιούμαι τα παιδιά τα χτενίζω το πρωί και όταν μπαίνουν οι μανάδες, ευχαριστούνται τους αρέσει δεν το έβλεπα αυτό» τόνισε η νοσηλεύτρια.

Πρόεδρος: Το επισκεπτήριο πόση ώρα είναι στη ΜΕΘ;

Μάρτυρας: Μία ώρα το πρωί και μία απόγευμα. Ο επισκέπτης μπορεί να κάτσει όλη την ώρα όμως λόγω covid-19 το είχαμε περιορίσει.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάποια άλλη ρύθμιση για κάποιο γονέα; Μπορούσε να βγάλει παιδί;

Μάρτυρας: Δίνουμε στους γονείς τη δυνατότητα να είναι πιο κοντά. Έχει προθάλαμο και τους επιτρέπουμε να κάτσουν εκεί με παιδί τους και υπάρχει και ένα μόνιτορ.

Πρόεδρος: Αυτό συνέβαινε με Τζωρτζίνα και γονείς της;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Πέρα από την ώρα που έμπαιναν στη ΜΕΘ;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι η μητέρα καθόταν 5 με δέκα λεπτά και όχι όλη τη διάρκεια, αυτό συνέβαινε διότι ήταν οι συνθήκες του covid-19;

Μάρτυρας: Κάποιες λόγω covid-19. Κάποιες φορές άλλες φορές συνέβαινε διότι είχε έρθει ο σύζυγος της να την πάρει δεν είχε το μεταφορικό.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε δυσφορία γονέων απέναντι στους ιατρούς;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε ευχαρίστηση;

Μάρτυρας: Ήταν ευχαριστημένοι με όλους τους γιατρούς. Έβλεπα πως μιλάγαμε. Είχα οικειότητα τους μίλαγαν ακόμα και στον ενικό.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν φύλλα νοσηλείας, είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί στο επισκεπτήριο;

Μάρτυρας: Δεν είναι υποχρεωτικό.

Συν. Υπέρ: Στην κατάθεσή σας λέτε ότι ήταν ψυχρή και απρόσιτη. Μπορείτε να περιγράψετε ένα τέτοιο σκηνικό;

Μάρτυρας: Δεν έβγαζε ένα συναίσθημα. Ήταν στο παιδί της σαν παρατηρητής. Να σας πω τη δική μου εμπειρία. Έκανα μπάνιο στο παιδί, τη χτένιζα και της έκανα κοτσίδα. Συνήθως οι μανάδες χαίρονται όταν βλέπουν τα παιδιά της, γελάνε… σε αυτήν δεν το έβλεπα αυτό

Συν. Υπέρ: Ο κ.Ηλιάδης είπε ότι ήταν τυπικότατη και καθόταν για ώρες στην εντατική. Έχουμε και σχετικές φωτογραφίες.

Μάρτυρας: Πολλές φορές ήταν και ο κ. Ηλιάδης μαζί με τους γονείς για να τους ενθαρρύνει.

Συν. Υπέρ: Σας είχε μεταφέρει ο κ. Ηλιάδης ότι δεν ήταν κοντά στο παιδί;

Μάρτυρας: τυπική ήταν. Ήταν όμως απρόσιτη προς εμάς, άλλοι γονείς ρωτάνε, έχουν απορίες, φόβους για το παιδί. Δεν έβγαζε το συναίσθημα μιας μαμάς που το παιδί της είναι βαριά άρρωστη και δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά.

Συν. υπέρ: Αυτό σας το μετέφερε κάποιος;

Μάρτυρας: Είναι η δική μου άποψη

newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr